Quiche s kelom
2,5 hod.
12 porcií
Popis
Nikdy som nebola vo Francúzsku, tým pádom ani v Paríži, ktorá je v jeseni vraj prenádherná. Ale poďme sa spoločne aspoň prostredníctvom tohto kola trošku potúlať francúzskymi uličkami a zalahodiť našim chuťovým pohárikom a dopriať si aspoň malinkatý kúsok tohto francúzskeho slaného koláča.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla
- 135 ml studenej vody
- 10 g soli
- 250 g zemiakov
- 1 vajce
Plnka:
- 400 g kelu
- 250 g cherry paradajok
- 250 g syra s modrou plesňou
- 50 g sušených hríbov
- 100 g šalotky
- 20 g bravčovej masti
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 10 g soli
- čierne korenie, oregano, muškátový oriešok
Zálievka:
- 4 vajcia
- 250 g ricotty
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 10 g soli
Zdobenie:
- Vykrajovačky
- Kakao na dofarbovanie
Postup
- Z múky, masla, vody a soli v robote uhnetieme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Medzitým očistíme zemiaky, najemno nastrúhame a dôkladne osušíme. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň postrúhané zemiaky a preložíme na dvakrát. Potom rozvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm (rátame však aj s bokmi). Vaľkáme na hrúbku maximálne 3 mm. Uložíme do formy, cesto prečnievajúce cez okraje odložíme bokom. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň alobal a zaťažíme fazuľou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 minút. Potom vyberieme, dáme preč alobal s fazuľou, potrieme vyšľahaným vajcom a dáme ešte na 5 minút do rúry.
- Medzitým pripravíme plnku. Na masti osmažíme šalotku, pridáme vopred namočené a vyžmýkané hríby, následne na drobno nakrájaný kel. Osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme, stiahneme z ohňa, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a podľa chuti muškátový oriešok. Premiešame a rovnomerne rozložíme na pripravené cesto. Po povrchu plnky pomedzi prsty rozsypeme syr s modrou plesňou.
- Vajcia, ricottu a smotanu rozmiešame, osolíme, okoreníme a zalejeme zmesou celý koláč. Na vrch poukladáme rozpoltené cherry paradajky.
- Zo zvyšného cesta urobíme 3 kôpky, 2 z toho zafarbíme kelom. Vykrajujeme z cesta napríklad listy či hríby a ukladáme ľubovoľne po krajoch alebo na stred. Môžeme dofarbiť aj kakaom. Potrieme ich ešte vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 35 - 40 minút.
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla
- 135 ml studenej vody
- 10 g soli
- 250 g zemiakov
- 1 vajce
Plnka:
- 400 g kelu
- 250 g cherry paradajok
- 250 g syra s modrou plesňou
- 50 g sušených hríbov
- 100 g šalotky
- 20 g bravčovej masti
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 10 g soli
- čierne korenie, oregano, muškátový oriešok
Zálievka:
- 4 vajcia
- 250 g ricotty
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 10 g soli
Zdobenie:
- Vykrajovačky
- Kakao na dofarbovanie
- Z múky, masla, vody a soli v robote uhnetieme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Medzitým očistíme zemiaky, najemno nastrúhame a dôkladne osušíme. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň postrúhané zemiaky a preložíme na dvakrát. Potom rozvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm (rátame však aj s bokmi). Vaľkáme na hrúbku maximálne 3 mm. Uložíme do formy, cesto prečnievajúce cez okraje odložíme bokom. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň alobal a zaťažíme fazuľou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 minút. Potom vyberieme, dáme preč alobal s fazuľou, potrieme vyšľahaným vajcom a dáme ešte na 5 minút do rúry.
- Medzitým pripravíme plnku. Na masti osmažíme šalotku, pridáme vopred namočené a vyžmýkané hríby, následne na drobno nakrájaný kel. Osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme, stiahneme z ohňa, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a podľa chuti muškátový oriešok. Premiešame a rovnomerne rozložíme na pripravené cesto. Po povrchu plnky pomedzi prsty rozsypeme syr s modrou plesňou.
- Vajcia, ricottu a smotanu rozmiešame, osolíme, okoreníme a zalejeme zmesou celý koláč. Na vrch poukladáme rozpoltené cherry paradajky.
- Zo zvyšného cesta urobíme 3 kôpky, 2 z toho zafarbíme kelom. Vykrajujeme z cesta napríklad listy či hríby a ukladáme ľubovoľne po krajoch alebo na stred. Môžeme dofarbiť aj kakaom. Potrieme ich ešte vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 35 - 40 minút.