Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ďalšou výzvou v tejto súťaži je battenberg. Ja som ho poňala špecificky a spojila som s ním nášho obľúbeného opitého Izidora, ktorý nesmie chýbať na veľkonočnom stole a vznikol Rumiberg. Orechové zákusky mám rada od malička a v spojení s rumom, ktorého pravú chuť som „spoznala“ v časoch, keď sme pracovali v Karibiku kde prakticky „tečie potokom“, sa nemôže predsa nič pokaziť.

Ingrediencie

Základné cesto
    • 250 g masla
    • 250 g práškového cukru
    • 5 vajec
    • 210 g hladkej múky
    • 1 prášok do pečiva
    • 75 g mandľovej múky
      Orechové cesto
        • 50 g vlašských orechov
        • polovica základného cesta
          Čokoládové cesto
            • 30 g kakaa
            • polovica základného cesta
              Orechová plnka
                • 250 g vlašských orechov
                • 100 – 150 ml rumu
                • 80 g práškového cukru
                • 80 g medu
                  Kakaový krém
                    • 150 ml plnotučného mlieka
                    • 20 g pudingového prášku
                    • 1 žĺtok
                    • 50 g cukru
                    • 25 g kakaa
                    • 150 g masla izbovej teploty
                      Na dozdobenie
                        • 300 g marcipánu
                        • kakao
                        • 150 g horkej čokolády

                          Postup

                          1. Cesto

                            Rúru dáme vyhriať na 180 °C. Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do peny. Do peny postupne po jednom pridávame vajcia - ďalšie pridáme, až keď je predchádzajúce poriadne zašľahané. Do takto vyšľahanej zmesi pridáme preosiatu zmes hladkej múky, mandľovej múky a prášku do pečiva.

                          2. Orechové a čokoládové cesto

                            Cesto rozdelíme na 2 časti, do prvej polovice pridáme orechy a premiešame. Do druhej polovice pridáme kakao a taktiež zapracujeme do cesta.

                          3. Krém

                            Kým sa cesto upečie, tak uvaríme žĺtkový krém. Asi 2/3 mlieka dáme variť spolu s cukrom v hrnci. Do zvyšného mlieka pridáme žĺtok, pudingový prášok, kakao a poriadne rozmiešame. Do vriaceho mlieka pridáme žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne zašľaháme maslo izbovej teploty.

                          4. Orechová plnka

                            Pripravíme orechovú plnku a to tak, že zmiešame všetky suroviny. Takto spojené suroviny poriadne rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém.

                          5. Na záver

                            Vychladnuté orechové a kakaové cesto si rozrežeme na pásy široké 2 x 2 cm a dlhé 25 cm. Cesto uložíme šachovnicovo a natrieme ho z každej strany orechovým krémom. Marcipán zafarbíme kakaom na svetlo hnedú farbu a vyvaľkáme na tenko na rozmer, v ktorom obalíme náš rumiberg. Dozdobíme podľa vlastnej fantázie čokoládovým krémom. Čokoládu vytemperujeme. Zahrejeme ju na 45 °C, následne schladíme na 27 °C a opätovne zahrejme na 30 °C. Z čokolády pripravíme mini ozdôbky.

                          Základné cesto
                            • 250 g masla
                            • 250 g práškového cukru
                            • 5 vajec
                            • 210 g hladkej múky
                            • 1 prášok do pečiva
                            • 75 g mandľovej múky
                              Orechové cesto
                                • 50 g vlašských orechov
                                • polovica základného cesta
                                  Čokoládové cesto
                                    • 30 g kakaa
                                    • polovica základného cesta
                                      Orechová plnka
                                        • 250 g vlašských orechov
                                        • 100 – 150 ml rumu
                                        • 80 g práškového cukru
                                        • 80 g medu
                                          Kakaový krém
                                            • 150 ml plnotučného mlieka
                                            • 20 g pudingového prášku
                                            • 1 žĺtok
                                            • 50 g cukru
                                            • 25 g kakaa
                                            • 150 g masla izbovej teploty
                                              Na dozdobenie
                                                • 300 g marcipánu
                                                • kakao
                                                • 150 g horkej čokolády
                                                  1. Cesto

                                                    Rúru dáme vyhriať na 180 °C. Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do peny. Do peny postupne po jednom pridávame vajcia - ďalšie pridáme, až keď je predchádzajúce poriadne zašľahané. Do takto vyšľahanej zmesi pridáme preosiatu zmes hladkej múky, mandľovej múky a prášku do pečiva.

                                                  2. Orechové a čokoládové cesto

                                                    Cesto rozdelíme na 2 časti, do prvej polovice pridáme orechy a premiešame. Do druhej polovice pridáme kakao a taktiež zapracujeme do cesta.

                                                  3. Krém

                                                    Kým sa cesto upečie, tak uvaríme žĺtkový krém. Asi 2/3 mlieka dáme variť spolu s cukrom v hrnci. Do zvyšného mlieka pridáme žĺtok, pudingový prášok, kakao a poriadne rozmiešame. Do vriaceho mlieka pridáme žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne zašľaháme maslo izbovej teploty.

                                                  4. Orechová plnka

                                                    Pripravíme orechovú plnku a to tak, že zmiešame všetky suroviny. Takto spojené suroviny poriadne rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém.

                                                  5. Na záver

                                                    Vychladnuté orechové a kakaové cesto si rozrežeme na pásy široké 2 x 2 cm a dlhé 25 cm. Cesto uložíme šachovnicovo a natrieme ho z každej strany orechovým krémom. Marcipán zafarbíme kakaom na svetlo hnedú farbu a vyvaľkáme na tenko na rozmer, v ktorom obalíme náš rumiberg. Dozdobíme podľa vlastnej fantázie čokoládovým krémom. Čokoládu vytemperujeme. Zahrejeme ju na 45 °C, následne schladíme na 27 °C a opätovne zahrejme na 30 °C. Z čokolády pripravíme mini ozdôbky.