Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pečený kvietok

Pečený kvietok

Popis

Možno to viacero ľudí prekvapí, ale doma sme nikdy nemali nejak v obľube piecť bublaninu. Avšak vždy, keď sme v lete zavárali marhule u mojej výbornej kamarátky Janky, radi sme si jednu bublaninu upiekli a vždy sa rád vraciam spomienkami na tieto príjemné letné dni. Preto pre ňu vytvorím na bublanine kvet z ovocia.

Ingrediencie

Bublanina
  • 4 vajcia
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g masla
  • 270 g hladkej múky
  • 170 g kefíru
  • 8 g prášku do pečiva
  • 1 citrón
  • 1 g soli
Mrvenička
  • 60 g hladkej múky
  • 30 g masla izbovej teploty
  • 30 g cukru
  • 5 g rumu
  • 1 g soli
Na ozdobenie
  • 250 g červených čerstvých ríbezlí
  • 200 g domácich zaváraných marhúľ
  • 30 g hladkej múky
  • 10 g oleja

Postup

  1. Cesto

    Plech potrieme olejom a vysypeme hladkou múkou. Vo zvyšnej hladkej múky obalíme ríbezle a marhule dáme do sitka odkvapkať. Keďže robíme trenú bublaninu – všetky suroviny musia mať izbovú teplotu - v miske ručne metličkou zmiešame maslo s cukrom a postupne pridávame po jednom vajcia, ďalej postrúhame kôru z ½ citróna a polovicu citróna aj vyšťavíme, pridáme kefír a všetky sypké suroviny.Všetko premiešame vareškou. Cesto vylejeme do formy a z ovocia vytvoríme kvet. Dáme piecť na 180 °C cca 30 - 35 minút.

  2. Mrvenička

    Všetky suroviny rukou zmiešame na mrveničku a posypeme ňou koláč.

Ingrediencie

Bublanina
  • 4 vajcia
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g masla
  • 270 g hladkej múky
  • 170 g kefíru
  • 8 g prášku do pečiva
  • 1 citrón
  • 1 g soli
Mrvenička
  • 60 g hladkej múky
  • 30 g masla izbovej teploty
  • 30 g cukru
  • 5 g rumu
  • 1 g soli
Na ozdobenie
  • 250 g červených čerstvých ríbezlí
  • 200 g domácich zaváraných marhúľ
  • 30 g hladkej múky
  • 10 g oleja

Postup

  1. Cesto

    Plech potrieme olejom a vysypeme hladkou múkou. Vo zvyšnej hladkej múky obalíme ríbezle a marhule dáme do sitka odkvapkať. Keďže robíme trenú bublaninu – všetky suroviny musia mať izbovú teplotu - v miske ručne metličkou zmiešame maslo s cukrom a postupne pridávame po jednom vajcia, ďalej postrúhame kôru z ½ citróna a polovicu citróna aj vyšťavíme, pridáme kefír a všetky sypké suroviny.Všetko premiešame vareškou. Cesto vylejeme do formy a z ovocia vytvoríme kvet. Dáme piecť na 180 °C cca 30 - 35 minút.

  2. Mrvenička

    Všetky suroviny rukou zmiešame na mrveničku a posypeme ňou koláč.