Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Verím, že takmer všetci poznáte príbeh kvetnato ukecanej a ambicióznej Anny, Anny zo zeleného domu. Ale len ja z vás všetkých viem, že moja mama, inak taktiež Anna, ani nedýchala, keď to bolo v televízii. Pamätám si na to ešte, keď som bola dieťa. Len sedela, pozerala a mala úsmev na perách. Mám to pred očami, ako by to bolo včera. Rada na to spomínam: „Mami, táto torta je len a len pre teba, ľúbim ťa.“

Ingrediencie

Čokoládový korpus priemer 18 cm
  • 180 g kryštálového cukru
  • 6 vajec
  • 100 g hladkej múky
  • 50 g kakaového prášku
  • 50 g rastlinného oleja
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
Plnka – čokoládová ganache
  • 600 g mliečnej čokolády
  • 400 g šľahačkovej smotany 35 %
Malinový confit
  • 150 g malinového pyré
  • 30 g kryštálového cukru
  • 3 g pektínu NH
  • 2 g citrónovej šťavy
  • 250 g mrazených malín
Slaný karamel
  • 320 g kryštálového cukru
  • 320 g šľahačkovej smotany 35 %
  • 250 g masla
  • soľ podľa chuti
Swiss krém
  • 175 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 310 g masla izbovej teploty
  • štipka soli
Na dokončovanie
  • prášková Dark green farba
  • gélová zelená farba
  • zlatá prášková farbana zdobenie
  • 0,05 l vodky
  • 0,5 kg plastickej čokolády

Postup

  1. Ganache

    Ideálne deň pred tým si pripraviť ganache. Necháme ju kryštalizovať pri izbovej teplote. Jednoducho zohriatou smotanou zalejeme čokoládu, premiešame, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme do ďalšieho dňa.

  2. Konfit

    Následne pripravíme konfit. Zmiešame dohromady suché ingrediencie, pyré zahrejeme, následne pridáme cukor s pektínom a miešame poriadne aspoň 2 minúty. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu. Necháme vychladnúť. Mimo súťaže si ho pripravujem aj deň vopred

  3. Curd

    Pripravíme curd, v hrnci zmiešame všetky suroviny okrem masla a na miernom plameni zahrievame, až kým zmes nezhustne. Potom zmes odstavíme a pridáme maslo. Následne curd ešte chvíľu redukujeme. Hotovú zmes vymixujeme tyčovým mixérom a necháme vychladnúť.

  4. Karamel

    Následne spravíme karamel. Roztopíme cukor, pridáme zohriatu smotanu, miešame a nakoniec maslo so soľou. Necháme vychladnúť. Ale aj ten si viete pripraviť aj skôr, dokonca aj pár dní vopred.

  5. Piškótka

    Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a ideme spraviť piškótku. Vajíčka s cukrom šľaháme na maximum 20 minút. Tesne pred skončení miešania vlejeme olej. Na to opatrne stierkou vmiešame múku s kakaom. Ďalším krokom je plnenie formy, ktorú sme si pred tým vystlali papierom na pečenie. Piškótku budeme piecť na hornom a spodnom ohreve, asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Inak aj ten si robím deň vopred mimo súťaže. Odstáty sa potom nemrví a lepšie sa krája.

  6. Torta

    Vychladnutý korpus rozrežeme na 4 časti, každú natrieme malinovým konfitom, okrem posledného, tým uzatvárame. Na prvé a tretie poschodie plníme okrem čokoládovej ganache, mrazenými malinami a slaným karamelom. Stred plníme len čokoládovou ganache, ktorú treba opatrne trochu premiešať metličkovým mixérom pred tým, ako ju použijeme. Naplnenú tortu necháme dobre zachladiť, najlepšie do druhého dňa

  7. Swiss krém

    Zachladenú naplnenú tortu ešte obtrieme zvyšnou ganache a urobíme si swiss krém. Je to veľmi jednoduché. Bielka s cukrom si nad parou pasterizujeme do teploty 72 - 73 stupňov. Kto nemá teplomer, postačia mu aj prsty. Nesmiete medzi prstami cítiť kryštáliky cukru. Pozor, treba premiešavať, inak sa začne robiť praženička. Hneď na to hodiť na maximálne otáčky a vyšľahať tuhý sneh, do ktorého pridávame postupne maslo. Hneď používame, obtierame samotnú tortu. Krém si môžete zafarbiť. Obtretú tortu si dáme zachladiť.

  8. Na záver

    A môžeme zdobiť. Odoberieme si swiss krém. Dáme do cukrárenského vrecka a kreslíme motívy. Krém môžeme aj rôzne dofarbiť. Na zdobenie môžeme použijeme aj plastickú čokoládu. Je potrebné ju dobre v rukách rozpracovať (a pomocou špachtle robiť zázraky). Na samotný koniec môžeme ešte použiť zlatú práškovú farbu, ktorú si nariedite v alkohole a pomocou štetca aplikujeme a doozdobujeme.

Čokoládový korpus priemer 18 cm
  • 180 g kryštálového cukru
  • 6 vajec
  • 100 g hladkej múky
  • 50 g kakaového prášku
  • 50 g rastlinného oleja
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
Plnka – čokoládová ganache
  • 600 g mliečnej čokolády
  • 400 g šľahačkovej smotany 35 %
Malinový confit
  • 150 g malinového pyré
  • 30 g kryštálového cukru
  • 3 g pektínu NH
  • 2 g citrónovej šťavy
  • 250 g mrazených malín
Slaný karamel
  • 320 g kryštálového cukru
  • 320 g šľahačkovej smotany 35 %
  • 250 g masla
  • soľ podľa chuti
Swiss krém
  • 175 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 310 g masla izbovej teploty
  • štipka soli
Na dokončovanie
  • prášková Dark green farba
  • gélová zelená farba
  • zlatá prášková farbana zdobenie
  • 0,05 l vodky
  • 0,5 kg plastickej čokolády
  1. Ganache

    Ideálne deň pred tým si pripraviť ganache. Necháme ju kryštalizovať pri izbovej teplote. Jednoducho zohriatou smotanou zalejeme čokoládu, premiešame, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme do ďalšieho dňa.

  2. Konfit

    Následne pripravíme konfit. Zmiešame dohromady suché ingrediencie, pyré zahrejeme, následne pridáme cukor s pektínom a miešame poriadne aspoň 2 minúty. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu. Necháme vychladnúť. Mimo súťaže si ho pripravujem aj deň vopred

  3. Curd

    Pripravíme curd, v hrnci zmiešame všetky suroviny okrem masla a na miernom plameni zahrievame, až kým zmes nezhustne. Potom zmes odstavíme a pridáme maslo. Následne curd ešte chvíľu redukujeme. Hotovú zmes vymixujeme tyčovým mixérom a necháme vychladnúť.

  4. Karamel

    Následne spravíme karamel. Roztopíme cukor, pridáme zohriatu smotanu, miešame a nakoniec maslo so soľou. Necháme vychladnúť. Ale aj ten si viete pripraviť aj skôr, dokonca aj pár dní vopred.

  5. Piškótka

    Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a ideme spraviť piškótku. Vajíčka s cukrom šľaháme na maximum 20 minút. Tesne pred skončení miešania vlejeme olej. Na to opatrne stierkou vmiešame múku s kakaom. Ďalším krokom je plnenie formy, ktorú sme si pred tým vystlali papierom na pečenie. Piškótku budeme piecť na hornom a spodnom ohreve, asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Inak aj ten si robím deň vopred mimo súťaže. Odstáty sa potom nemrví a lepšie sa krája.

  6. Torta

    Vychladnutý korpus rozrežeme na 4 časti, každú natrieme malinovým konfitom, okrem posledného, tým uzatvárame. Na prvé a tretie poschodie plníme okrem čokoládovej ganache, mrazenými malinami a slaným karamelom. Stred plníme len čokoládovou ganache, ktorú treba opatrne trochu premiešať metličkovým mixérom pred tým, ako ju použijeme. Naplnenú tortu necháme dobre zachladiť, najlepšie do druhého dňa

  7. Swiss krém

    Zachladenú naplnenú tortu ešte obtrieme zvyšnou ganache a urobíme si swiss krém. Je to veľmi jednoduché. Bielka s cukrom si nad parou pasterizujeme do teploty 72 - 73 stupňov. Kto nemá teplomer, postačia mu aj prsty. Nesmiete medzi prstami cítiť kryštáliky cukru. Pozor, treba premiešavať, inak sa začne robiť praženička. Hneď na to hodiť na maximálne otáčky a vyšľahať tuhý sneh, do ktorého pridávame postupne maslo. Hneď používame, obtierame samotnú tortu. Krém si môžete zafarbiť. Obtretú tortu si dáme zachladiť.

  8. Na záver

    A môžeme zdobiť. Odoberieme si swiss krém. Dáme do cukrárenského vrecka a kreslíme motívy. Krém môžeme aj rôzne dofarbiť. Na zdobenie môžeme použijeme aj plastickú čokoládu. Je potrebné ju dobre v rukách rozpracovať (a pomocou špachtle robiť zázraky). Na samotný koniec môžeme ešte použiť zlatú práškovú farbu, ktorú si nariedite v alkohole a pomocou štetca aplikujeme a doozdobujeme.