Sausage roll
2,5 hod.
8 - 10 porcií
Popis
Sausage roll sú základom britského aj írskeho jedla. Maslové lístkové cesto upečené do zlatistej dokonalosti dodáva výdatnej mäsovej náplni z vajec, cibule a korenia príjemnú vláčnosť a krehkú textúru. Slaná lístková roláda, plnená zmesou mletého mäsa, jemne dochuteného s vareným vajíčkom v strede. Skvelé na nej je, že kdekoľvek ju prekrojíte uvidíte bielok aj žĺtok.
Ingrediencie
Lístkové cesto maslové
- 250 g masla
- 250 g hladkej múky špeciál
- 50 g hrubej múky
- štipka soli
- 1 PL (10 g) octu
- 1 žĺtok
- 125 g vody
Mäsová náplň
- 500 g bravčového stehna
- 40 g strúhanky
- 1 vajíčko do mäsovej plnky a na potieranie
- 2 PL horčice
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá rasca
- malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- vajcia podľa potreby (cca 10 ks)
Postup
-
Cesto
Maslo a 50 g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť. Zvyšné suroviny, hladkú múku 200 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu spolu zamiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme 15 minút odležať.
Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, stred hrubší, do cesta zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne), opäť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe.
Prekladanie opakujeme po odležaní 20 minút, spolu 3 krát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme. -
Náplň
Bravčové mäso zomelieme najemno, pridáme soľ, strúhanku, mleté čierne korenie, mletú rascu, ½ vajíčka, najemno nakrájanú cibuľu a olúpaný roztlačený cesnak, zmiešame.
Vajíčka varíme 5 min, ochladíme, olúpeme.
300 g lístkového cesta rozvaľkáme na rozmer 20 x 35 cm, 5 cm široký pás potrieme horčicou 3 cm od okraja z oboch strán, rozložíme polovicu mäsovej plnky, poukladáme uvarené olúpané vajíčka, pridáme zvyšnú mäsovú plnku, vajíčka zabalíme, zrolujeme lístkovú roládu, uzatvoríme okraje, tesne, tak aby nič nevytekalo.
Potrieme ½ rozšľahaného vajíčka, vidličkou naznačíme mriežku.
Pečiem na mastnom papieri pri teplote 200 °C – 35 min. Dopekáme pri teplote 180 °C asi 10 minút.
Pečieme spolu 45 minút.
Lístkové cesto maslové
- 250 g masla
- 250 g hladkej múky špeciál
- 50 g hrubej múky
- štipka soli
- 1 PL (10 g) octu
- 1 žĺtok
- 125 g vody
Mäsová náplň
- 500 g bravčového stehna
- 40 g strúhanky
- 1 vajíčko do mäsovej plnky a na potieranie
- 2 PL horčice
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá rasca
- malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- vajcia podľa potreby (cca 10 ks)
-
Cesto
Maslo a 50 g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť. Zvyšné suroviny, hladkú múku 200 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu spolu zamiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme 15 minút odležať.
Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, stred hrubší, do cesta zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne), opäť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe.
Prekladanie opakujeme po odležaní 20 minút, spolu 3 krát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme. -
Náplň
Bravčové mäso zomelieme najemno, pridáme soľ, strúhanku, mleté čierne korenie, mletú rascu, ½ vajíčka, najemno nakrájanú cibuľu a olúpaný roztlačený cesnak, zmiešame.
Vajíčka varíme 5 min, ochladíme, olúpeme.
300 g lístkového cesta rozvaľkáme na rozmer 20 x 35 cm, 5 cm široký pás potrieme horčicou 3 cm od okraja z oboch strán, rozložíme polovicu mäsovej plnky, poukladáme uvarené olúpané vajíčka, pridáme zvyšnú mäsovú plnku, vajíčka zabalíme, zrolujeme lístkovú roládu, uzatvoríme okraje, tesne, tak aby nič nevytekalo.
Potrieme ½ rozšľahaného vajíčka, vidličkou naznačíme mriežku.
Pečiem na mastnom papieri pri teplote 200 °C – 35 min. Dopekáme pri teplote 180 °C asi 10 minút.
Pečieme spolu 45 minút.