Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Štafetky Čierny les

Štafetky Čierny les

Popis

Višne patria medzi najobľúbenejšie ovocia v našej rodine, a túto štafetkovú tortu by som zvolila na rodinnú retro oslavu.

Ingrediencie

Štafetky
  • 420 g bielkov
  • 360 g kryštálového cukru
  • 180 g mandľovej múky
  • 120 g hladkej múky
  • 15 g kakaového prášku
  • štipka soli
  • štipka citrónová šťava
  • práškový cukor na posypanie
Ganache z bielej čokolády
  • 315 g bielej čokolády 34%
  • 325 g smotany na šľahanie 40%
  • 21 g glukózového sirupu
  • 2 vanilkové struky
  • 150 g mascarpone
Ganache z čerešní
  • 300 g bielej čokolády
  • 240 g smotany na šľahanie 40%
  • 120 g čerešňového pyré
  • 6 g práškovej želatíny
  • 36 g studenej vody
  • 150 g mascarpone
Čerešňová marmeláda
  • 350 g čerešňového pyré
  • 50 g cukru
  • 6 – 7 g pektínu NH
Čokoláda
  • 500 g bielej čokolády
  • 40 g kakaového masla
  • červená prachová farba
  • hnedá prachová farba
Čerešňové želé
  • 200 g višní
  • 50 g cukru
  • 3 g práškovej želatíny + 18 g vody
  • 3 g škrobu
Obruč z čokolády
  • 400 g horkej čokolády 54%
Zdobenie
  • 300 g
  • čerstvé čerešňe

Postup

  1. Korpus - Rúru rozohrejeme na 200 °C. Bielky so soľou, citrónovou šťavou a 1/3 cukru vyšľaháme do jemnej peny, a potom pridáme 2/3 cukru. Znovu vyšľaháme, po chvíli pridáme zvyšok cukru a vyšľaháme do tuhého snehu. Špička by mala byť ale mierne ohnutá, aby nám cesto nepopukalo. Ak je sneh vyšľahaný, postupne primiešame preosiatu múku spolu s orechmi a kakaom, a všetko jemne premiešame. Rozdelíme na 3 časti a rozotrieme na teflonovú podložku na tenko, posypeme práškovým cukrom a dáme piecť na približne 8 až 10 minút. Po vybratí z rúry si korpus otočíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Odrežeme kraje a narežeme na 4 rovnaké pásy.
  2. Ganache z bielej čokolády - Vanilkový struk otvoríme, vyberieme semiačka a dáme ku šľahačke. Šľahačku s glukózovým sirupom, vanilkovým strukom si zohrejeme na 80°C a zalejeme čokoládu. Necháme chvíľku postáť, pridáme praliné a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zachladiť na noc do chladničky. Následne ganache vyšľaháme s mascarpone.
  3. Ganache z čerešní - Želatínu namočíme do vody a nenecháme napučať 10 - 15 minút. Zatiaľ zohrejeme šľahačku na 80°C, a potom pridáme ku šľahačke napučanú želatínu a premiešame. Zalejeme čokoládu. V druhej panvici zohrejeme čerešňové pyré na 40°C a taktiež nalejeme na čokoládu. Chvíľku počkáme a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do užšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na min. 4 hodiny. Následne ganache vyšľaháme s mascarpone
  4. Marmeláda - Pyré zohrejeme na 40°C. Pektín s cukrom zatiaľ zmiešame, a potom vsypeme k pyré a necháme zovrieť, povaríme asi minútu. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť a po vychladnutí rozmixujeme
  5. Želé - Želatínu necháme vo vode napučať 10 - 15 minút. Zatiaľ zohrejeme v panvici čerešne, cukor a škrob do konzistencie pudingu. Pridáme napučanú želatínu a nalejeme do 10 cm ráfika vystlaného potravinárskou fóliou a necháme zamraziť.
  6. Plnenie - Každú druhú štafetku natrieme vanilkovou ganache a pomocou cukrárenského vrecka spravíme 3 pásy z čerešňovej marmelády. Stočíme prvý pás a druhý pás napojíme na prvú rolku. Celkovo zrolujeme 6 pásov. Vznikne menšia torta. Tento proces znovu opakujeme, budeme mať 2 torty. Obalíme torty v alobale a dáme do mrazničky na pol hodiny. Jednu časť dáme na podnos, naň položíme želé vklad a vyplníme prázdne miesta ganache. Na vrch položíme druhú tortu. Celú štafetkovú tortu môžeme ešte obaliť čistým štafetkovým korpusom. Celú štafetkovú tortu dáme ešte zatuhnúť do mrazničky.
  7. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, a potom pridáme kakaové maslo a červenú farbu. Premiešame a konce štafetkovej torty namáčame do čokolády. Necháme poriadne odkvapkať a zatuhnúť.
  8. Obruč - Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli na 45°C. Prelejme do misy a miešaním schladíme na 27°C.. Znovu ohrejeme na 30 - 31°C a vylejeme na dlhú acetátovú fóliu, zahladíme pomocou špachtle a necháme chvíľu zatuhnúť. Ak sa čokoláda nelepí, prenesieme pás okolo štafetkovej torty a necháme v chladničke ztuhnúť. Odstránime fóliu. Na vrch štafetkovej torty pomocou hviezdicovej špičky vytvoríme s vyšľahanej šľahačky vzor a pokladáme naň čerešne.
    Štafetky
    • 420 g bielkov
    • 360 g kryštálového cukru
    • 180 g mandľovej múky
    • 120 g hladkej múky
    • 15 g kakaového prášku
    • štipka soli
    • štipka citrónová šťava
    • práškový cukor na posypanie
    Ganache z bielej čokolády
    • 315 g bielej čokolády 34%
    • 325 g smotany na šľahanie 40%
    • 21 g glukózového sirupu
    • 2 vanilkové struky
    • 150 g mascarpone
    Ganache z čerešní
    • 300 g bielej čokolády
    • 240 g smotany na šľahanie 40%
    • 120 g čerešňového pyré
    • 6 g práškovej želatíny
    • 36 g studenej vody
    • 150 g mascarpone
    Čerešňová marmeláda
    • 350 g čerešňového pyré
    • 50 g cukru
    • 6 – 7 g pektínu NH
    Čokoláda
    • 500 g bielej čokolády
    • 40 g kakaového masla
    • červená prachová farba
    • hnedá prachová farba
    Čerešňové želé
    • 200 g višní
    • 50 g cukru
    • 3 g práškovej želatíny + 18 g vody
    • 3 g škrobu
    Obruč z čokolády
    • 400 g horkej čokolády 54%
    Zdobenie
    • 300 g
    • čerstvé čerešňe
    1. Korpus - Rúru rozohrejeme na 200 °C. Bielky so soľou, citrónovou šťavou a 1/3 cukru vyšľaháme do jemnej peny, a potom pridáme 2/3 cukru. Znovu vyšľaháme, po chvíli pridáme zvyšok cukru a vyšľaháme do tuhého snehu. Špička by mala byť ale mierne ohnutá, aby nám cesto nepopukalo. Ak je sneh vyšľahaný, postupne primiešame preosiatu múku spolu s orechmi a kakaom, a všetko jemne premiešame. Rozdelíme na 3 časti a rozotrieme na teflonovú podložku na tenko, posypeme práškovým cukrom a dáme piecť na približne 8 až 10 minút. Po vybratí z rúry si korpus otočíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Odrežeme kraje a narežeme na 4 rovnaké pásy.
    2. Ganache z bielej čokolády - Vanilkový struk otvoríme, vyberieme semiačka a dáme ku šľahačke. Šľahačku s glukózovým sirupom, vanilkovým strukom si zohrejeme na 80°C a zalejeme čokoládu. Necháme chvíľku postáť, pridáme praliné a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zachladiť na noc do chladničky. Následne ganache vyšľaháme s mascarpone.
    3. Ganache z čerešní - Želatínu namočíme do vody a nenecháme napučať 10 - 15 minút. Zatiaľ zohrejeme šľahačku na 80°C, a potom pridáme ku šľahačke napučanú želatínu a premiešame. Zalejeme čokoládu. V druhej panvici zohrejeme čerešňové pyré na 40°C a taktiež nalejeme na čokoládu. Chvíľku počkáme a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do užšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na min. 4 hodiny. Následne ganache vyšľaháme s mascarpone
    4. Marmeláda - Pyré zohrejeme na 40°C. Pektín s cukrom zatiaľ zmiešame, a potom vsypeme k pyré a necháme zovrieť, povaríme asi minútu. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť a po vychladnutí rozmixujeme
    5. Želé - Želatínu necháme vo vode napučať 10 - 15 minút. Zatiaľ zohrejeme v panvici čerešne, cukor a škrob do konzistencie pudingu. Pridáme napučanú želatínu a nalejeme do 10 cm ráfika vystlaného potravinárskou fóliou a necháme zamraziť.
    6. Plnenie - Každú druhú štafetku natrieme vanilkovou ganache a pomocou cukrárenského vrecka spravíme 3 pásy z čerešňovej marmelády. Stočíme prvý pás a druhý pás napojíme na prvú rolku. Celkovo zrolujeme 6 pásov. Vznikne menšia torta. Tento proces znovu opakujeme, budeme mať 2 torty. Obalíme torty v alobale a dáme do mrazničky na pol hodiny. Jednu časť dáme na podnos, naň položíme želé vklad a vyplníme prázdne miesta ganache. Na vrch položíme druhú tortu. Celú štafetkovú tortu môžeme ešte obaliť čistým štafetkovým korpusom. Celú štafetkovú tortu dáme ešte zatuhnúť do mrazničky.
    7. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, a potom pridáme kakaové maslo a červenú farbu. Premiešame a konce štafetkovej torty namáčame do čokolády. Necháme poriadne odkvapkať a zatuhnúť.
    8. Obruč - Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli na 45°C. Prelejme do misy a miešaním schladíme na 27°C.. Znovu ohrejeme na 30 - 31°C a vylejeme na dlhú acetátovú fóliu, zahladíme pomocou špachtle a necháme chvíľu zatuhnúť. Ak sa čokoláda nelepí, prenesieme pás okolo štafetkovej torty a necháme v chladničke ztuhnúť. Odstránime fóliu. Na vrch štafetkovej torty pomocou hviezdicovej špičky vytvoríme s vyšľahanej šľahačky vzor a pokladáme naň čerešne.