Rumiberg
2 hod.
10 porcií
Popis
Ďalšou výzvou v tejto súťaži je battenberg. Ja som ho poňala špecificky a spojila som s ním nášho obľúbeného opitého Izidora, ktorý nesmie chýbať na veľkonočnom stole a vznikol Rumiberg. Orechové zákusky mám rada od malička a v spojení s rumom, ktorého pravú chuť som „spoznala“ v časoch, keď sme pracovali v Karibiku kde prakticky „tečie potokom“, sa nemôže predsa nič pokaziť.
Ingrediencie
Základné cesto
- 250 g masla
- 250 g práškového cukru
- 5 vajec
- 210 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 75 g mandľovej múky
Orechové cesto
- 50 g vlašských orechov
- polovica základného cesta
Čokoládové cesto
- 30 g kakaa
- polovica základného cesta
Orechová plnka
- 250 g vlašských orechov
- 100 – 150 ml rumu
- 80 g práškového cukru
- 80 g medu
Kakaový krém
- 150 ml plnotučného mlieka
- 20 g pudingového prášku
- 1 žĺtok
- 50 g cukru
- 25 g kakaa
- 150 g masla izbovej teploty
Na dozdobenie
- 300 g marcipánu
- kakao
- 150 g horkej čokolády
Postup
-
Cesto
Rúru dáme vyhriať na 180 °C. Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do peny. Do peny postupne po jednom pridávame vajcia - ďalšie pridáme, až keď je predchádzajúce poriadne zašľahané. Do takto vyšľahanej zmesi pridáme preosiatu zmes hladkej múky, mandľovej múky a prášku do pečiva.
-
Orechové a čokoládové cesto
Cesto rozdelíme na 2 časti, do prvej polovice pridáme orechy a premiešame. Do druhej polovice pridáme kakao a taktiež zapracujeme do cesta.
-
Krém
Kým sa cesto upečie, tak uvaríme žĺtkový krém. Asi 2/3 mlieka dáme variť spolu s cukrom v hrnci. Do zvyšného mlieka pridáme žĺtok, pudingový prášok, kakao a poriadne rozmiešame. Do vriaceho mlieka pridáme žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne zašľaháme maslo izbovej teploty.
-
Orechová plnka
Pripravíme orechovú plnku a to tak, že zmiešame všetky suroviny. Takto spojené suroviny poriadne rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém.
-
Na záver
Vychladnuté orechové a kakaové cesto si rozrežeme na pásy široké 2 x 2 cm a dlhé 25 cm. Cesto uložíme šachovnicovo a natrieme ho z každej strany orechovým krémom. Marcipán zafarbíme kakaom na svetlo hnedú farbu a vyvaľkáme na tenko na rozmer, v ktorom obalíme náš rumiberg. Dozdobíme podľa vlastnej fantázie čokoládovým krémom. Čokoládu vytemperujeme. Zahrejeme ju na 45 °C, následne schladíme na 27 °C a opätovne zahrejme na 30 °C. Z čokolády pripravíme mini ozdôbky.
Základné cesto
- 250 g masla
- 250 g práškového cukru
- 5 vajec
- 210 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 75 g mandľovej múky
Orechové cesto
- 50 g vlašských orechov
- polovica základného cesta
Čokoládové cesto
- 30 g kakaa
- polovica základného cesta
Orechová plnka
- 250 g vlašských orechov
- 100 – 150 ml rumu
- 80 g práškového cukru
- 80 g medu
Kakaový krém
- 150 ml plnotučného mlieka
- 20 g pudingového prášku
- 1 žĺtok
- 50 g cukru
- 25 g kakaa
- 150 g masla izbovej teploty
Na dozdobenie
- 300 g marcipánu
- kakao
- 150 g horkej čokolády
-
Cesto
Rúru dáme vyhriať na 180 °C. Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do peny. Do peny postupne po jednom pridávame vajcia - ďalšie pridáme, až keď je predchádzajúce poriadne zašľahané. Do takto vyšľahanej zmesi pridáme preosiatu zmes hladkej múky, mandľovej múky a prášku do pečiva.
-
Orechové a čokoládové cesto
Cesto rozdelíme na 2 časti, do prvej polovice pridáme orechy a premiešame. Do druhej polovice pridáme kakao a taktiež zapracujeme do cesta.
-
Krém
Kým sa cesto upečie, tak uvaríme žĺtkový krém. Asi 2/3 mlieka dáme variť spolu s cukrom v hrnci. Do zvyšného mlieka pridáme žĺtok, pudingový prášok, kakao a poriadne rozmiešame. Do vriaceho mlieka pridáme žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne zašľaháme maslo izbovej teploty.
-
Orechová plnka
Pripravíme orechovú plnku a to tak, že zmiešame všetky suroviny. Takto spojené suroviny poriadne rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém.
-
Na záver
Vychladnuté orechové a kakaové cesto si rozrežeme na pásy široké 2 x 2 cm a dlhé 25 cm. Cesto uložíme šachovnicovo a natrieme ho z každej strany orechovým krémom. Marcipán zafarbíme kakaom na svetlo hnedú farbu a vyvaľkáme na tenko na rozmer, v ktorom obalíme náš rumiberg. Dozdobíme podľa vlastnej fantázie čokoládovým krémom. Čokoládu vytemperujeme. Zahrejeme ju na 45 °C, následne schladíme na 27 °C a opätovne zahrejme na 30 °C. Z čokolády pripravíme mini ozdôbky.