Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Srdiečková pizza

Srdiečková pizza


Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

4 - 6 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Ja ako milovník talianskej kuchyni a pizze som sa inšpirovala aj niečim netradičným, a to hráškovým základom. Milujem experimentovať a skúšať rôzne chute. Túto pizzu chcem venovať môjmu susedovi a dobrému priateľovi Robčovi, ktorému v lete pravidelne pripravujem cesto na pizzu na jeho záhradné párty s priateľmi. Síce takmer prídem pri spracúvávaní 5 kg cesta na pizzu o ruky, výsledok stojí za to! A taktiež miluje Taliansko, ktoré často navštevuje a patrí medzi veľkých gurmánov jedla.

Ingrediencie

Cesto:
  • 570 g múky na pizzu 00
  • 1 g diastatického jačmenného sladu v prášku
  • 19 g kryštálového cukru
  • 12 g soli
  • 370 g vlažnej vody
  • 8 g instantného droždia
  • 100 g semolinovej múky na podsýpanie bochníkov
Hráškový základ
  • 1/2 žltej cibule
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 100 g parmezánu
  • 40 g syru s modrou plesňou
  • 30 g vody
  • 30  g smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie
  • 10 g olivového oleja
Karamelizovaná cibuľa
  • 4 žlté cibule
  • 15 g olivového oleja
  • kryštálový cukor
  • soľ
  • voda
Figy
  • 10 fíg
  • 30 g masla
  • 30 g medu
Obloženie
  • prosciutto
  • syr s vlašskými orechmi
  • 100 g vlašských orechov
  • čili vločky
  • syr pecorino
  • olivový olej

Postup

  1. Cesto - múku, soľ, cukor a slad zmiešame v miske. Vodu si zohrejeme na max 30 °C , pridáme droždie a dobre premiešame. Pridáme k múke a vypracujeme ručne hladké cesto. Dáme do naolejovanej nádoby a necháme nakvasiť približne 2 – 3 hod pri izbovej teplote alebo najlepšie cez noc v chladničke. Následne cesto rozdelíme na 2 alebo 4 rovnaké časti a necháme ešte podkysnúť 1 – 2 hod. pri izbovej teplote zakryté fóliou.
  2. Základ - olivový olej zohrejeme, pridáme na pásiky nakrájanú a očistenú cibuľu a chvíľku opražíme. Pridáme mrazený hrášok chvíľu podusíme, pridáme vodu a necháme dusiť približne 15 minút. Následne dáme do mixéra, pridáme parmezán, plesnivý syr, soľ a mixujeme. Postupne pridávame šľahačku a vymixujeme do požadovanej hustej konzistencie.
  3. Skaramelizovaná cibuľa - cibuľu očistíme, narežeme pozdĺžne na pásiky. Olej zohrejeme na panvici pridáme cibuľu a necháme na nízkom plameni za občasného miešania zmäknúť cca 10 minút. Následne pridáme soľ a cukor podľa chuti. Znížime plameň na najnižší stupeň a necháme skaramelizovať. Občas cibuľu premiešame, aby nezhorela a nezhorkla. Môžeme pridať pár lyžičiek vody, ak sa nám zdá, že cibuľa sa pripaľuje. Takto necháme skaramelizovať cibuľu za občasného miešania 30 minút až hodinu.
  4. Figy - maslo a med zohrejeme na panvici a pridáme nakrájané figy, ktoré chvíľku necháme skaramelizovať. Na suchej panvici zohrejeme nasekané vlašské orechy.
  5. Rúru predhrejeme s pizza kameňom na najvyšší možný stupeň. Najlepšie 270 - 300 °C s ventilátorom na minimálne 40 minút. Cesto si opatrne vyklopíme do semolinovej múky a pomúčime z oboch strán. Vytvarujeme si okraje, vypudíme bublinky zo stredu a pomocou hánky si cesto roztiahneme. Na dobre vykvasenú a vypracovanú pizzu si natrieme hrášková základ. Dáme piecť do rúry na približne 5 - 8 minút.
  6. Ak sú okraje a stred pizze zlatisté, pizzu vyberieme, postrúhame syr s vlašskými orechmi, pridáme skaramelizovanú cibuľu, poukladáme natrhané prosciutto, figy. Pomocou škrabky nastrúhame pecorino, ktoré môžeme oflambovať a pridáme vlašské orechy a posypeme čili vločkami.
Cesto:
  • 570 g múky na pizzu 00
  • 1 g diastatického jačmenného sladu v prášku
  • 19 g kryštálového cukru
  • 12 g soli
  • 370 g vlažnej vody
  • 8 g instantného droždia
  • 100 g semolinovej múky na podsýpanie bochníkov
Hráškový základ
  • 1/2 žltej cibule
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 100 g parmezánu
  • 40 g syru s modrou plesňou
  • 30 g vody
  • 30  g smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie
  • 10 g olivového oleja
Karamelizovaná cibuľa
  • 4 žlté cibule
  • 15 g olivového oleja
  • kryštálový cukor
  • soľ
  • voda
Figy
  • 10 fíg
  • 30 g masla
  • 30 g medu
Obloženie
  • prosciutto
  • syr s vlašskými orechmi
  • 100 g vlašských orechov
  • čili vločky
  • syr pecorino
  • olivový olej
  1. Cesto - múku, soľ, cukor a slad zmiešame v miske. Vodu si zohrejeme na max 30 °C , pridáme droždie a dobre premiešame. Pridáme k múke a vypracujeme ručne hladké cesto. Dáme do naolejovanej nádoby a necháme nakvasiť približne 2 – 3 hod pri izbovej teplote alebo najlepšie cez noc v chladničke. Následne cesto rozdelíme na 2 alebo 4 rovnaké časti a necháme ešte podkysnúť 1 – 2 hod. pri izbovej teplote zakryté fóliou.
  2. Základ - olivový olej zohrejeme, pridáme na pásiky nakrájanú a očistenú cibuľu a chvíľku opražíme. Pridáme mrazený hrášok chvíľu podusíme, pridáme vodu a necháme dusiť približne 15 minút. Následne dáme do mixéra, pridáme parmezán, plesnivý syr, soľ a mixujeme. Postupne pridávame šľahačku a vymixujeme do požadovanej hustej konzistencie.
  3. Skaramelizovaná cibuľa - cibuľu očistíme, narežeme pozdĺžne na pásiky. Olej zohrejeme na panvici pridáme cibuľu a necháme na nízkom plameni za občasného miešania zmäknúť cca 10 minút. Následne pridáme soľ a cukor podľa chuti. Znížime plameň na najnižší stupeň a necháme skaramelizovať. Občas cibuľu premiešame, aby nezhorela a nezhorkla. Môžeme pridať pár lyžičiek vody, ak sa nám zdá, že cibuľa sa pripaľuje. Takto necháme skaramelizovať cibuľu za občasného miešania 30 minút až hodinu.
  4. Figy - maslo a med zohrejeme na panvici a pridáme nakrájané figy, ktoré chvíľku necháme skaramelizovať. Na suchej panvici zohrejeme nasekané vlašské orechy.
  5. Rúru predhrejeme s pizza kameňom na najvyšší možný stupeň. Najlepšie 270 - 300 °C s ventilátorom na minimálne 40 minút. Cesto si opatrne vyklopíme do semolinovej múky a pomúčime z oboch strán. Vytvarujeme si okraje, vypudíme bublinky zo stredu a pomocou hánky si cesto roztiahneme. Na dobre vykvasenú a vypracovanú pizzu si natrieme hrášková základ. Dáme piecť do rúry na približne 5 - 8 minút.
  6. Ak sú okraje a stred pizze zlatisté, pizzu vyberieme, postrúhame syr s vlašskými orechmi, pridáme skaramelizovanú cibuľu, poukladáme natrhané prosciutto, figy. Pomocou škrabky nastrúhame pecorino, ktoré môžeme oflambovať a pridáme vlašské orechy a posypeme čili vločkami.