Torta Della Nonna
2,5 hod
12 porcií
Popis
Babičkin koláč (po taliansky) pozostáva z krehkého cesta, plný delikátneho žĺtkového krému. Na svoj výzor je neuveriteľne svieži a ešte lahodnejší keď sa servíruje vlažný alebo studený.
Ingrediencie
Krém
- 580 ml plnotučného mlieka
- 4 žĺtky
- 150 g cukru krupica
- 30 g hladkej múky
- ½ čl soli
- 5 g vanilkovej pasty
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 1 čl suš. citrónovej kôry
- 2 g prášku do pečiva
- ½ čl soli
- 180 g studeného masla pokrájaného na kocky
- 3 žĺtky
- Troška vody na potretie
- 30 g píniových orieškov
Dokončenie
- 10 g práškového cukru
Postup
-
Krém
Všetko spolu vmiešame do mlieka a uvaríme hladký krém. Nechámte prikryté vychladnúť.
-
Cesto
Namočíme oriešky do vody. Do misky vsypeme múku, kôru, prášok do pečiva, soľ a studené maslo. Miešame pomocou lopatky do konzistencie piesku. Následne pridáme žĺtky. Miešame kým sa zmes nespojí. V prípade potreby domiešame ručne.
Rozdelíme cesto na 60 % a 40 %, zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 15 minút.
Vyvaľkáme obe cesta medzi papiermi na pečenie. Väčším vysteliene vysprejované dno a boky formy, odstránime prebytočné okraje.
Rovnomerne rozotrieme vychladený krém a prikryjeme druhým cestom, spojíme okraje a odstránime prebytočné cesto.
Jemne potrieme cesto vodou a posypeme scedenými orieškami.
Pečieme na 180 stupňov, 50 - 60 min, alebo kým nebude torta upečená rovnomerne. -
Na záver
Necháme trochu vychladnúť, vyberime IBA OKRAJ formy. Tortu Della Nonna položíme na tanier. Posypeme rovnomerne práškovým cukrom a servírujeme.
Krém
- 580 ml plnotučného mlieka
- 4 žĺtky
- 150 g cukru krupica
- 30 g hladkej múky
- ½ čl soli
- 5 g vanilkovej pasty
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 1 čl suš. citrónovej kôry
- 2 g prášku do pečiva
- ½ čl soli
- 180 g studeného masla pokrájaného na kocky
- 3 žĺtky
- Troška vody na potretie
- 30 g píniových orieškov
Dokončenie
- 10 g práškového cukru
-
Krém
Všetko spolu vmiešame do mlieka a uvaríme hladký krém. Nechámte prikryté vychladnúť.
-
Cesto
Namočíme oriešky do vody. Do misky vsypeme múku, kôru, prášok do pečiva, soľ a studené maslo. Miešame pomocou lopatky do konzistencie piesku. Následne pridáme žĺtky. Miešame kým sa zmes nespojí. V prípade potreby domiešame ručne.
Rozdelíme cesto na 60 % a 40 %, zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 15 minút.
Vyvaľkáme obe cesta medzi papiermi na pečenie. Väčším vysteliene vysprejované dno a boky formy, odstránime prebytočné okraje.
Rovnomerne rozotrieme vychladený krém a prikryjeme druhým cestom, spojíme okraje a odstránime prebytočné cesto.
Jemne potrieme cesto vodou a posypeme scedenými orieškami.
Pečieme na 180 stupňov, 50 - 60 min, alebo kým nebude torta upečená rovnomerne. -
Na záver
Necháme trochu vychladnúť, vyberime IBA OKRAJ formy. Tortu Della Nonna položíme na tanier. Posypeme rovnomerne práškovým cukrom a servírujeme.