Randevú roláda
2 hod.
10 porcií
Popis
Moja predstava randíčka “po starom”. Cukráreň, kávička s Pavlovou roládou a dlhá prechádzka historickým námestím.
Ingrediencie
Roláda
- 180 g bielkov
- 250 g kryštálového cukru
- 1/2 PL škrobu
- 1/2 PL vínneho octu
- 1 menšie pomelo
- 2 červené grepy
- oranžové a ružové práškové farbivo
Limetkovo - citrónový curd
- 75 ml citrónovej šťavy
- 75 ml limetovej šťavy
- 110 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 5 žĺtkov
- 2 PL citrónovej kôry
- 60 g masla
Grepová ganache
- 136 g smotany
- 160 g grepového pyré
- 15 g limetkovej šťavy
- 640 g bielej čokolády
Kandizované ovocie
- 2 ks citrónov
- 2 ks limetiek
- 1 ks červeného grepu
- 350 g kryštálového cukru
- 350 ml vody
Postup
-
Roláda
Klasický plech vystelieme papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 150 °C. Bielky šľaháme na nízkych otáčkach do jemnej peny. Pridáme farbivo, aby sme docielili grepovo - ružový nádych. Postupne prisypávame cukor a zvýšime otáčky na maximum. Pridáme škrob a vínny ocot a šľaháme do úplného stuhnutia, kým nie je masa hladká, pevná a lesklá. Hmotu preložíme do vrecka a nanášame v rovnomerných pásoch na pripravený plech. Pečieme približne 30 minút. Horúci upečený plát preložíme na pocukrovaný papier na pečenie. Vrchný papier stiahneme a necháme vychladnúť.
-
Grepová ganache
Smotanu s glukózou privedieme k varu, pridáme grepové pyré a limetkovú šťavu. Zmesou zalejeme čokoládu, miešame do rozpustenia čokolády. Prikryté potravinárskou fóliou na dotyk necháme chladiť. Vyšľaháme.
-
Limetkovo - citrónový curd
Všetky prísady okrem masla varíme vo vodno kúpeli za stáleho miešania, kým sa nevytvorí konzistencia podobná pudingu. Prepasírujeme a vmiešame maslo. Necháme vychladiť.
-
Kandizované ovocie
Ovocie nakrájame na plátky hrubé približne 5 mm. Citróny a limety zalejeme 3 dcl vody, privedieme k varu a a varíme približne 5 minút. Grepy v samostatnej nádobe kvôli horkosti pripravíme rovnako. Zlejeme, ovocie vložíme do studenej vody a postup opakujeme. Z cukru a vody pripravíme základný sirup, ktorý rozdelíme do dvoch nádob, vložíme doň ovocie a varíme približne 10 minút. Ovocie vyberieme, uložíme na silikónovú podložku, osušíme papierovou utierkou a sušíme pri 70 °C približne 1 hodinu.
-
Skladanie
Na korpus nanesieme vrstvu grepfovej ganache, rozotrieme vrstvu citrónovo- limetového curd, uložíme pripravené kandizované ovocie, ktoré sme nakrájali na menšie kúsky a opatrne rovnomerne stočíme. Dodekorujeme grepovou ganache pomocou ozdobnej špičky, curdom a kandizovaným ovocím.
Roláda
- 180 g bielkov
- 250 g kryštálového cukru
- 1/2 PL škrobu
- 1/2 PL vínneho octu
- 1 menšie pomelo
- 2 červené grepy
- oranžové a ružové práškové farbivo
Limetkovo - citrónový curd
- 75 ml citrónovej šťavy
- 75 ml limetovej šťavy
- 110 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 5 žĺtkov
- 2 PL citrónovej kôry
- 60 g masla
Grepová ganache
- 136 g smotany
- 160 g grepového pyré
- 15 g limetkovej šťavy
- 640 g bielej čokolády
Kandizované ovocie
- 2 ks citrónov
- 2 ks limetiek
- 1 ks červeného grepu
- 350 g kryštálového cukru
- 350 ml vody
-
Roláda
Klasický plech vystelieme papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 150 °C. Bielky šľaháme na nízkych otáčkach do jemnej peny. Pridáme farbivo, aby sme docielili grepovo - ružový nádych. Postupne prisypávame cukor a zvýšime otáčky na maximum. Pridáme škrob a vínny ocot a šľaháme do úplného stuhnutia, kým nie je masa hladká, pevná a lesklá. Hmotu preložíme do vrecka a nanášame v rovnomerných pásoch na pripravený plech. Pečieme približne 30 minút. Horúci upečený plát preložíme na pocukrovaný papier na pečenie. Vrchný papier stiahneme a necháme vychladnúť.
-
Grepová ganache
Smotanu s glukózou privedieme k varu, pridáme grepové pyré a limetkovú šťavu. Zmesou zalejeme čokoládu, miešame do rozpustenia čokolády. Prikryté potravinárskou fóliou na dotyk necháme chladiť. Vyšľaháme.
-
Limetkovo - citrónový curd
Všetky prísady okrem masla varíme vo vodno kúpeli za stáleho miešania, kým sa nevytvorí konzistencia podobná pudingu. Prepasírujeme a vmiešame maslo. Necháme vychladiť.
-
Kandizované ovocie
Ovocie nakrájame na plátky hrubé približne 5 mm. Citróny a limety zalejeme 3 dcl vody, privedieme k varu a a varíme približne 5 minút. Grepy v samostatnej nádobe kvôli horkosti pripravíme rovnako. Zlejeme, ovocie vložíme do studenej vody a postup opakujeme. Z cukru a vody pripravíme základný sirup, ktorý rozdelíme do dvoch nádob, vložíme doň ovocie a varíme približne 10 minút. Ovocie vyberieme, uložíme na silikónovú podložku, osušíme papierovou utierkou a sušíme pri 70 °C približne 1 hodinu.
-
Skladanie
Na korpus nanesieme vrstvu grepfovej ganache, rozotrieme vrstvu citrónovo- limetového curd, uložíme pripravené kandizované ovocie, ktoré sme nakrájali na menšie kúsky a opatrne rovnomerne stočíme. Dodekorujeme grepovou ganache pomocou ozdobnej špičky, curdom a kandizovaným ovocím.