Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Toto trifle by som chcela venovať všetkým ľuďom, na ktorých mi záleží, v prvom rade mojej dcérke Vikinke, mojej maminke, synovčekovi Romankovi s jeho rodinkou.

Ingrediencie

Korpus
  • 250 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 125 g masla
  • 1 KL soli
  • 2 vajcia
  • 10 g kakaa
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 250 ml acidofilného mlieka
  • gélová červená farba
  • 1 PL octu
  • 1 KL sódy bikarbóny
Jahodové coulis
  • 400 g mrazených jahôd
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
Jahodová želatína
  • 300 ml jahodového coulis
  • 400 ml vody
  • 6 g agaru
Likérová plnka
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 6 PL domáceho karamelového likéru
  • 1/2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka
  • 100 g práškového cukru
"Monkey banana" plnka
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 150 g práškového cukru
  • 3 banány
  • šťava z 1/2 citróna
Jahodové ružičky
  • 3 ks väčších jahôd
  • 50 g vody
  • 100 g kryštálového cukru
Ozdoba
  • 500 g čerstvých menších jahôd

Postup

  1. Korpus

    Múku, kakao a soľ poriadne zmiešame. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny a po jednom pridávame vajcia a vyšľaháme. Do acidofilného mlieka pridáme jedlú potravinársku farbu, primiešame ho do cesta a nakoniec primiešame múkovú zmes. Nakoniec v malej miske zmiešame sódu bikarbónu s octom a nalejeme ju do cesta. Cesto vylejeme na plech rozmere 39 x 30 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry zohriatej na 170°C na 30 minút. Po upečení korpus necháme vychladnúť.

  2. Jahodové coulis

    Mrazené jahody spolu s cukrom a vodou v malom hrnci povaríme, kým jahody nezmäknú. Potom ich ponorným mixérom rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko.

  3. Jahodová želatína

    Jahodové coulis dáme s vodou variť. Keď vrie, tak primiešame 6g agaru a necháme prejsť varom. Prepasírujeme cez sitko.

  4. Likérová plnka

    Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne zašľahávame smotanu a karamelový likér. Nakoniec pomaly prilievame kondenzované mlieko a spolu vyšľaháme do krému.

  5. Monkey banana plnka

    Vo vysokom pohári tyčovým mixérom rozmixujeme banány s citrónovou šťavou. Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne prilievame smotanu a šľaháme. Nakoniec primiešame banánový krém.

  6. Jahodové ružičky

    Vodu s cukrom varíme na 118 °C, kým vznikne hustý sirupový rozvar. Jahody napichneme na špajdľu, nožíkom ich vyrežeme do tvaru ružičky a namočíme v horúcom sirupovom rozvare. Necháme vychladnúť.

  7. Skladanie

    Na dno pohára vylejeme jahodovú želatínu, a keď začne tuhnúť, tak do nej tesne po hrane pohára poukladáme narezané jahody. Týmto spôsobom jahody nestratia svoju farbu. Likérovú plnku dáme do vrecúška so špičkou a nanesieme krém na jahodovú želatínu. Z korpusu vykrojíme srdiečka a poukladáme ich ležmo na likérovú plnku, ale aj zvislo po obvode pohára. Znovu nanesieme likérovú plnku tak, aby srdiečka boli celé zakryté. Teraz vylejeme zbytok jahodového coulis a nanesieme až po vrch pohára monkey banana plnku. Vrch ozdobíme jahodovými ružičkami, čerstvými jahodami a špičkou nastriekame malé kopčeky z plnky. Trifle je najlepšie nechať cez noc v chladničke, aby sa všetky chute dobre prepojili.

Korpus
  • 250 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 125 g masla
  • 1 KL soli
  • 2 vajcia
  • 10 g kakaa
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 250 ml acidofilného mlieka
  • gélová červená farba
  • 1 PL octu
  • 1 KL sódy bikarbóny
Jahodové coulis
  • 400 g mrazených jahôd
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
Jahodová želatína
  • 300 ml jahodového coulis
  • 400 ml vody
  • 6 g agaru
Likérová plnka
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 6 PL domáceho karamelového likéru
  • 1/2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka
  • 100 g práškového cukru
"Monkey banana" plnka
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 150 g práškového cukru
  • 3 banány
  • šťava z 1/2 citróna
Jahodové ružičky
  • 3 ks väčších jahôd
  • 50 g vody
  • 100 g kryštálového cukru
Ozdoba
  • 500 g čerstvých menších jahôd
  1. Korpus

    Múku, kakao a soľ poriadne zmiešame. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny a po jednom pridávame vajcia a vyšľaháme. Do acidofilného mlieka pridáme jedlú potravinársku farbu, primiešame ho do cesta a nakoniec primiešame múkovú zmes. Nakoniec v malej miske zmiešame sódu bikarbónu s octom a nalejeme ju do cesta. Cesto vylejeme na plech rozmere 39 x 30 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry zohriatej na 170°C na 30 minút. Po upečení korpus necháme vychladnúť.

  2. Jahodové coulis

    Mrazené jahody spolu s cukrom a vodou v malom hrnci povaríme, kým jahody nezmäknú. Potom ich ponorným mixérom rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko.

  3. Jahodová želatína

    Jahodové coulis dáme s vodou variť. Keď vrie, tak primiešame 6g agaru a necháme prejsť varom. Prepasírujeme cez sitko.

  4. Likérová plnka

    Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne zašľahávame smotanu a karamelový likér. Nakoniec pomaly prilievame kondenzované mlieko a spolu vyšľaháme do krému.

  5. Monkey banana plnka

    Vo vysokom pohári tyčovým mixérom rozmixujeme banány s citrónovou šťavou. Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne prilievame smotanu a šľaháme. Nakoniec primiešame banánový krém.

  6. Jahodové ružičky

    Vodu s cukrom varíme na 118 °C, kým vznikne hustý sirupový rozvar. Jahody napichneme na špajdľu, nožíkom ich vyrežeme do tvaru ružičky a namočíme v horúcom sirupovom rozvare. Necháme vychladnúť.

  7. Skladanie

    Na dno pohára vylejeme jahodovú želatínu, a keď začne tuhnúť, tak do nej tesne po hrane pohára poukladáme narezané jahody. Týmto spôsobom jahody nestratia svoju farbu. Likérovú plnku dáme do vrecúška so špičkou a nanesieme krém na jahodovú želatínu. Z korpusu vykrojíme srdiečka a poukladáme ich ležmo na likérovú plnku, ale aj zvislo po obvode pohára. Znovu nanesieme likérovú plnku tak, aby srdiečka boli celé zakryté. Teraz vylejeme zbytok jahodového coulis a nanesieme až po vrch pohára monkey banana plnku. Vrch ozdobíme jahodovými ružičkami, čerstvými jahodami a špičkou nastriekame malé kopčeky z plnky. Trifle je najlepšie nechať cez noc v chladničke, aby sa všetky chute dobre prepojili.