Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Nie je nič krajšie, ako keď sa pod lúčmi ranného letného slnka v záhrade rozprestierajú záhony hortenzií, všade navôkol. Najviac ich milujem vo farbách bielej a rôznych odtieňov rúžovej. A presne také je moje krstniatko, Emma Anna. Je jemná, priam až éterická, vždy usmievavá a veselá. Tie jej šibalské očká rozžiaria každého. Nie je nikoho, komu by nevyčarovala úsmev na tvári. Táto tortička je pre Teba, Emmka.

Ingrediencie

Telo hortenzie
  • 1 kg mliečnej čokolády
Korpus
  • 12 vajec
  • 360 g kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 4 g xantánovej gumy
  • 2 KL invertného cukru
  • 300 g pistáciovej múky
  • 2 väčšie PL pistáciovej pasty
Malinový vklad
  • 450 g malinového pyré
  • 70 g kryštálového cukru
  • 8 g pektínu NH
  • 3 g kyseliny citrónovej
Malinovo – syrový krém
  • 450 g krémového syra
  • 255 g masla
  • štipka soli
  • 345 g malinovej čokolády
  • 3 PL práškového cukru
Lupene kvetov
  • 400 g modelovacej cukrovej hmoty
  • farby práškové, odtiene rúžovej

Postup

  1. Ako prvé odlejeme z čokolády 2 polgule o priemere 20 cm a podstavec, v ktorom bude hortenzia posadená. Polgule odlievame dvakrát, aby bola škrupina pevnejšia. Čokoládu najprv vytemperujeme na 45 °C, následne schladíme na 26 °C a opäť nahrejeme na 29 °C. A následne môžeme odlievať.
  2. Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme invertný cukor. Suché suroviny zmiešame, zapracujeme do nich pistáciovú pastu, bude to veľmi hutné, ale zjemnime to postupným zapracovaním stierkou. Rozdelíme do 2 foriem s priemerom 19 cm a 16 cm a pečieme na 180 °C.
  3. Malinový vklad - pyré zahrejeme, suché suroviny spolu primiešame a vysypeme do pyré. Privedieme k varu a miešame aspoň 2 minúty. Naplníme 2 silikónové formy s priemerom 16 cm a po vychladnutí dáme do mrazničky.
  4. Krémový syr vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme soľ a na to vychladnutú, už roztopenú čokoládu, premiešame. Potom pridáme kyslú smotanu a na koniec práškový cukor.
  5. Plnenie - na spodok každej polgule dáme trochu krému, na to korpus (ten prispôsobíme podľa umiestnenia, šírky polgule). A opäť trochu krému, vložíme malinový vklad, zakryjeme korpusom a zakončíme krémom. Druhú polguľu plníme rovnako, ale zakončíme mrazenými malinami. Dáme mierne zatuhnúť. Potom zliepame tak, že kraje polgule potiahneme pomocou vrecka roztopenou čokoládou.
  6. Vykrojíme kvetinky s priemerom 4 cm, z ktorých každú jednu pomocou guľatej kostice upravíme. A postupne pomocou bielej čokolády lepíme na polgule jednu vedľa druhej.
    Telo hortenzie
    • 1 kg mliečnej čokolády
    Korpus
    • 12 vajec
    • 360 g kryštálového cukru
    • 2 PL kukuričného škrobu
    • 4 g xantánovej gumy
    • 2 KL invertného cukru
    • 300 g pistáciovej múky
    • 2 väčšie PL pistáciovej pasty
    Malinový vklad
    • 450 g malinového pyré
    • 70 g kryštálového cukru
    • 8 g pektínu NH
    • 3 g kyseliny citrónovej
    Malinovo – syrový krém
    • 450 g krémového syra
    • 255 g masla
    • štipka soli
    • 345 g malinovej čokolády
    • 3 PL práškového cukru
    Lupene kvetov
    • 400 g modelovacej cukrovej hmoty
    • farby práškové, odtiene rúžovej
    1. Ako prvé odlejeme z čokolády 2 polgule o priemere 20 cm a podstavec, v ktorom bude hortenzia posadená. Polgule odlievame dvakrát, aby bola škrupina pevnejšia. Čokoládu najprv vytemperujeme na 45 °C, následne schladíme na 26 °C a opäť nahrejeme na 29 °C. A následne môžeme odlievať.
    2. Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme invertný cukor. Suché suroviny zmiešame, zapracujeme do nich pistáciovú pastu, bude to veľmi hutné, ale zjemnime to postupným zapracovaním stierkou. Rozdelíme do 2 foriem s priemerom 19 cm a 16 cm a pečieme na 180 °C.
    3. Malinový vklad - pyré zahrejeme, suché suroviny spolu primiešame a vysypeme do pyré. Privedieme k varu a miešame aspoň 2 minúty. Naplníme 2 silikónové formy s priemerom 16 cm a po vychladnutí dáme do mrazničky.
    4. Krémový syr vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme soľ a na to vychladnutú, už roztopenú čokoládu, premiešame. Potom pridáme kyslú smotanu a na koniec práškový cukor.
    5. Plnenie - na spodok každej polgule dáme trochu krému, na to korpus (ten prispôsobíme podľa umiestnenia, šírky polgule). A opäť trochu krému, vložíme malinový vklad, zakryjeme korpusom a zakončíme krémom. Druhú polguľu plníme rovnako, ale zakončíme mrazenými malinami. Dáme mierne zatuhnúť. Potom zliepame tak, že kraje polgule potiahneme pomocou vrecka roztopenou čokoládou.
    6. Vykrojíme kvetinky s priemerom 4 cm, z ktorých každú jednu pomocou guľatej kostice upravíme. A postupne pomocou bielej čokolády lepíme na polgule jednu vedľa druhej.