Tatranský vodopád
4 hod.
20 porcií
Popis
Keďže bývam blízko Tatier, tak som sa touto tortou inšpirovala práve nimi. Na Slovensku máme nádhernú prírodu a Tatry patria k dominantám. Síce som v Tatrách nestrávila množstvo času, vždy obdivujem ich krásu. V budúcnosti by som určite chcela prejsť každý kút Tatier a pozrieť sa na naše krásne Slovenska aj z najvyšších vrchov. Príchute som si zvolila čokoládu a višnu, pretože to je kombinácia, ktorú by som si upiekla aj na turistiku, či už ako maličký koláčik alebo buchty.
Ingrediencie
Korpus torta (2x)
- 4 vajcia izbovej teploty
- 435 g hladkej múky
- 375 g kryštálového cukru
- 150 g slnečnicového oleja
- 15 g prášku do pečiva
- 7,5 g sódy bikarbóny
- 120 g alkalizovaného kakaa
- 65 g kefírového mlieka (2 - 4 %) izbovej teploty
- 255 g vriacej vody
Višne
- 378 g mrazených višní
- 19 g kukuričného škrobu + 32 g vody
- 76 g cukru
Ganache
- 4 g práškovej želatíny (220 g bloom) + 24 g vody
- 150 g čokolády 54 %
- 150 g (1) smotany na šľahanie 36 %
- 210 g (2) smotany na šľahanie 40 %
- 75 g salka
- 35 g krémového syra
- 25 g glukózového sirupu
Krém
- 567 g mascarpone
- 89 g krémového syra
- 202 g smotany na šľahanie 40 %
- 76 g práškového cukru
- 89 g salka
- 50 g lyofilizovaných višní
- 60 g nasekanej horkej čokolády
Plnka do korpusu
- 225 g mascarpone
- 35 g krémového syra
- 80 g šľahačky
- 30 g práškového cukru
Obter (švajčiarsky krém)
- 227 g bielkov
- 1/2 ČL soli
- 454 g kryštálového cukru
- 680 g masla
Na pokvapkanie korpusov
- 100 g višňového likéru
- 50 g višňovej šťavy
- 70 g cukru
Tsunami poleva
- 1 salko
- 100 g bielej čokolády
- 60 g smotany na šľahanie
- modré farbivo
Postup
- Korpus - Rúru predhrejeme na 160°C – horný dolný ohrev. Ráfik 20 cm obalíme alobalom zospodu. Vajcia spolu s cukrom vyšľaháme do peny približne 7 minút. Medzitým preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao a dobre premiešame. Zmiešame kefír s olejom. Ak sa vajcia vyšľahali, pomaly prilievame kefír s olejom a necháme dobre premiešať. Potom po 4 lyžiciach sypeme múku do vajec, kým sa múka zapracuje. Keď je cesto hustejšie, pridáme zovretú vodu a dobre premiešame. Nalejeme do oboch ráfikov, zakryjeme alobalom zvrchu a pečieme približne 35 - 45 minút.Po 30 minútach dáme alobal dole a dopekáme. Necháme vychladnúť a dáme na 24h do chladničky. Na druhý deň si z korpusov zrežeme vrch a rozdelíme na 2 rovnaké časti. Budeme mať 4 korpusy. Rovnako si upečieme korpus na hory, ale postačí ho upiecť na plechu. Všetky suroviny na pokvapkanie korpusu si zohrejeme v hrnci. Následne korpusy pokropíme šťavou.
- Višne - Višne s cukrom privedieme k varu. Zmiešame škrob s vodou a prilejeme k višniam. Necháme prevrieť, zakryjeme fóliou necháme vychladnúť v chladničke do druhého dňa.
- Ganache - Želatínu necháme napučať s vodou 10-15 minút. (1) šľahačku s glukózovým sirupom zohrejeme na 80°C, pridáme želatinu, dobre premiešame a zalejeme čokoládou. Počkáme a rozmixujeme ponorným mixérom. Následne nalejeme (2)studenú šľahačku, krémový syr, salko a opäť rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Nalejeme do nádoby, zakryjeme fóliou a necháme cez noc zatuhúť v chladničke. Následne ganache vyšľaháme dohladka.
- Krém - Všetko okrem salka vyšľaháme na strednej rýchlosti 2-3 minúty. Následne postupne prilievame salko a vyšľaháme dohladka.
- Plnku do korpusu – Všetky suroviny dobre vyšľaháme. Korpus, ktorý sme upiekli na plechu následne rozdrobíme v miske a pridáme plnku a dobre premiešame, aby vznikla pevna hutná hmota.
- Swiss krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor roztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a sneh necháme zachladiť na 5 minút do chladničky. Znížime rýchlosť na minimum a postupne pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre prepojí a došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút.
- Skladanie -Korpus, krém, višne, korpus krém, korpus, krém višne. Tortu zabalíme a necháme cez noc v chladničke. Na druhý deň vyrežeme dva dĺhe vodopády a na vrch torty vytvoríme hory. Tortu na tenko obalíme swiss krémom a dáme zatuhnúť. Swiss krém zafarbíme na modrú, zelenú, čiernu, červenú farbu. Pomocou špachtle a húbky si vytvoríme efekt hôr. A dokreslíme pomocou vrecka divé maky.
- Poleva - Smotanu zohrejeme a zalejeme čokoládou. Necháme roztopiť a následne prilejeme salko a zafarbíme. Necháme vychladnúť. Pomocou acetátovej fólie si vytvoríme zábranu a nalejeme do jazierok polevu.
Korpus torta (2x)
- 4 vajcia izbovej teploty
- 435 g hladkej múky
- 375 g kryštálového cukru
- 150 g slnečnicového oleja
- 15 g prášku do pečiva
- 7,5 g sódy bikarbóny
- 120 g alkalizovaného kakaa
- 65 g kefírového mlieka (2 - 4 %) izbovej teploty
- 255 g vriacej vody
Višne
- 378 g mrazených višní
- 19 g kukuričného škrobu + 32 g vody
- 76 g cukru
Ganache
- 4 g práškovej želatíny (220 g bloom) + 24 g vody
- 150 g čokolády 54 %
- 150 g (1) smotany na šľahanie 36 %
- 210 g (2) smotany na šľahanie 40 %
- 75 g salka
- 35 g krémového syra
- 25 g glukózového sirupu
Krém
- 567 g mascarpone
- 89 g krémového syra
- 202 g smotany na šľahanie 40 %
- 76 g práškového cukru
- 89 g salka
- 50 g lyofilizovaných višní
- 60 g nasekanej horkej čokolády
Plnka do korpusu
- 225 g mascarpone
- 35 g krémového syra
- 80 g šľahačky
- 30 g práškového cukru
Obter (švajčiarsky krém)
- 227 g bielkov
- 1/2 ČL soli
- 454 g kryštálového cukru
- 680 g masla
Na pokvapkanie korpusov
- 100 g višňového likéru
- 50 g višňovej šťavy
- 70 g cukru
Tsunami poleva
- 1 salko
- 100 g bielej čokolády
- 60 g smotany na šľahanie
- modré farbivo
- Korpus - Rúru predhrejeme na 160°C – horný dolný ohrev. Ráfik 20 cm obalíme alobalom zospodu. Vajcia spolu s cukrom vyšľaháme do peny približne 7 minút. Medzitým preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao a dobre premiešame. Zmiešame kefír s olejom. Ak sa vajcia vyšľahali, pomaly prilievame kefír s olejom a necháme dobre premiešať. Potom po 4 lyžiciach sypeme múku do vajec, kým sa múka zapracuje. Keď je cesto hustejšie, pridáme zovretú vodu a dobre premiešame. Nalejeme do oboch ráfikov, zakryjeme alobalom zvrchu a pečieme približne 35 - 45 minút.Po 30 minútach dáme alobal dole a dopekáme. Necháme vychladnúť a dáme na 24h do chladničky. Na druhý deň si z korpusov zrežeme vrch a rozdelíme na 2 rovnaké časti. Budeme mať 4 korpusy. Rovnako si upečieme korpus na hory, ale postačí ho upiecť na plechu. Všetky suroviny na pokvapkanie korpusu si zohrejeme v hrnci. Následne korpusy pokropíme šťavou.
- Višne - Višne s cukrom privedieme k varu. Zmiešame škrob s vodou a prilejeme k višniam. Necháme prevrieť, zakryjeme fóliou necháme vychladnúť v chladničke do druhého dňa.
- Ganache - Želatínu necháme napučať s vodou 10-15 minút. (1) šľahačku s glukózovým sirupom zohrejeme na 80°C, pridáme želatinu, dobre premiešame a zalejeme čokoládou. Počkáme a rozmixujeme ponorným mixérom. Následne nalejeme (2)studenú šľahačku, krémový syr, salko a opäť rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Nalejeme do nádoby, zakryjeme fóliou a necháme cez noc zatuhúť v chladničke. Následne ganache vyšľaháme dohladka.
- Krém - Všetko okrem salka vyšľaháme na strednej rýchlosti 2-3 minúty. Následne postupne prilievame salko a vyšľaháme dohladka.
- Plnku do korpusu – Všetky suroviny dobre vyšľaháme. Korpus, ktorý sme upiekli na plechu následne rozdrobíme v miske a pridáme plnku a dobre premiešame, aby vznikla pevna hutná hmota.
- Swiss krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor roztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a sneh necháme zachladiť na 5 minút do chladničky. Znížime rýchlosť na minimum a postupne pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre prepojí a došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút.
- Skladanie -Korpus, krém, višne, korpus krém, korpus, krém višne. Tortu zabalíme a necháme cez noc v chladničke. Na druhý deň vyrežeme dva dĺhe vodopády a na vrch torty vytvoríme hory. Tortu na tenko obalíme swiss krémom a dáme zatuhnúť. Swiss krém zafarbíme na modrú, zelenú, čiernu, červenú farbu. Pomocou špachtle a húbky si vytvoríme efekt hôr. A dokreslíme pomocou vrecka divé maky.
- Poleva - Smotanu zohrejeme a zalejeme čokoládou. Necháme roztopiť a následne prilejeme salko a zafarbíme. Necháme vychladnúť. Pomocou acetátovej fólie si vytvoríme zábranu a nalejeme do jazierok polevu.