Sopka
4 hod.
50 porcií
Popis
Sopka plná chutí s mliečnočokoládovým krémom, mangovým a malinovým vkladom roztopí ako láva srdce každého milovníka netradičných a lahodných tôrt.
Ingrediencie
Korpus
- 240 g masla
- 6 vajec
- 375 g krupicového cukru
- 750 g mäkkého tvarohu
- 300 g krupice
- 1,5 práška do pečiva
- 2 citróny
- soľ
Poleva
- 2 citróny
- 300 g práškového cukru
Krém
- 1 000 g mliečnej čokolády
- 500 g smotany na šľahanie
- 500 g mascarpone
Mangový vklad
- 500 g mangového pyré
- 100 g cukru
- 2 limetky
- pektín
Malinový vklad
- 500 g malinového pyré
- 100 g cukru
- 2 citróny
- pektín
Obter
- 1 000 g mliečnej čokolády
- 500 g smotany na šľahanie
Poleva
- 340 g bielej čokolády
- 33 g kryštálového cukru
- 260 ml vody
- 200 g salka
- 20 g plátkovej želatíny
- 1 ČL bourbonskej vanilky
- farbivo
Postup
- Korpus - V prvej mise vyšľaháme maslo, žĺtky a cukor. V druhej mise zmiešame tvaroh, krupicu, prášok do pečiva a soľ. V tretej mise vyšľaháme sneh. Prvú a druhú misu zmiešame, dochutíme šťavou a kôrou z citróna. Na záver vmiešame zľahka sneh. Cesto rozdelíme do bábovkovej formy a formy s priemerom 24 cm.
- Poleva - Šťavu z citrónov zmiešame s práškovým cukrom.
- Krém - Smotanu privedieme k varu, zalejeme ňou čokoládu a vyšľaháme ponorným mixérom. Dáme chladiť do chladničky ideálne do druhého dňa. Na druhý deň začneme šľahať a podľa potreby vmiešame mascarpone.
- Mangový vklad - Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme cukor s pektínom a privedieme k varu, dochutíme limetkovou šťavou. Odstavíme a necháme vychladiť.
- Malinový vklad: Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme cukor s pektínom a privedieme k varu, dochutíme citrónovou šťavou. Odstavíme a necháme vychladiť.
- Obter: Smotanu privedieme k varu, zalejeme ňou čokoládu a vyšľaháme ponorným mixérom.
- Poleva - Dáme napučať želatínu. V 100 ml vody roztopíme želatínu a vychladíme. Zvyšnú vodu zmiešame so salkom, cukrom, čokoládou, vanilkou a farbivo ma necháme prevariť. V závere pridáme želatínu z chladničky. Schladíme na 40 °C.
- Skladanie - Okrúhly korpus rozdelíme horizontálne na polovicu. Bábovku rozdelíme na 3 časti tiež horizontálne. Každý korpus natrieme citrónovou polevou. Na spodok dáme okrúhly korpus s polevou. Navrstvíme naň krém a striedavo kruhy z malinového a mangové vkladu. Priložíme druhý korpus a pokračujeme ďalej. Keď je sopka postavená, necháme ju schladiť. Na vychladenú sopku nanesieme obter, dotvarujeme ho kuchynskou utierkou, môžeme dofarbiť čiernym kakaom. Z izomaltu vytvoríme misku. Sneh z bielkov a cukru nanesieme na vrch sopky a oflambujeme. Do vnútra sopky vložíme pohárik so suchým ľadom a priložíme misku z izomaltu. Môžeme dozdobiť jedlým machom.
Korpus
- 240 g masla
- 6 vajec
- 375 g krupicového cukru
- 750 g mäkkého tvarohu
- 300 g krupice
- 1,5 práška do pečiva
- 2 citróny
- soľ
Poleva
- 2 citróny
- 300 g práškového cukru
Krém
- 1 000 g mliečnej čokolády
- 500 g smotany na šľahanie
- 500 g mascarpone
Mangový vklad
- 500 g mangového pyré
- 100 g cukru
- 2 limetky
- pektín
Malinový vklad
- 500 g malinového pyré
- 100 g cukru
- 2 citróny
- pektín
Obter
- 1 000 g mliečnej čokolády
- 500 g smotany na šľahanie
Poleva
- 340 g bielej čokolády
- 33 g kryštálového cukru
- 260 ml vody
- 200 g salka
- 20 g plátkovej želatíny
- 1 ČL bourbonskej vanilky
- farbivo
- Korpus - V prvej mise vyšľaháme maslo, žĺtky a cukor. V druhej mise zmiešame tvaroh, krupicu, prášok do pečiva a soľ. V tretej mise vyšľaháme sneh. Prvú a druhú misu zmiešame, dochutíme šťavou a kôrou z citróna. Na záver vmiešame zľahka sneh. Cesto rozdelíme do bábovkovej formy a formy s priemerom 24 cm.
- Poleva - Šťavu z citrónov zmiešame s práškovým cukrom.
- Krém - Smotanu privedieme k varu, zalejeme ňou čokoládu a vyšľaháme ponorným mixérom. Dáme chladiť do chladničky ideálne do druhého dňa. Na druhý deň začneme šľahať a podľa potreby vmiešame mascarpone.
- Mangový vklad - Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme cukor s pektínom a privedieme k varu, dochutíme limetkovou šťavou. Odstavíme a necháme vychladiť.
- Malinový vklad: Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme cukor s pektínom a privedieme k varu, dochutíme citrónovou šťavou. Odstavíme a necháme vychladiť.
- Obter: Smotanu privedieme k varu, zalejeme ňou čokoládu a vyšľaháme ponorným mixérom.
- Poleva - Dáme napučať želatínu. V 100 ml vody roztopíme želatínu a vychladíme. Zvyšnú vodu zmiešame so salkom, cukrom, čokoládou, vanilkou a farbivo ma necháme prevariť. V závere pridáme želatínu z chladničky. Schladíme na 40 °C.
- Skladanie - Okrúhly korpus rozdelíme horizontálne na polovicu. Bábovku rozdelíme na 3 časti tiež horizontálne. Každý korpus natrieme citrónovou polevou. Na spodok dáme okrúhly korpus s polevou. Navrstvíme naň krém a striedavo kruhy z malinového a mangové vkladu. Priložíme druhý korpus a pokračujeme ďalej. Keď je sopka postavená, necháme ju schladiť. Na vychladenú sopku nanesieme obter, dotvarujeme ho kuchynskou utierkou, môžeme dofarbiť čiernym kakaom. Z izomaltu vytvoríme misku. Sneh z bielkov a cukru nanesieme na vrch sopky a oflambujeme. Do vnútra sopky vložíme pohárik so suchým ľadom a priložíme misku z izomaltu. Môžeme dozdobiť jedlým machom.