Roláda na svadbu
2 hod.
10 - 12 porcií
Popis
Minulý rok sa vydávala moja veľmi dobrá kamarátka. A poprosila ma, aby som jej upiekla candy bar. Všetky moje koláčiky už poznali, tak som musela vymyslieť nejaký, ktorý bude vynikať na candy bare, a ktorý bude neveste chutiť. A tak vznikla Pavlovej ríbezľová roláda pre nevestu Silviku.
Ingrediencie
Roláda
- 216 g bielkov
- 240 g kryštálového cukru
- 1 ČL vínneho octu
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Ríbezľovo - levanduľový krém
- 255 g mrazených čiernych ríbezlí
- 120 g masla
- 21 g kukuričného škrobu
- 60 g kryštálového cukru
- 1 ČL limetkovej šťavy
- 1 žĺtok z "L" vajca
- 200 g krémového syra
- levanduľová esencia / voda
- 100 g čiernych ríbezlí (navyše)
Limetkový kaviár
- 150 g limetkovej šťavy
- 30 g glukózy
- 30 g limetkovej šťavy
- 50 g kryštálového cukru
- 3 g agaru
- gélová farba fialová a zelená
- 1 l slnečnicového oleja (poriadne vychladeného)
Iné
- jedlé kvety - sirôtky (žlté, fialové)
- zopár zelených mikrobyliniek
Postup
-
Roláda
Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého, lesklého snehu. Následne pridáme ručne stierkou vínny ocot, škrob a vanilkový extrakt. Sneh rozotrieme na papier na pečenie do tvaru obdĺžnika cca 35 x 30 cm. Pečieme na programe horkovzduch na 150 °C cca 25 minút (podľa trúby). Po dopečení roládu jemne preklopíme vrchnou stranou na druhý list papiera na pečenie. Papier, na ktorom sme piekli jemne stiahneme. Necháme vychladnúť. Nenaľakajte sa, roláda počas pečenia veľmi zväčší objem, ale vo finále spľasne.
-
Ríbezľovo - levanduľový krém
Ríbezle vložíme do hrnčeka, chvíľu povaríme, pokiaľ nezmäknú. Následne ich premixujeme tyčovým mixérom na konzistenciu pyré. Pridáme škrob, žĺtok, limetkovú šťavu, cukor a uvaríme hustý puding. Puding preložíme do misky, prikryjeme natesno potravinárskou fóliou (rovno na povrch), necháme vychladiť. Po vychladnutí pudingu v druhej miske vymiešame maslo, následne do masla po lyžičkách zašľaháme puding, levanduľovú vodu a nakoniec krémový syr.
-
Kaviár
Do hrnčeka nalejeme džús, glukózu, cukor a agar. Privedieme do varu, povaríme pár sekúnd. Zložíme zo zdroja tepla. Pridáme limetkovú šťavu. Necháme mierne schladnúť. Následne prelejeme zmes do squeeze fľašky (môžeme použiť aj striekačku, ale trvalo by nám to podstatne dlhšie). Zmes po kvapkách púšťame do nádoby s ľadovým olejom. Kaviár necháme chvíľu odstáť v oleji, následne scedíme cez sitko a prepláchneme studenou vodou. Preložíme do uzatvárateľnej nádoby.
-
Skladanie
Vychladený korpus natrieme (na stranu, na ktorej sa korpus piekol) 2/3 krému, posypeme ríbezľami a kaviárom (nepoužijeme všetok, z uvedeného množstva nám vznikne viac kaviáru). Jemne stočíme do tvaru rolády po dlhšej strane. Vrch ozdobíme ozdobnou špičkou zvyšným krémom, ríbezľami, jedlými kvetmi a kaviárom.
Roláda
- 216 g bielkov
- 240 g kryštálového cukru
- 1 ČL vínneho octu
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Ríbezľovo - levanduľový krém
- 255 g mrazených čiernych ríbezlí
- 120 g masla
- 21 g kukuričného škrobu
- 60 g kryštálového cukru
- 1 ČL limetkovej šťavy
- 1 žĺtok z "L" vajca
- 200 g krémového syra
- levanduľová esencia / voda
- 100 g čiernych ríbezlí (navyše)
Limetkový kaviár
- 150 g limetkovej šťavy
- 30 g glukózy
- 30 g limetkovej šťavy
- 50 g kryštálového cukru
- 3 g agaru
- gélová farba fialová a zelená
- 1 l slnečnicového oleja (poriadne vychladeného)
Iné
- jedlé kvety - sirôtky (žlté, fialové)
- zopár zelených mikrobyliniek
-
Roláda
Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého, lesklého snehu. Následne pridáme ručne stierkou vínny ocot, škrob a vanilkový extrakt. Sneh rozotrieme na papier na pečenie do tvaru obdĺžnika cca 35 x 30 cm. Pečieme na programe horkovzduch na 150 °C cca 25 minút (podľa trúby). Po dopečení roládu jemne preklopíme vrchnou stranou na druhý list papiera na pečenie. Papier, na ktorom sme piekli jemne stiahneme. Necháme vychladnúť. Nenaľakajte sa, roláda počas pečenia veľmi zväčší objem, ale vo finále spľasne.
-
Ríbezľovo - levanduľový krém
Ríbezle vložíme do hrnčeka, chvíľu povaríme, pokiaľ nezmäknú. Následne ich premixujeme tyčovým mixérom na konzistenciu pyré. Pridáme škrob, žĺtok, limetkovú šťavu, cukor a uvaríme hustý puding. Puding preložíme do misky, prikryjeme natesno potravinárskou fóliou (rovno na povrch), necháme vychladiť. Po vychladnutí pudingu v druhej miske vymiešame maslo, následne do masla po lyžičkách zašľaháme puding, levanduľovú vodu a nakoniec krémový syr.
-
Kaviár
Do hrnčeka nalejeme džús, glukózu, cukor a agar. Privedieme do varu, povaríme pár sekúnd. Zložíme zo zdroja tepla. Pridáme limetkovú šťavu. Necháme mierne schladnúť. Následne prelejeme zmes do squeeze fľašky (môžeme použiť aj striekačku, ale trvalo by nám to podstatne dlhšie). Zmes po kvapkách púšťame do nádoby s ľadovým olejom. Kaviár necháme chvíľu odstáť v oleji, následne scedíme cez sitko a prepláchneme studenou vodou. Preložíme do uzatvárateľnej nádoby.
-
Skladanie
Vychladený korpus natrieme (na stranu, na ktorej sa korpus piekol) 2/3 krému, posypeme ríbezľami a kaviárom (nepoužijeme všetok, z uvedeného množstva nám vznikne viac kaviáru). Jemne stočíme do tvaru rolády po dlhšej strane. Vrch ozdobíme ozdobnou špičkou zvyšným krémom, ríbezľami, jedlými kvetmi a kaviárom.