Rodinná torta
4 hod.
20 porcií
Popis
V rodine mám troch členov, ktorý majú intoleranciu na lepok. Vždy mi ich bolo ľúto, keď sme mali oslavu a oni si nemohli dať takmer žiadny koláč. Preto im chcem touto tortou vynahradiť všetky lepkové zákusky. Lucka, Jarka, Martin, toto je pre vás.
Ingrediencie
Korpus
- 8 vajec
- 180 g kryštálového cukru
- 130 g bezlepkovej múky
- 120 g vlašských orechov
- 1 ČL prášku do pečiva
Škoricový krém
- 940 ml mlieka
- 10 žĺtkov
- 130 g kryštálového cukru
- 112 g kukuričného škrobu
- 37 g masla
- 2 balenia škoricového cukru
- 2 ks celej škorice
- 2 KL mletej škorice
- 750 g masla
Insert z ringlôt
- 500 g tmavých ringlôt
- 30 g trstinového cukru
- 6 g pektínu
Orechové praliné
- 100 g vlašských orechov
- 100 g kryštálového cukru
Zdobenie
- 200 g horkej čokolády 54,5 %
- 100 g kakaa
- hnedé potravinové farbivo
- 3 ČL mletej škorice
- 100 g čerstvých ringlôt
- 50 g vlašských orechov
- 50 ml vodky
- zlatej práškovej farby
Postup
- Rúru vyhrejeme na 160 °C a pripravíme dve formy s priemerom 19 cm.
- Začneme šľahať bielky. Keď sa začne vytvárať pena, postupne pridávame cukor. Do pevného snehu vždy po jednom vmiešavame žĺtky. Úplne nakoniec pridáme zmes pomletých vlašských orechov, múky a kypriaceho prášku. Zmes musí byť preosiata.
- Cesto rozdelíme na dve polovice a vylejeme do foriem. Cesto sústreďujeme skôr do stredu, aby nám v strede po upečení nespľaslo. Vložíme do rúry a pečieme 45 minút.
- V 200 ml mlieka rozmiešame žĺtky, škrob, kryštálový a škoricový cukor.
- Zvyšné mlieko dáme variť do hrnca spolu s 37 g masla, celou a mletou škoricou. Keď zmes začína vrieť, odstavíme a za stáleho miešania vlejeme do žĺtkovej zmesi. Vrátime do hrnca a varíme do zhustnutia. Z horúceho pudingu vyberieme celú škoricu. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
- Vychladený puding vyšľaháme. Za stáleho šľahania doňho pridávame 750 g masla. Vytvorí sa krém, ktorý necháme chladiť v chladničke.
- Polovicu očistených ringlôt rozmixujeme na pyré a druhú nakrájame na kocky. Pyré spolu so zmesou pektínu a cukru dáme variť. Do vriacej zmesi pridáme nakrájané ringloty a chvíľu redukujeme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Orechy vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Zvýrazníme tak ich chuť.
- Praliné - Roztopíme cukor na karamel a pridáme opečené orechy. Premiešame. Potom odstavíme a rozprestrieme na silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Vychladnuté mixujeme, kým sa nám nevytvorí pasta.
- Každý korpus rozdelíme na 2 polovice. Začneme plniť. Na prvý korpus navrstvíme krém pomocou cukrárskeho vrecka. Stred korpusu potrieme vrstvou praliné. Na praliné pridáme insert z ringlôt. Takto plníme celú tortu. Vytvoríme tak tri vrstvy. Tortu necháme zachladiť.
- Vychladenú tortu potrieme krémom. Odložíme časť krému, ktorý ofarbíme kakaom (kakao na zdobenie) a farbivom. Týmto krémom vytvoríme v spodnej časti torty bordúru.
- Na čokoládové gule si 150 g čokolády roztopíme na 45 °C. Odstavíme a pridáme 50 g čokolády. Čokoládu necháme vychladnúť na 28 °C a vylievame ňou formy. Nadbytočnú čokoládu potom vylejeme a pologule necháme stuhnúť. Potom ich už iba spojíme tak, že kraje trochu nahrejeme a zlepíme.
- Finálne tortu ozdobíme guľami, ringlotami, orechmi a zlatom. Bordúru zvýrazníme tak, že si vo vodke rozmiešame zlatú práškovú farbu a potrieme jej vrch.
Korpus
- 8 vajec
- 180 g kryštálového cukru
- 130 g bezlepkovej múky
- 120 g vlašských orechov
- 1 ČL prášku do pečiva
Škoricový krém
- 940 ml mlieka
- 10 žĺtkov
- 130 g kryštálového cukru
- 112 g kukuričného škrobu
- 37 g masla
- 2 balenia škoricového cukru
- 2 ks celej škorice
- 2 KL mletej škorice
- 750 g masla
Insert z ringlôt
- 500 g tmavých ringlôt
- 30 g trstinového cukru
- 6 g pektínu
Orechové praliné
- 100 g vlašských orechov
- 100 g kryštálového cukru
Zdobenie
- 200 g horkej čokolády 54,5 %
- 100 g kakaa
- hnedé potravinové farbivo
- 3 ČL mletej škorice
- 100 g čerstvých ringlôt
- 50 g vlašských orechov
- 50 ml vodky
- zlatej práškovej farby
- Rúru vyhrejeme na 160 °C a pripravíme dve formy s priemerom 19 cm.
- Začneme šľahať bielky. Keď sa začne vytvárať pena, postupne pridávame cukor. Do pevného snehu vždy po jednom vmiešavame žĺtky. Úplne nakoniec pridáme zmes pomletých vlašských orechov, múky a kypriaceho prášku. Zmes musí byť preosiata.
- Cesto rozdelíme na dve polovice a vylejeme do foriem. Cesto sústreďujeme skôr do stredu, aby nám v strede po upečení nespľaslo. Vložíme do rúry a pečieme 45 minút.
- V 200 ml mlieka rozmiešame žĺtky, škrob, kryštálový a škoricový cukor.
- Zvyšné mlieko dáme variť do hrnca spolu s 37 g masla, celou a mletou škoricou. Keď zmes začína vrieť, odstavíme a za stáleho miešania vlejeme do žĺtkovej zmesi. Vrátime do hrnca a varíme do zhustnutia. Z horúceho pudingu vyberieme celú škoricu. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
- Vychladený puding vyšľaháme. Za stáleho šľahania doňho pridávame 750 g masla. Vytvorí sa krém, ktorý necháme chladiť v chladničke.
- Polovicu očistených ringlôt rozmixujeme na pyré a druhú nakrájame na kocky. Pyré spolu so zmesou pektínu a cukru dáme variť. Do vriacej zmesi pridáme nakrájané ringloty a chvíľu redukujeme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Orechy vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Zvýrazníme tak ich chuť.
- Praliné - Roztopíme cukor na karamel a pridáme opečené orechy. Premiešame. Potom odstavíme a rozprestrieme na silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Vychladnuté mixujeme, kým sa nám nevytvorí pasta.
- Každý korpus rozdelíme na 2 polovice. Začneme plniť. Na prvý korpus navrstvíme krém pomocou cukrárskeho vrecka. Stred korpusu potrieme vrstvou praliné. Na praliné pridáme insert z ringlôt. Takto plníme celú tortu. Vytvoríme tak tri vrstvy. Tortu necháme zachladiť.
- Vychladenú tortu potrieme krémom. Odložíme časť krému, ktorý ofarbíme kakaom (kakao na zdobenie) a farbivom. Týmto krémom vytvoríme v spodnej časti torty bordúru.
- Na čokoládové gule si 150 g čokolády roztopíme na 45 °C. Odstavíme a pridáme 50 g čokolády. Čokoládu necháme vychladnúť na 28 °C a vylievame ňou formy. Nadbytočnú čokoládu potom vylejeme a pologule necháme stuhnúť. Potom ich už iba spojíme tak, že kraje trochu nahrejeme a zlepíme.
- Finálne tortu ozdobíme guľami, ringlotami, orechmi a zlatom. Bordúru zvýrazníme tak, že si vo vodke rozmiešame zlatú práškovú farbu a potrieme jej vrch.