Svadobná torta
4 hod.
20 porcií
Popis
Túto tortu by som chcela venovať mojej spolužiačke zo strednej školy, ktorej pôjdem v máji na svadbu. Avšak, predtým ako som nevedela či postúpim, som jej sľúbila upiecť tortu na jej svadobný deň. No keďže som sa ocitla v Top 12, tak to bohužiaľ nemôžem stihnúť. Rozhodla, že aspoň takto jej tú svadobnú tortu venujem, a k tomu bezlepkovú, keďže pár rokov trpela celiakiou. Torta je plnená ľahkým krémom z kyslej smotany, liči-malinovou marmeládou a mäkkučkými medovými plátmi.
Ingrediencie
Korpus
- 562 g medu
- 105 g cukru
- 135 g masla
- 195 g kyslej smotany
- 13,5 g sódy bikarbóny
- 315 g vajec
- 4 g soli
- 465 g bezlepkovej múky MIX-C
- 60 g kakaa
Liči malina marmeláda
- 700 g malinového pyré
- 500 g pyré z liči
- 120 g cukru
- 26 g pektínu NH
Plnka
- 450 g odsrvátkovanej kyslej smotany 30%
- 410 g smotany na šľahanie 36%
- 280 g mascarpone
- 65 g práškového cukru
- 65 g ružovej pasty
Ganache
- 250 g horkej čokolády 54 %
- 250 g smotany na šľahanie 36 %
Obter
- 600 g smotanovej nátierky
- 95 g smotany na šľahanie
- 80 g práškového cukru
- biela prachová farba
Ozdoby
- jedlý papier
- zlatý prach
- 2 ks jedlého papiera
- 6 g jedlého papiera
- 100 g vody
Postup
-
Korpus
Rúru predhrejeme na 180 C. Med, cukor, maslo zohrejeme v panvici, pokiaľ sa cukor roztopí. V miske zmiešame kyslú smotanu so sódou bikarbónou. Pridáme k medovej zmesi, odsavíme z ohňa, premiešame a dáme do väčšej misky. Pomocou ručného mixéra začneme na stredných otáčkach miešať medovú zmes a postupne pridávame vajcia. Šľaháme, kým nie je zmes kompaktná. Preosejeme múku s kakaom a soľou a poriadne premiešame mixérom. Zmes následne vylejeme po malých častiach na plech s pečiacim papierom a rozprestrieme na tenkú vsrtvu pomocou špachtle po celom plechu a dáme piecť na 5 - 6 minút. Cesto dáme dole z papiera , vyrežeme 17 cm kruh a necháme na mriežke vychladnúť. Takto opakujeme so zvyškom cesta.
-
Marmeláda
Pyré dáme do hlbokej panvice, zohrejeme na 40 C a pridáme pektín zmiešaný s cukrom. Privedieme zmes k varu a varíme 5 - 6 minút do zhustnutia. Následne marmeládu po 50 g rozprestrieme na korpusy a takto necháme marmeládu zatuhnúť. Marmeláda sa nesmie lepiť na prst.
-
Krém
Kyslú smotanu deň pred plnením torty necháme cez noc odsrvátkovať v gáze. Prílohy na plnku vyšľaháme spolu do hladka.
-
Ganache
Šľahačku zohrejeme na 80 C a zalejeme čokoládu, rozmiešame a necháme vychladnúť pri izbovej teplote cca 3 – 5 h, zakrytú v potravinovej fólii.
-
Na záver
Korpus s marmeládou dáme na podnos a na vrch dáme 90 g plnky a takto striedame plnku a korpus až do posledného korpusu. Zabalíme do fólie, dáme do ráfika a necháme ztuhnúť cez noc v chladničke. Mierne ztuhnutú ganache nanesieme na dobre vychladenú tortu, obtrieme a necháme vychladnúť aspoň 30 - 60 minút v chladničke. Prílohy na obter dobre vymiešame v mixéri a obtrieme ním tortu. Necháme ztuhnúť a ozdobíme jedlým papierom. Z jedlého papiera vykrojíme kruhy, prelomíme ich napoli a nanesieme pomocou štetca trošku vody do stredu a vytvoríme vejár. 6 g jedlého papiera natrháme do mixéra, zalejeme vodou a zlatou prachovou farbou a rozmixujeme dohladka. Panvicu dobre rozohrejeme a nalejeme trošku zmesi a pomocou stierky rozotrieme po panvici a necháme opražiť do sucha.
Korpus
- 562 g medu
- 105 g cukru
- 135 g masla
- 195 g kyslej smotany
- 13,5 g sódy bikarbóny
- 315 g vajec
- 4 g soli
- 465 g bezlepkovej múky MIX-C
- 60 g kakaa
Liči malina marmeláda
- 700 g malinového pyré
- 500 g pyré z liči
- 120 g cukru
- 26 g pektínu NH
Plnka
- 450 g odsrvátkovanej kyslej smotany 30%
- 410 g smotany na šľahanie 36%
- 280 g mascarpone
- 65 g práškového cukru
- 65 g ružovej pasty
Ganache
- 250 g horkej čokolády 54 %
- 250 g smotany na šľahanie 36 %
Obter
- 600 g smotanovej nátierky
- 95 g smotany na šľahanie
- 80 g práškového cukru
- biela prachová farba
Ozdoby
- jedlý papier
- zlatý prach
- 2 ks jedlého papiera
- 6 g jedlého papiera
- 100 g vody
-
Korpus
Rúru predhrejeme na 180 C. Med, cukor, maslo zohrejeme v panvici, pokiaľ sa cukor roztopí. V miske zmiešame kyslú smotanu so sódou bikarbónou. Pridáme k medovej zmesi, odsavíme z ohňa, premiešame a dáme do väčšej misky. Pomocou ručného mixéra začneme na stredných otáčkach miešať medovú zmes a postupne pridávame vajcia. Šľaháme, kým nie je zmes kompaktná. Preosejeme múku s kakaom a soľou a poriadne premiešame mixérom. Zmes následne vylejeme po malých častiach na plech s pečiacim papierom a rozprestrieme na tenkú vsrtvu pomocou špachtle po celom plechu a dáme piecť na 5 - 6 minút. Cesto dáme dole z papiera , vyrežeme 17 cm kruh a necháme na mriežke vychladnúť. Takto opakujeme so zvyškom cesta.
-
Marmeláda
Pyré dáme do hlbokej panvice, zohrejeme na 40 C a pridáme pektín zmiešaný s cukrom. Privedieme zmes k varu a varíme 5 - 6 minút do zhustnutia. Následne marmeládu po 50 g rozprestrieme na korpusy a takto necháme marmeládu zatuhnúť. Marmeláda sa nesmie lepiť na prst.
-
Krém
Kyslú smotanu deň pred plnením torty necháme cez noc odsrvátkovať v gáze. Prílohy na plnku vyšľaháme spolu do hladka.
-
Ganache
Šľahačku zohrejeme na 80 C a zalejeme čokoládu, rozmiešame a necháme vychladnúť pri izbovej teplote cca 3 – 5 h, zakrytú v potravinovej fólii.
-
Na záver
Korpus s marmeládou dáme na podnos a na vrch dáme 90 g plnky a takto striedame plnku a korpus až do posledného korpusu. Zabalíme do fólie, dáme do ráfika a necháme ztuhnúť cez noc v chladničke. Mierne ztuhnutú ganache nanesieme na dobre vychladenú tortu, obtrieme a necháme vychladnúť aspoň 30 - 60 minút v chladničke. Prílohy na obter dobre vymiešame v mixéri a obtrieme ním tortu. Necháme ztuhnúť a ozdobíme jedlým papierom. Z jedlého papiera vykrojíme kruhy, prelomíme ich napoli a nanesieme pomocou štetca trošku vody do stredu a vytvoríme vejár. 6 g jedlého papiera natrháme do mixéra, zalejeme vodou a zlatou prachovou farbou a rozmixujeme dohladka. Panvicu dobre rozohrejeme a nalejeme trošku zmesi a pomocou stierky rozotrieme po panvici a necháme opražiť do sucha.