Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Roláda pre pánov

Roláda pre pánov

Popis

Keď si to tak vezmete, či dezert, torta, alebo akýkoľvek koláčik je pestrofarebne ozdobený, ružová sem, kvetinka tam... Ale čo taká pánska edícia, mužská sila, energia vyjadrená dezertom či koláčom? Prijala som túto myšlienku ako výzvu a v treťom kole venovala všetkú svoju kreativitu práve vám páni v podobe tejto Pavlovej rolády.

Ingrediencie

Donov šat
  • 190 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1 PL octu
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 80 g pekanových orechov
  • trochu práškového cukru na posypanie
  • espresso
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 250 g smotany na šľahanie 33 %
  • štipka soli
Krokant
  • 100 g pekanových orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 0,5 - 1 dcl rumu
Ovocná flambovaná náplň
  • 2 - 3 ks baby hrušiek kompótových
  • 1 stredne veľký pomaranč
  • 1 - 2 väčšie PL medu
  • 2 - 3 dcl rumu (2. časť)
  • 50 g sladkej gorgonzoly
Zdobenie
  • 2 - 3 baby hrušiek kompótových
  • 2 - 3 ks čerstvých fíg
  • 100 g cukru
  • 30 g sladkej gorgonzoly

Postup

  1. Cesto

    Z bielkov, cukru a soli vyšľaháme tuhý sneh. Následne primiešame ocot a škrob. Nakoniec prilejeme espresso a šľaháme, kým nebude sneh ako betón. Rozotrieme na plech, na papier na pečenie a posypeme posekanými orechmi. Pečieme pri 160 °C na horkovzduch 25 – 30 minút. Po vybratí z rúry opatrne pretočíme vrch na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom, pod ktorý ešte dáme utierku. Opatrne stiahneme papier a ešte opatrnejšie zvinieme roládu a necháme vychladnúť.

  2. Krém

    V robote vyšľaháme šľahačku s mascarpone, do ktorej zašľaháme rum a hneď na to pridáme krokant - z cukru urobíme nasucho karamel, ktorý rozlejeme na orechy na papieri na pečenie. Po vychladnutí nalámeme a rozmixujeme na chrumkavú konzistenciu. Tú primiešame do krému už stierkou.

  3. Náplň

    Medzitým, kým sa pečie cesto na roládu, pripravíme flambované hrušky. Očistené 2 – 3 hrušky pozdĺžne nakrájame natenko, 2 - 3 menšie hrušky na štvrte. Pokiaľ sú hrušky tvrdé, môžeme ich 10 minút predvariť. Na panvicu dáme zohrievať med, hodíme naň hrušky a obalíme ich v ňom. Podlejeme šťavou z pomaranča a opekáme, redukujeme. Keď bude omáčka hustnúť, podlejeme rumom. Tento úkon robíme mimo platne, a zapálime, ale nie tekutinu, samotné výpary. Nie priamo zo zapaľovača, ale zápalkou. Keď sa oheň upokojí a zmizne, vrátime spať panvicu a doredukujeme omáčku. Plátky oflambovaných hrušiek poukladáme rovnomerne na natretý krém, postrúhame na ne syr a zvinieme. Necháme zatuhnúť.

  4. Karamel

    Z cukru urobíme karamel, ktorý vylejeme na papier na pečenie (ktorý sme si nachystali na rolku od kuchynskej utierky, preložený vo visiacej polohe). Zhora pozdĺžne lejeme karamel, ktorý voľne steká po papieri a vytvára efekt pozdĺžnej korunky. Necháme dobre zatuhnúť.

  5. Na záver

    Trochou krému karamelovú korunku upevníme na roládu a plníme, zdobíme pocitovo. Môžeme zvoliť flambované štvrte hrušiek a čerstvých fíg, postrúhať na vrch syr a poliať trochou redukcie z flambovania.

Donov šat
  • 190 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1 PL octu
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 80 g pekanových orechov
  • trochu práškového cukru na posypanie
  • espresso
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 250 g smotany na šľahanie 33 %
  • štipka soli
Krokant
  • 100 g pekanových orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 0,5 - 1 dcl rumu
Ovocná flambovaná náplň
  • 2 - 3 ks baby hrušiek kompótových
  • 1 stredne veľký pomaranč
  • 1 - 2 väčšie PL medu
  • 2 - 3 dcl rumu (2. časť)
  • 50 g sladkej gorgonzoly
Zdobenie
  • 2 - 3 baby hrušiek kompótových
  • 2 - 3 ks čerstvých fíg
  • 100 g cukru
  • 30 g sladkej gorgonzoly
  1. Cesto

    Z bielkov, cukru a soli vyšľaháme tuhý sneh. Následne primiešame ocot a škrob. Nakoniec prilejeme espresso a šľaháme, kým nebude sneh ako betón. Rozotrieme na plech, na papier na pečenie a posypeme posekanými orechmi. Pečieme pri 160 °C na horkovzduch 25 – 30 minút. Po vybratí z rúry opatrne pretočíme vrch na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom, pod ktorý ešte dáme utierku. Opatrne stiahneme papier a ešte opatrnejšie zvinieme roládu a necháme vychladnúť.

  2. Krém

    V robote vyšľaháme šľahačku s mascarpone, do ktorej zašľaháme rum a hneď na to pridáme krokant - z cukru urobíme nasucho karamel, ktorý rozlejeme na orechy na papieri na pečenie. Po vychladnutí nalámeme a rozmixujeme na chrumkavú konzistenciu. Tú primiešame do krému už stierkou.

  3. Náplň

    Medzitým, kým sa pečie cesto na roládu, pripravíme flambované hrušky. Očistené 2 – 3 hrušky pozdĺžne nakrájame natenko, 2 - 3 menšie hrušky na štvrte. Pokiaľ sú hrušky tvrdé, môžeme ich 10 minút predvariť. Na panvicu dáme zohrievať med, hodíme naň hrušky a obalíme ich v ňom. Podlejeme šťavou z pomaranča a opekáme, redukujeme. Keď bude omáčka hustnúť, podlejeme rumom. Tento úkon robíme mimo platne, a zapálime, ale nie tekutinu, samotné výpary. Nie priamo zo zapaľovača, ale zápalkou. Keď sa oheň upokojí a zmizne, vrátime spať panvicu a doredukujeme omáčku. Plátky oflambovaných hrušiek poukladáme rovnomerne na natretý krém, postrúhame na ne syr a zvinieme. Necháme zatuhnúť.

  4. Karamel

    Z cukru urobíme karamel, ktorý vylejeme na papier na pečenie (ktorý sme si nachystali na rolku od kuchynskej utierky, preložený vo visiacej polohe). Zhora pozdĺžne lejeme karamel, ktorý voľne steká po papieri a vytvára efekt pozdĺžnej korunky. Necháme dobre zatuhnúť.

  5. Na záver

    Trochou krému karamelovú korunku upevníme na roládu a plníme, zdobíme pocitovo. Môžeme zvoliť flambované štvrte hrušiek a čerstvých fíg, postrúhať na vrch syr a poliať trochou redukcie z flambovania.