Torta pre Annu
3 hod.
10-12 porcií
Popis
Verím, že takmer všetci poznáte príbeh kvetnato ukecanej a ambicióznej Anny, Anny zo zeleného domu. Ale len ja z vás všetkých viem, že moja mama, inak taktiež Anna, ani nedýchala, keď to bolo v televízii. Pamätám si na to ešte, keď som bola dieťa. Len sedela, pozerala a mala úsmev na perách. Mám to pred očami, ako by to bolo včera. Rada na to spomínam: „Mami, táto torta je len a len pre teba, ľúbim ťa.“
Ingrediencie
Čokoládový korpus priemer 18 cm
- 180 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- 100 g hladkej múky
- 50 g kakaového prášku
- 50 g rastlinného oleja
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
Plnka – čokoládová ganache
- 600 g mliečnej čokolády
- 400 g šľahačkovej smotany 35 %
Malinový confit
- 150 g malinového pyré
- 30 g kryštálového cukru
- 3 g pektínu NH
- 2 g citrónovej šťavy
- 250 g mrazených malín
Slaný karamel
- 320 g kryštálového cukru
- 320 g šľahačkovej smotany 35 %
- 250 g masla
- soľ podľa chuti
Swiss krém
- 175 g bielkov
- 200 g kryštálového cukru
- 310 g masla izbovej teploty
- štipka soli
Na dokončovanie
- prášková Dark green farba
- gélová zelená farba
- zlatá prášková farbana zdobenie
- 0,05 l vodky
- 0,5 kg plastickej čokolády
Postup
-
Ganache
Ideálne deň pred tým si pripraviť ganache. Necháme ju kryštalizovať pri izbovej teplote. Jednoducho zohriatou smotanou zalejeme čokoládu, premiešame, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme do ďalšieho dňa.
-
Konfit
Následne pripravíme konfit. Zmiešame dohromady suché ingrediencie, pyré zahrejeme, následne pridáme cukor s pektínom a miešame poriadne aspoň 2 minúty. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu. Necháme vychladnúť. Mimo súťaže si ho pripravujem aj deň vopred
-
Curd
Pripravíme curd, v hrnci zmiešame všetky suroviny okrem masla a na miernom plameni zahrievame, až kým zmes nezhustne. Potom zmes odstavíme a pridáme maslo. Následne curd ešte chvíľu redukujeme. Hotovú zmes vymixujeme tyčovým mixérom a necháme vychladnúť.
-
Karamel
Následne spravíme karamel. Roztopíme cukor, pridáme zohriatu smotanu, miešame a nakoniec maslo so soľou. Necháme vychladnúť. Ale aj ten si viete pripraviť aj skôr, dokonca aj pár dní vopred.
-
Piškótka
Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a ideme spraviť piškótku. Vajíčka s cukrom šľaháme na maximum 20 minút. Tesne pred skončení miešania vlejeme olej. Na to opatrne stierkou vmiešame múku s kakaom. Ďalším krokom je plnenie formy, ktorú sme si pred tým vystlali papierom na pečenie. Piškótku budeme piecť na hornom a spodnom ohreve, asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Inak aj ten si robím deň vopred mimo súťaže. Odstáty sa potom nemrví a lepšie sa krája.
-
Torta
Vychladnutý korpus rozrežeme na 4 časti, každú natrieme malinovým konfitom, okrem posledného, tým uzatvárame. Na prvé a tretie poschodie plníme okrem čokoládovej ganache, mrazenými malinami a slaným karamelom. Stred plníme len čokoládovou ganache, ktorú treba opatrne trochu premiešať metličkovým mixérom pred tým, ako ju použijeme. Naplnenú tortu necháme dobre zachladiť, najlepšie do druhého dňa
-
Swiss krém
Zachladenú naplnenú tortu ešte obtrieme zvyšnou ganache a urobíme si swiss krém. Je to veľmi jednoduché. Bielka s cukrom si nad parou pasterizujeme do teploty 72 - 73 stupňov. Kto nemá teplomer, postačia mu aj prsty. Nesmiete medzi prstami cítiť kryštáliky cukru. Pozor, treba premiešavať, inak sa začne robiť praženička. Hneď na to hodiť na maximálne otáčky a vyšľahať tuhý sneh, do ktorého pridávame postupne maslo. Hneď používame, obtierame samotnú tortu. Krém si môžete zafarbiť. Obtretú tortu si dáme zachladiť.
-
Na záver
A môžeme zdobiť. Odoberieme si swiss krém. Dáme do cukrárenského vrecka a kreslíme motívy. Krém môžeme aj rôzne dofarbiť. Na zdobenie môžeme použijeme aj plastickú čokoládu. Je potrebné ju dobre v rukách rozpracovať (a pomocou špachtle robiť zázraky). Na samotný koniec môžeme ešte použiť zlatú práškovú farbu, ktorú si nariedite v alkohole a pomocou štetca aplikujeme a doozdobujeme.
Čokoládový korpus priemer 18 cm
- 180 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- 100 g hladkej múky
- 50 g kakaového prášku
- 50 g rastlinného oleja
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
Plnka – čokoládová ganache
- 600 g mliečnej čokolády
- 400 g šľahačkovej smotany 35 %
Malinový confit
- 150 g malinového pyré
- 30 g kryštálového cukru
- 3 g pektínu NH
- 2 g citrónovej šťavy
- 250 g mrazených malín
Slaný karamel
- 320 g kryštálového cukru
- 320 g šľahačkovej smotany 35 %
- 250 g masla
- soľ podľa chuti
Swiss krém
- 175 g bielkov
- 200 g kryštálového cukru
- 310 g masla izbovej teploty
- štipka soli
Na dokončovanie
- prášková Dark green farba
- gélová zelená farba
- zlatá prášková farbana zdobenie
- 0,05 l vodky
- 0,5 kg plastickej čokolády
-
Ganache
Ideálne deň pred tým si pripraviť ganache. Necháme ju kryštalizovať pri izbovej teplote. Jednoducho zohriatou smotanou zalejeme čokoládu, premiešame, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme do ďalšieho dňa.
-
Konfit
Následne pripravíme konfit. Zmiešame dohromady suché ingrediencie, pyré zahrejeme, následne pridáme cukor s pektínom a miešame poriadne aspoň 2 minúty. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu. Necháme vychladnúť. Mimo súťaže si ho pripravujem aj deň vopred
-
Curd
Pripravíme curd, v hrnci zmiešame všetky suroviny okrem masla a na miernom plameni zahrievame, až kým zmes nezhustne. Potom zmes odstavíme a pridáme maslo. Následne curd ešte chvíľu redukujeme. Hotovú zmes vymixujeme tyčovým mixérom a necháme vychladnúť.
-
Karamel
Následne spravíme karamel. Roztopíme cukor, pridáme zohriatu smotanu, miešame a nakoniec maslo so soľou. Necháme vychladnúť. Ale aj ten si viete pripraviť aj skôr, dokonca aj pár dní vopred.
-
Piškótka
Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a ideme spraviť piškótku. Vajíčka s cukrom šľaháme na maximum 20 minút. Tesne pred skončení miešania vlejeme olej. Na to opatrne stierkou vmiešame múku s kakaom. Ďalším krokom je plnenie formy, ktorú sme si pred tým vystlali papierom na pečenie. Piškótku budeme piecť na hornom a spodnom ohreve, asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Inak aj ten si robím deň vopred mimo súťaže. Odstáty sa potom nemrví a lepšie sa krája.
-
Torta
Vychladnutý korpus rozrežeme na 4 časti, každú natrieme malinovým konfitom, okrem posledného, tým uzatvárame. Na prvé a tretie poschodie plníme okrem čokoládovej ganache, mrazenými malinami a slaným karamelom. Stred plníme len čokoládovou ganache, ktorú treba opatrne trochu premiešať metličkovým mixérom pred tým, ako ju použijeme. Naplnenú tortu necháme dobre zachladiť, najlepšie do druhého dňa
-
Swiss krém
Zachladenú naplnenú tortu ešte obtrieme zvyšnou ganache a urobíme si swiss krém. Je to veľmi jednoduché. Bielka s cukrom si nad parou pasterizujeme do teploty 72 - 73 stupňov. Kto nemá teplomer, postačia mu aj prsty. Nesmiete medzi prstami cítiť kryštáliky cukru. Pozor, treba premiešavať, inak sa začne robiť praženička. Hneď na to hodiť na maximálne otáčky a vyšľahať tuhý sneh, do ktorého pridávame postupne maslo. Hneď používame, obtierame samotnú tortu. Krém si môžete zafarbiť. Obtretú tortu si dáme zachladiť.
-
Na záver
A môžeme zdobiť. Odoberieme si swiss krém. Dáme do cukrárenského vrecka a kreslíme motívy. Krém môžeme aj rôzne dofarbiť. Na zdobenie môžeme použijeme aj plastickú čokoládu. Je potrebné ju dobre v rukách rozpracovať (a pomocou špachtle robiť zázraky). Na samotný koniec môžeme ešte použiť zlatú práškovú farbu, ktorú si nariedite v alkohole a pomocou štetca aplikujeme a doozdobujeme.