Srdiečková pizza
2 hod.
4 - 6 porcií
Popis
Ja ako milovník talianskej kuchyni a pizze som sa inšpirovala aj niečim netradičným, a to hráškovým základom. Milujem experimentovať a skúšať rôzne chute. Túto pizzu chcem venovať môjmu susedovi a dobrému priateľovi Robčovi, ktorému v lete pravidelne pripravujem cesto na pizzu na jeho záhradné párty s priateľmi. Síce takmer prídem pri spracúvávaní 5 kg cesta na pizzu o ruky, výsledok stojí za to! A taktiež miluje Taliansko, ktoré často navštevuje a patrí medzi veľkých gurmánov jedla.
Ingrediencie
Cesto:
- 570 g múky na pizzu 00
- 1 g diastatického jačmenného sladu v prášku
- 19 g kryštálového cukru
- 12 g soli
- 370 g vlažnej vody
- 8 g instantného droždia
- 100 g semolinovej múky na podsýpanie bochníkov
Hráškový základ
- 1/2 žltej cibule
- 300 g mrazeného hrášku
- 100 g parmezánu
- 40 g syru s modrou plesňou
- 30 g vody
- 30 g smotany na šľahanie
- soľ
- korenie
- 10 g olivového oleja
Karamelizovaná cibuľa
- 4 žlté cibule
- 15 g olivového oleja
- kryštálový cukor
- soľ
- voda
Figy
- 10 fíg
- 30 g masla
- 30 g medu
Obloženie
- prosciutto
- syr s vlašskými orechmi
- 100 g vlašských orechov
- čili vločky
- syr pecorino
- olivový olej
Postup
- Cesto - múku, soľ, cukor a slad zmiešame v miske. Vodu si zohrejeme na max 30 °C , pridáme droždie a dobre premiešame. Pridáme k múke a vypracujeme ručne hladké cesto. Dáme do naolejovanej nádoby a necháme nakvasiť približne 2 – 3 hod pri izbovej teplote alebo najlepšie cez noc v chladničke. Následne cesto rozdelíme na 2 alebo 4 rovnaké časti a necháme ešte podkysnúť 1 – 2 hod. pri izbovej teplote zakryté fóliou.
- Základ - olivový olej zohrejeme, pridáme na pásiky nakrájanú a očistenú cibuľu a chvíľku opražíme. Pridáme mrazený hrášok chvíľu podusíme, pridáme vodu a necháme dusiť približne 15 minút. Následne dáme do mixéra, pridáme parmezán, plesnivý syr, soľ a mixujeme. Postupne pridávame šľahačku a vymixujeme do požadovanej hustej konzistencie.
- Skaramelizovaná cibuľa - cibuľu očistíme, narežeme pozdĺžne na pásiky. Olej zohrejeme na panvici pridáme cibuľu a necháme na nízkom plameni za občasného miešania zmäknúť cca 10 minút. Následne pridáme soľ a cukor podľa chuti. Znížime plameň na najnižší stupeň a necháme skaramelizovať. Občas cibuľu premiešame, aby nezhorela a nezhorkla. Môžeme pridať pár lyžičiek vody, ak sa nám zdá, že cibuľa sa pripaľuje. Takto necháme skaramelizovať cibuľu za občasného miešania 30 minút až hodinu.
- Figy - maslo a med zohrejeme na panvici a pridáme nakrájané figy, ktoré chvíľku necháme skaramelizovať. Na suchej panvici zohrejeme nasekané vlašské orechy.
- Rúru predhrejeme s pizza kameňom na najvyšší možný stupeň. Najlepšie 270 - 300 °C s ventilátorom na minimálne 40 minút. Cesto si opatrne vyklopíme do semolinovej múky a pomúčime z oboch strán. Vytvarujeme si okraje, vypudíme bublinky zo stredu a pomocou hánky si cesto roztiahneme. Na dobre vykvasenú a vypracovanú pizzu si natrieme hrášková základ. Dáme piecť do rúry na približne 5 - 8 minút.
- Ak sú okraje a stred pizze zlatisté, pizzu vyberieme, postrúhame syr s vlašskými orechmi, pridáme skaramelizovanú cibuľu, poukladáme natrhané prosciutto, figy. Pomocou škrabky nastrúhame pecorino, ktoré môžeme oflambovať a pridáme vlašské orechy a posypeme čili vločkami.
Cesto:
- 570 g múky na pizzu 00
- 1 g diastatického jačmenného sladu v prášku
- 19 g kryštálového cukru
- 12 g soli
- 370 g vlažnej vody
- 8 g instantného droždia
- 100 g semolinovej múky na podsýpanie bochníkov
Hráškový základ
- 1/2 žltej cibule
- 300 g mrazeného hrášku
- 100 g parmezánu
- 40 g syru s modrou plesňou
- 30 g vody
- 30 g smotany na šľahanie
- soľ
- korenie
- 10 g olivového oleja
Karamelizovaná cibuľa
- 4 žlté cibule
- 15 g olivového oleja
- kryštálový cukor
- soľ
- voda
Figy
- 10 fíg
- 30 g masla
- 30 g medu
Obloženie
- prosciutto
- syr s vlašskými orechmi
- 100 g vlašských orechov
- čili vločky
- syr pecorino
- olivový olej
- Cesto - múku, soľ, cukor a slad zmiešame v miske. Vodu si zohrejeme na max 30 °C , pridáme droždie a dobre premiešame. Pridáme k múke a vypracujeme ručne hladké cesto. Dáme do naolejovanej nádoby a necháme nakvasiť približne 2 – 3 hod pri izbovej teplote alebo najlepšie cez noc v chladničke. Následne cesto rozdelíme na 2 alebo 4 rovnaké časti a necháme ešte podkysnúť 1 – 2 hod. pri izbovej teplote zakryté fóliou.
- Základ - olivový olej zohrejeme, pridáme na pásiky nakrájanú a očistenú cibuľu a chvíľku opražíme. Pridáme mrazený hrášok chvíľu podusíme, pridáme vodu a necháme dusiť približne 15 minút. Následne dáme do mixéra, pridáme parmezán, plesnivý syr, soľ a mixujeme. Postupne pridávame šľahačku a vymixujeme do požadovanej hustej konzistencie.
- Skaramelizovaná cibuľa - cibuľu očistíme, narežeme pozdĺžne na pásiky. Olej zohrejeme na panvici pridáme cibuľu a necháme na nízkom plameni za občasného miešania zmäknúť cca 10 minút. Následne pridáme soľ a cukor podľa chuti. Znížime plameň na najnižší stupeň a necháme skaramelizovať. Občas cibuľu premiešame, aby nezhorela a nezhorkla. Môžeme pridať pár lyžičiek vody, ak sa nám zdá, že cibuľa sa pripaľuje. Takto necháme skaramelizovať cibuľu za občasného miešania 30 minút až hodinu.
- Figy - maslo a med zohrejeme na panvici a pridáme nakrájané figy, ktoré chvíľku necháme skaramelizovať. Na suchej panvici zohrejeme nasekané vlašské orechy.
- Rúru predhrejeme s pizza kameňom na najvyšší možný stupeň. Najlepšie 270 - 300 °C s ventilátorom na minimálne 40 minút. Cesto si opatrne vyklopíme do semolinovej múky a pomúčime z oboch strán. Vytvarujeme si okraje, vypudíme bublinky zo stredu a pomocou hánky si cesto roztiahneme. Na dobre vykvasenú a vypracovanú pizzu si natrieme hrášková základ. Dáme piecť do rúry na približne 5 - 8 minút.
- Ak sú okraje a stred pizze zlatisté, pizzu vyberieme, postrúhame syr s vlašskými orechmi, pridáme skaramelizovanú cibuľu, poukladáme natrhané prosciutto, figy. Pomocou škrabky nastrúhame pecorino, ktoré môžeme oflambovať a pridáme vlašské orechy a posypeme čili vločkami.