Srdiečkové trifle
3 hod.
20 porcií
Popis
Toto trifle by som chcela venovať všetkým ľuďom, na ktorých mi záleží, v prvom rade mojej dcérke Vikinke, mojej maminke, synovčekovi Romankovi s jeho rodinkou.
Ingrediencie
Korpus
- 250 g hladkej múky
- 300 g práškového cukru
- 125 g masla
- 1 KL soli
- 2 vajcia
- 10 g kakaa
- 1 PL vanilkovej pasty
- 250 ml acidofilného mlieka
- gélová červená farba
- 1 PL octu
- 1 KL sódy bikarbóny
Jahodové coulis
- 400 g mrazených jahôd
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
Jahodová želatína
- 300 ml jahodového coulis
- 400 ml vody
- 6 g agaru
Likérová plnka
- 500 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 6 PL domáceho karamelového likéru
- 1/2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka
- 100 g práškového cukru
"Monkey banana" plnka
- 500 g mascarpone
- 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 150 g práškového cukru
- 3 banány
- šťava z 1/2 citróna
Jahodové ružičky
- 3 ks väčších jahôd
- 50 g vody
- 100 g kryštálového cukru
Ozdoba
- 500 g čerstvých menších jahôd
Postup
-
Korpus
Múku, kakao a soľ poriadne zmiešame. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny a po jednom pridávame vajcia a vyšľaháme. Do acidofilného mlieka pridáme jedlú potravinársku farbu, primiešame ho do cesta a nakoniec primiešame múkovú zmes. Nakoniec v malej miske zmiešame sódu bikarbónu s octom a nalejeme ju do cesta. Cesto vylejeme na plech rozmere 39 x 30 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry zohriatej na 170°C na 30 minút. Po upečení korpus necháme vychladnúť.
-
Jahodové coulis
Mrazené jahody spolu s cukrom a vodou v malom hrnci povaríme, kým jahody nezmäknú. Potom ich ponorným mixérom rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko.
-
Jahodová želatína
Jahodové coulis dáme s vodou variť. Keď vrie, tak primiešame 6g agaru a necháme prejsť varom. Prepasírujeme cez sitko.
-
Likérová plnka
Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne zašľahávame smotanu a karamelový likér. Nakoniec pomaly prilievame kondenzované mlieko a spolu vyšľaháme do krému.
-
Monkey banana plnka
Vo vysokom pohári tyčovým mixérom rozmixujeme banány s citrónovou šťavou. Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne prilievame smotanu a šľaháme. Nakoniec primiešame banánový krém.
-
Jahodové ružičky
Vodu s cukrom varíme na 118 °C, kým vznikne hustý sirupový rozvar. Jahody napichneme na špajdľu, nožíkom ich vyrežeme do tvaru ružičky a namočíme v horúcom sirupovom rozvare. Necháme vychladnúť.
-
Skladanie
Na dno pohára vylejeme jahodovú želatínu, a keď začne tuhnúť, tak do nej tesne po hrane pohára poukladáme narezané jahody. Týmto spôsobom jahody nestratia svoju farbu. Likérovú plnku dáme do vrecúška so špičkou a nanesieme krém na jahodovú želatínu. Z korpusu vykrojíme srdiečka a poukladáme ich ležmo na likérovú plnku, ale aj zvislo po obvode pohára. Znovu nanesieme likérovú plnku tak, aby srdiečka boli celé zakryté. Teraz vylejeme zbytok jahodového coulis a nanesieme až po vrch pohára monkey banana plnku. Vrch ozdobíme jahodovými ružičkami, čerstvými jahodami a špičkou nastriekame malé kopčeky z plnky. Trifle je najlepšie nechať cez noc v chladničke, aby sa všetky chute dobre prepojili.
Korpus
- 250 g hladkej múky
- 300 g práškového cukru
- 125 g masla
- 1 KL soli
- 2 vajcia
- 10 g kakaa
- 1 PL vanilkovej pasty
- 250 ml acidofilného mlieka
- gélová červená farba
- 1 PL octu
- 1 KL sódy bikarbóny
Jahodové coulis
- 400 g mrazených jahôd
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
Jahodová želatína
- 300 ml jahodového coulis
- 400 ml vody
- 6 g agaru
Likérová plnka
- 500 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 6 PL domáceho karamelového likéru
- 1/2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka
- 100 g práškového cukru
"Monkey banana" plnka
- 500 g mascarpone
- 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 150 g práškového cukru
- 3 banány
- šťava z 1/2 citróna
Jahodové ružičky
- 3 ks väčších jahôd
- 50 g vody
- 100 g kryštálového cukru
Ozdoba
- 500 g čerstvých menších jahôd
-
Korpus
Múku, kakao a soľ poriadne zmiešame. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny a po jednom pridávame vajcia a vyšľaháme. Do acidofilného mlieka pridáme jedlú potravinársku farbu, primiešame ho do cesta a nakoniec primiešame múkovú zmes. Nakoniec v malej miske zmiešame sódu bikarbónu s octom a nalejeme ju do cesta. Cesto vylejeme na plech rozmere 39 x 30 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry zohriatej na 170°C na 30 minút. Po upečení korpus necháme vychladnúť.
-
Jahodové coulis
Mrazené jahody spolu s cukrom a vodou v malom hrnci povaríme, kým jahody nezmäknú. Potom ich ponorným mixérom rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko.
-
Jahodová želatína
Jahodové coulis dáme s vodou variť. Keď vrie, tak primiešame 6g agaru a necháme prejsť varom. Prepasírujeme cez sitko.
-
Likérová plnka
Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne zašľahávame smotanu a karamelový likér. Nakoniec pomaly prilievame kondenzované mlieko a spolu vyšľaháme do krému.
-
Monkey banana plnka
Vo vysokom pohári tyčovým mixérom rozmixujeme banány s citrónovou šťavou. Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne prilievame smotanu a šľaháme. Nakoniec primiešame banánový krém.
-
Jahodové ružičky
Vodu s cukrom varíme na 118 °C, kým vznikne hustý sirupový rozvar. Jahody napichneme na špajdľu, nožíkom ich vyrežeme do tvaru ružičky a namočíme v horúcom sirupovom rozvare. Necháme vychladnúť.
-
Skladanie
Na dno pohára vylejeme jahodovú želatínu, a keď začne tuhnúť, tak do nej tesne po hrane pohára poukladáme narezané jahody. Týmto spôsobom jahody nestratia svoju farbu. Likérovú plnku dáme do vrecúška so špičkou a nanesieme krém na jahodovú želatínu. Z korpusu vykrojíme srdiečka a poukladáme ich ležmo na likérovú plnku, ale aj zvislo po obvode pohára. Znovu nanesieme likérovú plnku tak, aby srdiečka boli celé zakryté. Teraz vylejeme zbytok jahodového coulis a nanesieme až po vrch pohára monkey banana plnku. Vrch ozdobíme jahodovými ružičkami, čerstvými jahodami a špičkou nastriekame malé kopčeky z plnky. Trifle je najlepšie nechať cez noc v chladničke, aby sa všetky chute dobre prepojili.