Sladká hortenzia
4 hod.
12 porcií
Popis
Nie je nič krajšie, ako keď sa pod lúčmi ranného letného slnka v záhrade rozprestierajú záhony hortenzií, všade navôkol. Najviac ich milujem vo farbách bielej a rôznych odtieňov rúžovej. A presne také je moje krstniatko, Emma Anna. Je jemná, priam až éterická, vždy usmievavá a veselá. Tie jej šibalské očká rozžiaria každého. Nie je nikoho, komu by nevyčarovala úsmev na tvári. Táto tortička je pre Teba, Emmka.
Ingrediencie
Telo hortenzie
- 1 kg mliečnej čokolády
Korpus
- 12 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 4 g xantánovej gumy
- 2 KL invertného cukru
- 300 g pistáciovej múky
- 2 väčšie PL pistáciovej pasty
Malinový vklad
- 450 g malinového pyré
- 70 g kryštálového cukru
- 8 g pektínu NH
- 3 g kyseliny citrónovej
Malinovo – syrový krém
- 450 g krémového syra
- 255 g masla
- štipka soli
- 345 g malinovej čokolády
- 3 PL práškového cukru
Lupene kvetov
- 400 g modelovacej cukrovej hmoty
- farby práškové, odtiene rúžovej
Postup
- Ako prvé odlejeme z čokolády 2 polgule o priemere 20 cm a podstavec, v ktorom bude hortenzia posadená. Polgule odlievame dvakrát, aby bola škrupina pevnejšia. Čokoládu najprv vytemperujeme na 45 °C, následne schladíme na 26 °C a opäť nahrejeme na 29 °C. A následne môžeme odlievať.
- Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme invertný cukor. Suché suroviny zmiešame, zapracujeme do nich pistáciovú pastu, bude to veľmi hutné, ale zjemnime to postupným zapracovaním stierkou. Rozdelíme do 2 foriem s priemerom 19 cm a 16 cm a pečieme na 180 °C.
- Malinový vklad - pyré zahrejeme, suché suroviny spolu primiešame a vysypeme do pyré. Privedieme k varu a miešame aspoň 2 minúty. Naplníme 2 silikónové formy s priemerom 16 cm a po vychladnutí dáme do mrazničky.
- Krémový syr vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme soľ a na to vychladnutú, už roztopenú čokoládu, premiešame. Potom pridáme kyslú smotanu a na koniec práškový cukor.
- Plnenie - na spodok každej polgule dáme trochu krému, na to korpus (ten prispôsobíme podľa umiestnenia, šírky polgule). A opäť trochu krému, vložíme malinový vklad, zakryjeme korpusom a zakončíme krémom. Druhú polguľu plníme rovnako, ale zakončíme mrazenými malinami. Dáme mierne zatuhnúť. Potom zliepame tak, že kraje polgule potiahneme pomocou vrecka roztopenou čokoládou.
- Vykrojíme kvetinky s priemerom 4 cm, z ktorých každú jednu pomocou guľatej kostice upravíme. A postupne pomocou bielej čokolády lepíme na polgule jednu vedľa druhej.
Telo hortenzie
- 1 kg mliečnej čokolády
Korpus
- 12 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 4 g xantánovej gumy
- 2 KL invertného cukru
- 300 g pistáciovej múky
- 2 väčšie PL pistáciovej pasty
Malinový vklad
- 450 g malinového pyré
- 70 g kryštálového cukru
- 8 g pektínu NH
- 3 g kyseliny citrónovej
Malinovo – syrový krém
- 450 g krémového syra
- 255 g masla
- štipka soli
- 345 g malinovej čokolády
- 3 PL práškového cukru
Lupene kvetov
- 400 g modelovacej cukrovej hmoty
- farby práškové, odtiene rúžovej
- Ako prvé odlejeme z čokolády 2 polgule o priemere 20 cm a podstavec, v ktorom bude hortenzia posadená. Polgule odlievame dvakrát, aby bola škrupina pevnejšia. Čokoládu najprv vytemperujeme na 45 °C, následne schladíme na 26 °C a opäť nahrejeme na 29 °C. A následne môžeme odlievať.
- Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme invertný cukor. Suché suroviny zmiešame, zapracujeme do nich pistáciovú pastu, bude to veľmi hutné, ale zjemnime to postupným zapracovaním stierkou. Rozdelíme do 2 foriem s priemerom 19 cm a 16 cm a pečieme na 180 °C.
- Malinový vklad - pyré zahrejeme, suché suroviny spolu primiešame a vysypeme do pyré. Privedieme k varu a miešame aspoň 2 minúty. Naplníme 2 silikónové formy s priemerom 16 cm a po vychladnutí dáme do mrazničky.
- Krémový syr vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme soľ a na to vychladnutú, už roztopenú čokoládu, premiešame. Potom pridáme kyslú smotanu a na koniec práškový cukor.
- Plnenie - na spodok každej polgule dáme trochu krému, na to korpus (ten prispôsobíme podľa umiestnenia, šírky polgule). A opäť trochu krému, vložíme malinový vklad, zakryjeme korpusom a zakončíme krémom. Druhú polguľu plníme rovnako, ale zakončíme mrazenými malinami. Dáme mierne zatuhnúť. Potom zliepame tak, že kraje polgule potiahneme pomocou vrecka roztopenou čokoládou.
- Vykrojíme kvetinky s priemerom 4 cm, z ktorých každú jednu pomocou guľatej kostice upravíme. A postupne pomocou bielej čokolády lepíme na polgule jednu vedľa druhej.