Torta Piña colada
3 hod.
20 porcií
Popis
Táto torta je jedna z prvých, ktorú som upiekol a mojej mamke veľmi zachutila. Keďže tento nápoj, ktorým je inšpirovaná, je svieži, rovnako som poňal aj tortu. Obsahuje ananásový krém, kokosovú vložku a ananásové confit. Zdobenie je skôr jednoduchšie. Vystihuje však vkus mojej mamy. Ona sama si ho vybrala.
Ingrediencie
Korpus
- 8 vajec
- 200 g práškového cukru
- 240 g polohrubej múky
- 160 ml oleja
- 160 ml vody
- 8 KL prášku do pečiva
Krém
- 600 ml ananásového pyré
- 80 g zlatého klasu
- 500 g mascarpone
- 400 g práškového cukru
Ananásová vložka
- 170 g ananásového pyré
- 35 g kryštálového cukru
- 3,5 g pektínu
Kokosová vložka
- 100 g bielej čokolády
- 75 g strúhaného kokosu
- 65 g krémového kokosového mlieka
Krém na obter
- 10 bielkov
- 600 g kryštálového cukru
- 900 g masla
- Žltá farba
Potretie
- 100 g ananásového pyré
- 0,1 l rumu
- 1 PL krémového kokosového mlieka
Zdobenie
- Modelovacia hmota - zelená
- Čierne potravinárske farbivo - na oči
- Červené potravinárske farbivo - na ústa
Postup
-
Korpus
Rúru vyhrejeme na 160 °C a pripravíme dva ráfiky s priemerom 18 cm, ktoré obalíme alobalom.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hustej peny. Do peny pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, olej, vodu a sneh z bielkov. Vymiešané cesto rozdelíme na dve polovice, vylejeme do ráfikov a pečieme 30 minút. Upečené korpusy rozrežeme na polovicu. -
Kokosová zložka
Kokosovú zložku pripravíme zmiešaním kokosu, kokosového mlieka a rozpustenej bielej čokolády.
-
Krém
Ananásové pyré zmiešame s pudingovým práškom a zahrievame, pokiaľ zmes nezhustne. Necháme vychladnúť. Keď má ananásový puding podobnú teplotu ako mascarpone, vyšľaháme tieto dve zložky do krému.
-
Ananásová zložka
Pyré zmiešame s pektínom a cukrom. Zmes varíme do zhustnutia. Rozdelíme na dve polovice a prelejeme do ráfikov o veľkosti 12 cm. Necháme vymraziť.
-
Krém na obter
Nad vodným kúpeľom šľaháme bielky s cukrom, kým sa cukor nerozpustí. Následne zmes vyšľaháme do tuhého snehu, do ktorého pridáme zmäknuté maslo. Vymiešame.
-
Skladanie
Prvý plát korpusu potrieme ananásovým pyré zmiešaným s rumom a kokosovým mliekom. Cukrárskym vreckom vytvoríme vrstvu krému a do stredu vložíme ananásovú vložku. Zakryjeme korpusom.
Na ďalšom pláte postupujeme rovnako, namiesto ananásovej vložky pridáme vložku kokosovú. Zakryjeme ďalším plátom.
Opäť zopakujeme predošlý postup, do stredu pridáme ananásovú vložku. Zakryjeme posledným plátom a dáme zachladiť. Tortu dozdobíme do podoby ananásu. -
Na záver
Z modelovacej hmoty vytvoríme listy, ktorými dekorujeme vrch torty. Na bok torty z krému na obter, ktorý sme si zafarbili vytvoríme oči a ústa.
Korpus
- 8 vajec
- 200 g práškového cukru
- 240 g polohrubej múky
- 160 ml oleja
- 160 ml vody
- 8 KL prášku do pečiva
Krém
- 600 ml ananásového pyré
- 80 g zlatého klasu
- 500 g mascarpone
- 400 g práškového cukru
Ananásová vložka
- 170 g ananásového pyré
- 35 g kryštálového cukru
- 3,5 g pektínu
Kokosová vložka
- 100 g bielej čokolády
- 75 g strúhaného kokosu
- 65 g krémového kokosového mlieka
Krém na obter
- 10 bielkov
- 600 g kryštálového cukru
- 900 g masla
- Žltá farba
Potretie
- 100 g ananásového pyré
- 0,1 l rumu
- 1 PL krémového kokosového mlieka
Zdobenie
- Modelovacia hmota - zelená
- Čierne potravinárske farbivo - na oči
- Červené potravinárske farbivo - na ústa
-
Korpus
Rúru vyhrejeme na 160 °C a pripravíme dva ráfiky s priemerom 18 cm, ktoré obalíme alobalom.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hustej peny. Do peny pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, olej, vodu a sneh z bielkov. Vymiešané cesto rozdelíme na dve polovice, vylejeme do ráfikov a pečieme 30 minút. Upečené korpusy rozrežeme na polovicu. -
Kokosová zložka
Kokosovú zložku pripravíme zmiešaním kokosu, kokosového mlieka a rozpustenej bielej čokolády.
-
Krém
Ananásové pyré zmiešame s pudingovým práškom a zahrievame, pokiaľ zmes nezhustne. Necháme vychladnúť. Keď má ananásový puding podobnú teplotu ako mascarpone, vyšľaháme tieto dve zložky do krému.
-
Ananásová zložka
Pyré zmiešame s pektínom a cukrom. Zmes varíme do zhustnutia. Rozdelíme na dve polovice a prelejeme do ráfikov o veľkosti 12 cm. Necháme vymraziť.
-
Krém na obter
Nad vodným kúpeľom šľaháme bielky s cukrom, kým sa cukor nerozpustí. Následne zmes vyšľaháme do tuhého snehu, do ktorého pridáme zmäknuté maslo. Vymiešame.
-
Skladanie
Prvý plát korpusu potrieme ananásovým pyré zmiešaným s rumom a kokosovým mliekom. Cukrárskym vreckom vytvoríme vrstvu krému a do stredu vložíme ananásovú vložku. Zakryjeme korpusom.
Na ďalšom pláte postupujeme rovnako, namiesto ananásovej vložky pridáme vložku kokosovú. Zakryjeme ďalším plátom.
Opäť zopakujeme predošlý postup, do stredu pridáme ananásovú vložku. Zakryjeme posledným plátom a dáme zachladiť. Tortu dozdobíme do podoby ananásu. -
Na záver
Z modelovacej hmoty vytvoríme listy, ktorými dekorujeme vrch torty. Na bok torty z krému na obter, ktorý sme si zafarbili vytvoríme oči a ústa.