Strašidelné trifle
3 hod.
15 porcií
Popis
V práci sme s deťmi mali skvelý Halloweensky večierok. Obliekli sme sa do kostýmov, pustili dobrú hudbu a bavili sa až do konca. Bolo tam plno netopierov, upírikov, anjelikov, princezien a kadečoho iného. Práve vtedy mi napadlo, že by bolo skvelé urobiť taký večierok aj u nás doma. Ale čo nachystať? Detská párty sa mi stala inšpiráciou pre strašidelné trifle. Na párty sa po ňom len tak zaprášilo. Ani pavučina neostala.
Ingrediencie
Medovníky
- 410 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 70 g masla
- 1 ČL prášku do perníkového pečiva
- 2 vajcia
- 2 - 3 PL medu
- škorica, badián, aníz, klinčeky podľa chuti
Perník
- 400 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 500 ml polotučného mlieka
- 200 ml oleja
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL prášku do perníkového pečiva
- 1 PL čierneho kakaa
- čierna gélová farba
- 250 g mixu mrazeného lesného ovocia
- 25 g želírovacieho cukru
Žĺtkový krém
- 1 l polotučného mlieka
- 6 žĺtkov
- 250 g kryštálového cukru
- 130 g hladkej múky
- kôra z 2 citrónov
- 1 vanilkový struk
- oranžová gélová farba
Krém s ovocím
- 250 g mascarpone
- 200 g ovocnej zmesi (viď nižšie)
- 2 - 3 PL práškového cukru
Pavučina
- 400 g modelovacieho cukru
- čierna gélová farba
Ovocná zmes
- 1 ks maslovej tekvice
- 1 kg jabĺk
- 1 kg hrušiek
- 1 citrón
- 3 PL medu
- 1 PL škorice
- 1,5 dcl medového rumu
- 100 g vlašských orechov
Postup
-
Medovníkové cesto
Všetky suroviny zmiešame a miesime na pevné cesto. Vykrajujeme medovníčky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme do zlatista cca 10 - 15 minút.
-
Žĺtkový krém
Mlieko s kôrou z dvoch citrónov a vanilkou dáme variť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Prilejeme mlieko, ale už bez kôry a vanilky. Vyšľaháme spolu a dáme chladiť. Prikryjeme vrch fóliou, aby nevznikla kôrka. Do krému môžeme pridať korenie podľa chuti a zafarbíme na oranžovo.
-
Perníkové cesto
Všetky suroviny zmiešame dokopy, pridáme čierne farbivo a dáme do vymastenej a nevysypanej formy (31 x 25 cm) piecť na 180 °C cca 20 minút. Mrazené ovocie povaríme spolu so želírovacím cukrom na hustý džem.
-
Ovocná plnka
Všetky suroviny pokrájame na malé kocky a dáme do veľkého hrnca. Pridáme med, rum, korenie a varíme do mäkka cca 20 minút. Necháme vychladnúť.
-
Ovocný krém
Ovocný krém pripravíme zmiešaním mascarpone s 200 g rozmixovanou ovocnou zmesou. Zmiešame dokopy a dáme chladiť.
-
Pavučina
Modelovací cukor roztopíme , pridáme čierne farbivo. Chvíľu počkáme a pomocou lyžice urobíme vlasy. Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme 2 dlhé varechy a keď je modelovací cukor trochu vychladený rýchlo lyžicou vytvárame vlasy.
-
Vrstvenie
Na spodok nadrvíme medovníčky a polejeme rumom. Následne pridáme vrstvu ovocia s orieškami. Na vrch poukladáme perníkové cesto pokrájané na kocky. Okraj formy vyložíme medovníčkami v rôznych strašidelných tvaroch. Na cesto nalejeme ½ žĺtkového krému. Znova rozložíme medovníčky, ovocie, krém s ovocím. Ozdobíme čiernou pavučinou, vlasmi z modelovacieho cukru a na vrch položíme medovníčkové netopiere, pavúky...
Medovníky
- 410 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 70 g masla
- 1 ČL prášku do perníkového pečiva
- 2 vajcia
- 2 - 3 PL medu
- škorica, badián, aníz, klinčeky podľa chuti
Perník
- 400 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 500 ml polotučného mlieka
- 200 ml oleja
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL prášku do perníkového pečiva
- 1 PL čierneho kakaa
- čierna gélová farba
- 250 g mixu mrazeného lesného ovocia
- 25 g želírovacieho cukru
Žĺtkový krém
- 1 l polotučného mlieka
- 6 žĺtkov
- 250 g kryštálového cukru
- 130 g hladkej múky
- kôra z 2 citrónov
- 1 vanilkový struk
- oranžová gélová farba
Krém s ovocím
- 250 g mascarpone
- 200 g ovocnej zmesi (viď nižšie)
- 2 - 3 PL práškového cukru
Pavučina
- 400 g modelovacieho cukru
- čierna gélová farba
Ovocná zmes
- 1 ks maslovej tekvice
- 1 kg jabĺk
- 1 kg hrušiek
- 1 citrón
- 3 PL medu
- 1 PL škorice
- 1,5 dcl medového rumu
- 100 g vlašských orechov
-
Medovníkové cesto
Všetky suroviny zmiešame a miesime na pevné cesto. Vykrajujeme medovníčky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme do zlatista cca 10 - 15 minút.
-
Žĺtkový krém
Mlieko s kôrou z dvoch citrónov a vanilkou dáme variť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Prilejeme mlieko, ale už bez kôry a vanilky. Vyšľaháme spolu a dáme chladiť. Prikryjeme vrch fóliou, aby nevznikla kôrka. Do krému môžeme pridať korenie podľa chuti a zafarbíme na oranžovo.
-
Perníkové cesto
Všetky suroviny zmiešame dokopy, pridáme čierne farbivo a dáme do vymastenej a nevysypanej formy (31 x 25 cm) piecť na 180 °C cca 20 minút. Mrazené ovocie povaríme spolu so želírovacím cukrom na hustý džem.
-
Ovocná plnka
Všetky suroviny pokrájame na malé kocky a dáme do veľkého hrnca. Pridáme med, rum, korenie a varíme do mäkka cca 20 minút. Necháme vychladnúť.
-
Ovocný krém
Ovocný krém pripravíme zmiešaním mascarpone s 200 g rozmixovanou ovocnou zmesou. Zmiešame dokopy a dáme chladiť.
-
Pavučina
Modelovací cukor roztopíme , pridáme čierne farbivo. Chvíľu počkáme a pomocou lyžice urobíme vlasy. Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme 2 dlhé varechy a keď je modelovací cukor trochu vychladený rýchlo lyžicou vytvárame vlasy.
-
Vrstvenie
Na spodok nadrvíme medovníčky a polejeme rumom. Následne pridáme vrstvu ovocia s orieškami. Na vrch poukladáme perníkové cesto pokrájané na kocky. Okraj formy vyložíme medovníčkami v rôznych strašidelných tvaroch. Na cesto nalejeme ½ žĺtkového krému. Znova rozložíme medovníčky, ovocie, krém s ovocím. Ozdobíme čiernou pavučinou, vlasmi z modelovacieho cukru a na vrch položíme medovníčkové netopiere, pavúky...