Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Strašidelné trifle

Strašidelné trifle

Popis

V práci sme s deťmi mali skvelý Halloweensky večierok. Obliekli sme sa do kostýmov, pustili dobrú hudbu a bavili sa až do konca. Bolo tam plno netopierov, upírikov, anjelikov, princezien a kadečoho iného. Práve vtedy mi napadlo, že by bolo skvelé urobiť taký večierok aj u nás doma. Ale čo nachystať? Detská párty sa mi stala inšpiráciou pre strašidelné trifle. Na párty sa po ňom len tak zaprášilo. Ani pavučina neostala.

Ingrediencie

Medovníky
  • 410 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 70 g masla
  • 1 ČL prášku do perníkového pečiva
  • 2 vajcia
  • 2 - 3 PL medu
  • škorica, badián, aníz, klinčeky podľa chuti
Perník
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 500 ml polotučného mlieka
  • 200 ml oleja
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL prášku do perníkového pečiva
  • 1 PL čierneho kakaa
  • čierna gélová farba
  • 250 g mixu mrazeného lesného ovocia
  • 25 g želírovacieho cukru
Žĺtkový krém
  • 1 l polotučného mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 130 g hladkej múky
  • kôra z 2 citrónov
  • 1 vanilkový struk
  • oranžová gélová farba
Krém s ovocím
  • 250 g mascarpone
  • 200 g ovocnej zmesi (viď nižšie)
  • 2 - 3 PL práškového cukru
Pavučina
  • 400 g modelovacieho cukru
  • čierna gélová farba
Ovocná zmes
  • 1 ks maslovej tekvice
  • 1 kg jabĺk
  • 1 kg hrušiek
  • 1 citrón
  • 3 PL medu
  • 1 PL škorice
  • 1,5 dcl medového rumu
  • 100 g vlašských orechov

Postup

  1. Medovníkové cesto

    Všetky suroviny zmiešame a miesime na pevné cesto. Vykrajujeme medovníčky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme do zlatista cca 10 - 15 minút.

  2. Žĺtkový krém

    Mlieko s kôrou z dvoch citrónov a vanilkou dáme variť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Prilejeme mlieko, ale už bez kôry a vanilky. Vyšľaháme spolu a dáme chladiť. Prikryjeme vrch fóliou, aby nevznikla kôrka. Do krému môžeme pridať korenie podľa chuti a zafarbíme na oranžovo.

  3. Perníkové cesto

    Všetky suroviny zmiešame dokopy, pridáme čierne farbivo a dáme do vymastenej a nevysypanej formy (31 x 25 cm) piecť na 180 °C cca 20 minút. Mrazené ovocie povaríme spolu so želírovacím cukrom na hustý džem.

  4. Ovocná plnka

    Všetky suroviny pokrájame na malé kocky a dáme do veľkého hrnca. Pridáme med, rum, korenie a varíme do mäkka cca 20 minút. Necháme vychladnúť.

  5. Ovocný krém

    Ovocný krém pripravíme zmiešaním mascarpone s 200 g rozmixovanou ovocnou zmesou. Zmiešame dokopy a dáme chladiť.

  6. Pavučina

    Modelovací cukor roztopíme , pridáme čierne farbivo. Chvíľu počkáme a pomocou lyžice urobíme vlasy. Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme 2 dlhé varechy a keď je modelovací cukor trochu vychladený rýchlo lyžicou vytvárame vlasy.

  7. Vrstvenie

    Na spodok nadrvíme medovníčky a polejeme rumom. Následne pridáme vrstvu ovocia s orieškami. Na vrch poukladáme perníkové cesto pokrájané na kocky. Okraj formy vyložíme medovníčkami v rôznych strašidelných tvaroch. Na cesto nalejeme ½ žĺtkového krému. Znova rozložíme medovníčky, ovocie, krém s ovocím. Ozdobíme čiernou pavučinou, vlasmi z modelovacieho cukru a na vrch položíme medovníčkové netopiere, pavúky...

Medovníky
  • 410 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 70 g masla
  • 1 ČL prášku do perníkového pečiva
  • 2 vajcia
  • 2 - 3 PL medu
  • škorica, badián, aníz, klinčeky podľa chuti
Perník
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 500 ml polotučného mlieka
  • 200 ml oleja
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL prášku do perníkového pečiva
  • 1 PL čierneho kakaa
  • čierna gélová farba
  • 250 g mixu mrazeného lesného ovocia
  • 25 g želírovacieho cukru
Žĺtkový krém
  • 1 l polotučného mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 130 g hladkej múky
  • kôra z 2 citrónov
  • 1 vanilkový struk
  • oranžová gélová farba
Krém s ovocím
  • 250 g mascarpone
  • 200 g ovocnej zmesi (viď nižšie)
  • 2 - 3 PL práškového cukru
Pavučina
  • 400 g modelovacieho cukru
  • čierna gélová farba
Ovocná zmes
  • 1 ks maslovej tekvice
  • 1 kg jabĺk
  • 1 kg hrušiek
  • 1 citrón
  • 3 PL medu
  • 1 PL škorice
  • 1,5 dcl medového rumu
  • 100 g vlašských orechov
  1. Medovníkové cesto

    Všetky suroviny zmiešame a miesime na pevné cesto. Vykrajujeme medovníčky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme do zlatista cca 10 - 15 minút.

  2. Žĺtkový krém

    Mlieko s kôrou z dvoch citrónov a vanilkou dáme variť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Prilejeme mlieko, ale už bez kôry a vanilky. Vyšľaháme spolu a dáme chladiť. Prikryjeme vrch fóliou, aby nevznikla kôrka. Do krému môžeme pridať korenie podľa chuti a zafarbíme na oranžovo.

  3. Perníkové cesto

    Všetky suroviny zmiešame dokopy, pridáme čierne farbivo a dáme do vymastenej a nevysypanej formy (31 x 25 cm) piecť na 180 °C cca 20 minút. Mrazené ovocie povaríme spolu so želírovacím cukrom na hustý džem.

  4. Ovocná plnka

    Všetky suroviny pokrájame na malé kocky a dáme do veľkého hrnca. Pridáme med, rum, korenie a varíme do mäkka cca 20 minút. Necháme vychladnúť.

  5. Ovocný krém

    Ovocný krém pripravíme zmiešaním mascarpone s 200 g rozmixovanou ovocnou zmesou. Zmiešame dokopy a dáme chladiť.

  6. Pavučina

    Modelovací cukor roztopíme , pridáme čierne farbivo. Chvíľu počkáme a pomocou lyžice urobíme vlasy. Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme 2 dlhé varechy a keď je modelovací cukor trochu vychladený rýchlo lyžicou vytvárame vlasy.

  7. Vrstvenie

    Na spodok nadrvíme medovníčky a polejeme rumom. Následne pridáme vrstvu ovocia s orieškami. Na vrch poukladáme perníkové cesto pokrájané na kocky. Okraj formy vyložíme medovníčkami v rôznych strašidelných tvaroch. Na cesto nalejeme ½ žĺtkového krému. Znova rozložíme medovníčky, ovocie, krém s ovocím. Ozdobíme čiernou pavučinou, vlasmi z modelovacieho cukru a na vrch položíme medovníčkové netopiere, pavúky...