Pečený kvietok
1,5 hod.
12 porcií
Popis
Možno to viacero ľudí prekvapí, ale doma sme nikdy nemali nejak v obľube piecť bublaninu. Avšak vždy, keď sme v lete zavárali marhule u mojej výbornej kamarátky Janky, radi sme si jednu bublaninu upiekli a vždy sa rád vraciam spomienkami na tieto príjemné letné dni. Preto pre ňu vytvorím na bublanine kvet z ovocia.
Ingrediencie
Bublanina
- 4 vajcia
- 200 g krupicového cukru
- 100 g masla
- 270 g hladkej múky
- 170 g kefíru
- 8 g prášku do pečiva
- 1 citrón
- 1 g soli
Mrvenička
- 60 g hladkej múky
- 30 g masla izbovej teploty
- 30 g cukru
- 5 g rumu
- 1 g soli
Na ozdobenie
- 250 g červených čerstvých ríbezlí
- 200 g domácich zaváraných marhúľ
- 30 g hladkej múky
- 10 g oleja
Postup
-
Cesto
Plech potrieme olejom a vysypeme hladkou múkou. Vo zvyšnej hladkej múky obalíme ríbezle a marhule dáme do sitka odkvapkať. Keďže robíme trenú bublaninu – všetky suroviny musia mať izbovú teplotu - v miske ručne metličkou zmiešame maslo s cukrom a postupne pridávame po jednom vajcia, ďalej postrúhame kôru z ½ citróna a polovicu citróna aj vyšťavíme, pridáme kefír a všetky sypké suroviny.Všetko premiešame vareškou. Cesto vylejeme do formy a z ovocia vytvoríme kvet. Dáme piecť na 180 °C cca 30 - 35 minút.
-
Mrvenička
Všetky suroviny rukou zmiešame na mrveničku a posypeme ňou koláč.
Bublanina
- 4 vajcia
- 200 g krupicového cukru
- 100 g masla
- 270 g hladkej múky
- 170 g kefíru
- 8 g prášku do pečiva
- 1 citrón
- 1 g soli
Mrvenička
- 60 g hladkej múky
- 30 g masla izbovej teploty
- 30 g cukru
- 5 g rumu
- 1 g soli
Na ozdobenie
- 250 g červených čerstvých ríbezlí
- 200 g domácich zaváraných marhúľ
- 30 g hladkej múky
- 10 g oleja
-
Cesto
Plech potrieme olejom a vysypeme hladkou múkou. Vo zvyšnej hladkej múky obalíme ríbezle a marhule dáme do sitka odkvapkať. Keďže robíme trenú bublaninu – všetky suroviny musia mať izbovú teplotu - v miske ručne metličkou zmiešame maslo s cukrom a postupne pridávame po jednom vajcia, ďalej postrúhame kôru z ½ citróna a polovicu citróna aj vyšťavíme, pridáme kefír a všetky sypké suroviny.Všetko premiešame vareškou. Cesto vylejeme do formy a z ovocia vytvoríme kvet. Dáme piecť na 180 °C cca 30 - 35 minút.
-
Mrvenička
Všetky suroviny rukou zmiešame na mrveničku a posypeme ňou koláč.