Logo Pečie celé Slovensko

Popis

V rodine mám troch členov, ktorý majú intoleranciu na lepok. Vždy mi ich bolo ľúto, keď sme mali oslavu a oni si nemohli dať takmer žiadny koláč. Preto im chcem touto tortou vynahradiť všetky lepkové zákusky. Lucka, Jarka, Martin, toto je pre vás.

Ingrediencie

Korpus
  • 8 vajec
  • 180 g kryštálového cukru
  • 130 g bezlepkovej múky
  • 120 g vlašských orechov
  • 1 ČL prášku do pečiva
Škoricový krém
  • 940 ml mlieka
  • 10 žĺtkov
  • 130 g kryštálového cukru
  • 112 g kukuričného škrobu
  • 37 g masla
  • 2 balenia škoricového cukru
  • 2 ks celej škorice
  • 2 KL mletej škorice
  • 750 g masla
Insert z ringlôt
  • 500 g tmavých ringlôt
  • 30 g trstinového cukru
  • 6 g pektínu
Orechové praliné
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g kryštálového cukru
Zdobenie
  • 200 g horkej čokolády 54,5 %
  • 100 g kakaa
  • hnedé potravinové farbivo
  • 3 ČL mletej škorice
  • 100 g čerstvých ringlôt
  • 50 g vlašských orechov
  • 50 ml vodky
  • zlatej práškovej farby

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 160 °C a pripravíme dve formy s priemerom 19 cm.
  2. Začneme šľahať bielky. Keď sa začne vytvárať pena, postupne pridávame cukor. Do pevného snehu vždy po jednom vmiešavame žĺtky. Úplne nakoniec pridáme zmes pomletých vlašských orechov, múky a kypriaceho prášku. Zmes musí byť preosiata.
  3. Cesto rozdelíme na dve polovice a vylejeme do foriem. Cesto sústreďujeme skôr do stredu, aby nám v strede po upečení nespľaslo. Vložíme do rúry a pečieme 45 minút.
  4. V 200 ml mlieka rozmiešame žĺtky, škrob, kryštálový a škoricový cukor.
  5. Zvyšné mlieko dáme variť do hrnca spolu s 37 g masla, celou a mletou škoricou. Keď zmes začína vrieť, odstavíme a za stáleho miešania vlejeme do žĺtkovej zmesi. Vrátime do hrnca a varíme do zhustnutia. Z horúceho pudingu vyberieme celú škoricu. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
  6. Vychladený puding vyšľaháme. Za stáleho šľahania doňho pridávame 750 g masla. Vytvorí sa krém, ktorý necháme chladiť v chladničke.
  7. Polovicu očistených ringlôt rozmixujeme na pyré a druhú nakrájame na kocky. Pyré spolu so zmesou pektínu a cukru dáme variť. Do vriacej zmesi pridáme nakrájané ringloty a chvíľu redukujeme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  8. Orechy vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Zvýrazníme tak ich chuť.
  9. Praliné - Roztopíme cukor na karamel a pridáme opečené orechy. Premiešame. Potom odstavíme a rozprestrieme na silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Vychladnuté mixujeme, kým sa nám nevytvorí pasta.
  10. Každý korpus rozdelíme na 2 polovice. Začneme plniť. Na prvý korpus navrstvíme krém pomocou cukrárskeho vrecka. Stred korpusu potrieme vrstvou praliné. Na praliné pridáme insert z ringlôt. Takto plníme celú tortu. Vytvoríme tak tri vrstvy. Tortu necháme zachladiť.
  11. Vychladenú tortu potrieme krémom. Odložíme časť krému, ktorý ofarbíme kakaom (kakao na zdobenie) a farbivom. Týmto krémom vytvoríme v spodnej časti torty bordúru.
  12. Na čokoládové gule si 150 g čokolády roztopíme na 45 °C. Odstavíme a pridáme 50 g čokolády. Čokoládu necháme vychladnúť na 28 °C a vylievame ňou formy. Nadbytočnú čokoládu potom vylejeme a pologule necháme stuhnúť. Potom ich už iba spojíme tak, že kraje trochu nahrejeme a zlepíme.
  13. Finálne tortu ozdobíme guľami, ringlotami, orechmi a zlatom. Bordúru zvýrazníme tak, že si vo vodke rozmiešame zlatú práškovú farbu a potrieme jej vrch.
    Korpus
    • 8 vajec
    • 180 g kryštálového cukru
    • 130 g bezlepkovej múky
    • 120 g vlašských orechov
    • 1 ČL prášku do pečiva
    Škoricový krém
    • 940 ml mlieka
    • 10 žĺtkov
    • 130 g kryštálového cukru
    • 112 g kukuričného škrobu
    • 37 g masla
    • 2 balenia škoricového cukru
    • 2 ks celej škorice
    • 2 KL mletej škorice
    • 750 g masla
    Insert z ringlôt
    • 500 g tmavých ringlôt
    • 30 g trstinového cukru
    • 6 g pektínu
    Orechové praliné
    • 100 g vlašských orechov
    • 100 g kryštálového cukru
    Zdobenie
    • 200 g horkej čokolády 54,5 %
    • 100 g kakaa
    • hnedé potravinové farbivo
    • 3 ČL mletej škorice
    • 100 g čerstvých ringlôt
    • 50 g vlašských orechov
    • 50 ml vodky
    • zlatej práškovej farby
    1. Rúru vyhrejeme na 160 °C a pripravíme dve formy s priemerom 19 cm.
    2. Začneme šľahať bielky. Keď sa začne vytvárať pena, postupne pridávame cukor. Do pevného snehu vždy po jednom vmiešavame žĺtky. Úplne nakoniec pridáme zmes pomletých vlašských orechov, múky a kypriaceho prášku. Zmes musí byť preosiata.
    3. Cesto rozdelíme na dve polovice a vylejeme do foriem. Cesto sústreďujeme skôr do stredu, aby nám v strede po upečení nespľaslo. Vložíme do rúry a pečieme 45 minút.
    4. V 200 ml mlieka rozmiešame žĺtky, škrob, kryštálový a škoricový cukor.
    5. Zvyšné mlieko dáme variť do hrnca spolu s 37 g masla, celou a mletou škoricou. Keď zmes začína vrieť, odstavíme a za stáleho miešania vlejeme do žĺtkovej zmesi. Vrátime do hrnca a varíme do zhustnutia. Z horúceho pudingu vyberieme celú škoricu. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
    6. Vychladený puding vyšľaháme. Za stáleho šľahania doňho pridávame 750 g masla. Vytvorí sa krém, ktorý necháme chladiť v chladničke.
    7. Polovicu očistených ringlôt rozmixujeme na pyré a druhú nakrájame na kocky. Pyré spolu so zmesou pektínu a cukru dáme variť. Do vriacej zmesi pridáme nakrájané ringloty a chvíľu redukujeme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
    8. Orechy vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Zvýrazníme tak ich chuť.
    9. Praliné - Roztopíme cukor na karamel a pridáme opečené orechy. Premiešame. Potom odstavíme a rozprestrieme na silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Vychladnuté mixujeme, kým sa nám nevytvorí pasta.
    10. Každý korpus rozdelíme na 2 polovice. Začneme plniť. Na prvý korpus navrstvíme krém pomocou cukrárskeho vrecka. Stred korpusu potrieme vrstvou praliné. Na praliné pridáme insert z ringlôt. Takto plníme celú tortu. Vytvoríme tak tri vrstvy. Tortu necháme zachladiť.
    11. Vychladenú tortu potrieme krémom. Odložíme časť krému, ktorý ofarbíme kakaom (kakao na zdobenie) a farbivom. Týmto krémom vytvoríme v spodnej časti torty bordúru.
    12. Na čokoládové gule si 150 g čokolády roztopíme na 45 °C. Odstavíme a pridáme 50 g čokolády. Čokoládu necháme vychladnúť na 28 °C a vylievame ňou formy. Nadbytočnú čokoládu potom vylejeme a pologule necháme stuhnúť. Potom ich už iba spojíme tak, že kraje trochu nahrejeme a zlepíme.
    13. Finálne tortu ozdobíme guľami, ringlotami, orechmi a zlatom. Bordúru zvýrazníme tak, že si vo vodke rozmiešame zlatú práškovú farbu a potrieme jej vrch.