Logo Pečie celé Slovensko

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

2,5 hod

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Babičkin koláč (po taliansky) pozostáva z krehkého cesta, plný delikátneho žĺtkového krému. Na svoj výzor je neuveriteľne svieži a ešte lahodnejší keď sa servíruje vlažný alebo studený.

Ingrediencie

Krém
    • 580 ml plnotučného mlieka
    • 4 žĺtky
    • 150 g cukru krupica
    • 30 g hladkej múky
    • ½ čl soli
    • 5 g vanilkovej pasty
      Cesto
        • 300 g hladkej múky
        • 1 čl suš. citrónovej kôry
        • 2 g prášku do pečiva
        • ½ čl soli
        • 180 g studeného masla pokrájaného na kocky
        • 3 žĺtky
        • Troška vody na potretie
        • 30 g píniových orieškov
          Dokončenie
          • 10 g práškového cukru

          Postup

          1. Krém

            Všetko spolu vmiešame do mlieka a uvaríme hladký krém. Nechámte prikryté vychladnúť.

          2. Cesto

            Namočíme oriešky do vody. Do misky vsypeme múku, kôru, prášok do pečiva, soľ a studené maslo. Miešame pomocou lopatky do konzistencie piesku. Následne pridáme žĺtky. Miešame kým sa zmes nespojí. V prípade potreby domiešame ručne.

            Rozdelíme cesto na 60 % a 40 %, zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 15 minút.

            Vyvaľkáme obe cesta medzi papiermi na pečenie. Väčším vysteliene vysprejované dno a boky formy, odstránime prebytočné okraje.

            Rovnomerne rozotrieme vychladený krém a prikryjeme druhým cestom, spojíme okraje a odstránime prebytočné cesto.

            Jemne potrieme cesto vodou a posypeme scedenými orieškami.

            Pečieme na 180 stupňov, 50 - 60 min, alebo kým nebude torta upečená rovnomerne.
          3. Na záver

            Necháme trochu vychladnúť, vyberime IBA OKRAJ formy. Tortu Della Nonna položíme na tanier. Posypeme rovnomerne práškovým cukrom a servírujeme.

          Krém
            • 580 ml plnotučného mlieka
            • 4 žĺtky
            • 150 g cukru krupica
            • 30 g hladkej múky
            • ½ čl soli
            • 5 g vanilkovej pasty
              Cesto
                • 300 g hladkej múky
                • 1 čl suš. citrónovej kôry
                • 2 g prášku do pečiva
                • ½ čl soli
                • 180 g studeného masla pokrájaného na kocky
                • 3 žĺtky
                • Troška vody na potretie
                • 30 g píniových orieškov
                  Dokončenie
                  • 10 g práškového cukru
                  1. Krém

                    Všetko spolu vmiešame do mlieka a uvaríme hladký krém. Nechámte prikryté vychladnúť.

                  2. Cesto

                    Namočíme oriešky do vody. Do misky vsypeme múku, kôru, prášok do pečiva, soľ a studené maslo. Miešame pomocou lopatky do konzistencie piesku. Následne pridáme žĺtky. Miešame kým sa zmes nespojí. V prípade potreby domiešame ručne.

                    Rozdelíme cesto na 60 % a 40 %, zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 15 minút.

                    Vyvaľkáme obe cesta medzi papiermi na pečenie. Väčším vysteliene vysprejované dno a boky formy, odstránime prebytočné okraje.

                    Rovnomerne rozotrieme vychladený krém a prikryjeme druhým cestom, spojíme okraje a odstránime prebytočné cesto.

                    Jemne potrieme cesto vodou a posypeme scedenými orieškami.

                    Pečieme na 180 stupňov, 50 - 60 min, alebo kým nebude torta upečená rovnomerne.
                  3. Na záver

                    Necháme trochu vychladnúť, vyberime IBA OKRAJ formy. Tortu Della Nonna položíme na tanier. Posypeme rovnomerne práškovým cukrom a servírujeme.