Slovenská pizza
2 hod.
8 porcií
Popis
Osobnú výzvu v tomto kole by som chcela venovať svojmu bratovi, ktorý ma naučil jesť pizzu so smotanovou omáčkou s bryndzou. Nikdy by som nebola povedala, že ja niekedy niečo také vôbec ochutnám. A teda nakoniec sme spoločne hľadali tú správnu kombináciu chutí, samozrejme on ako hlavný ochutnávač.
Ingrediencie
Cesto:
- 600 g múky na pizzu
- 12 g čerstvého droždia
- štipka cukru
- 5 - 7 g soli
- 360 g vody
- 1,5 PL olivového oleja
Smotanová omáčka
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 250 g smotany 33 %
- 200 g mozzarelly
- čerstvé bylinky - oregano, tymián, bazalka, petržlenová vňať
- 5 - 10 g soli
- 3 g čierneho korenia
Pizza obloženie
- 150 g talianskej salámy
- 150 g bryndze
- 150 g anglickej slaniny
- 100 g modrého syra
- 100 g sušených sliviek
Na potretie
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
Postup
- Pripravíme kvások, zohrejeme kúsok vody (nesmie byť horúca) a spolu s cukrom pridáme droždie. Hotový kvások pridáme k múke, soli, olej a vode a vymiesime cesto, ktoré sa bude odliepať od stien. Cesto necháme kysnúť, až kým nezdvojnásobí objem.
- Medzitým pripravíme omáčku - na olivovom oleji opražíme pretlačený cesnak, pridáme smotanu, nasekané bylinky, ochutíme soľou a čiernym korením, nakoniec primiešame mozzarellu. V prípade potreby zahustíme troškou múky.
- Cesto si rozdelíme na 2 bochníky. Necháme ešte trošku podkysnúť. Na hotové cesto pridáme smotanovú omáčku a následne rovnomerne bryndzu s mozzarellou.
- Nakoniec poukladáme anglickú slaninu, do ktorej sme zabalili sušenú slivku spolu s bluecheese.
- Pečieme pri teplote 240 °C približne 10 -15 min.
Cesto:
- 600 g múky na pizzu
- 12 g čerstvého droždia
- štipka cukru
- 5 - 7 g soli
- 360 g vody
- 1,5 PL olivového oleja
Smotanová omáčka
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 250 g smotany 33 %
- 200 g mozzarelly
- čerstvé bylinky - oregano, tymián, bazalka, petržlenová vňať
- 5 - 10 g soli
- 3 g čierneho korenia
Pizza obloženie
- 150 g talianskej salámy
- 150 g bryndze
- 150 g anglickej slaniny
- 100 g modrého syra
- 100 g sušených sliviek
Na potretie
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- Pripravíme kvások, zohrejeme kúsok vody (nesmie byť horúca) a spolu s cukrom pridáme droždie. Hotový kvások pridáme k múke, soli, olej a vode a vymiesime cesto, ktoré sa bude odliepať od stien. Cesto necháme kysnúť, až kým nezdvojnásobí objem.
- Medzitým pripravíme omáčku - na olivovom oleji opražíme pretlačený cesnak, pridáme smotanu, nasekané bylinky, ochutíme soľou a čiernym korením, nakoniec primiešame mozzarellu. V prípade potreby zahustíme troškou múky.
- Cesto si rozdelíme na 2 bochníky. Necháme ešte trošku podkysnúť. Na hotové cesto pridáme smotanovú omáčku a následne rovnomerne bryndzu s mozzarellou.
- Nakoniec poukladáme anglickú slaninu, do ktorej sme zabalili sušenú slivku spolu s bluecheese.
- Pečieme pri teplote 240 °C približne 10 -15 min.