Torta pre ornitológa
4 hod.
12 porcií
Popis
Každý z nás asi pozná bezlepkovú osobu. Môj známy je nielen bezlepkový ale aj bezlaktózový. Jeho vášňou je ornitológia. Vo svojom voľnom čase sleduje vtáctvo vo voľnej prírode. K oslave jeho narodením som mu chcela prichystať tortu. Celá torta sa totiž dá vytvoriť aj v bezlaktózovej verzii. Inšpiráciu na dizajn som vzala na výlete s ním, kde sme pozorovali vtáctvo. Videla som množstvo druhov v rôznych podmienkach. Nakoľko viem, že sa o svoje telo veľmi stará, zvolila som naozaj tortu plnú bielkovín z tofu. S tofu tortou pochodí aj vo fitku!
Ingrediencie
Cesto
- 8 veľkých vajec
- štipka soli
- 180 g kryštálového cukru
- 130 g bezlepkovej zmesi
- 120 g mletých lieskovcových orechov
- 1 prášok do pečiva bez lepku
- 0,5 dl rumu
Lieskovcové praliné
- 300 g lieskových orechov
- 200 g kryštálového cukru
Plnka
- 320 g bieleho tofu
- 4 banány
- med podľa chuti
Karamel
- 120 g kryštálového cukru
- 85 g šľahačkovej smotany
Maslový krém na potiahnutie
- 230 g masla izbovej teploty
- 370 g práškového cukru
- štipka soli
- 1 – 2 lyžice smotany na šľahanie
Na dokončenie
- 1 kg poťahovej hmoty bielej
- rôzne farby
Na hniezdo z vlasov
- 100 g kryštálového cukru
Postup
-
Cesto
Bielky rozmixujeme do peny a následne po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Šľaháme do tuha.
Do cesta zamiešame zľahka žĺtky. Potom pridáme bezlepkovú zmes s práškom do pečiva bez lepku a orechy. Všetko opatrne premiešame.
Tortovú formu s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie. Zmes vylejeme do formy a pečieme 45 minút na 160 °C. -
Praliné
Lieskovce opečieme v trúbe na 160 °C a pečieme približne 20 minút. Skaramelizujeme cukor a následne pridáme opečené lieskovce. Skaramelizované lieskovce necháme stuhnúť a rozomelieme v mixéri na pastu.
-
Plnka
Tofu rozmixujeme s 2 banánmi a dochutíme 2 lyžicami medu, pridávame podľa chuti.
-
Karamel
Cukor (120 g) necháme rozpustiť na karamel a pridáme teplú smotanu. Následne do karamelu primiešame na plátky nakrájané 2 banány z predchádzajúcej plnky.
-
Maslový krém
Všetko spolu vyšľaháme tak, aby v kréme neboli kryštáliky cukru.
-
Hniezdo
Kryštálový cukor rozpustíme, skaramelizujeme a pomocou lyžice následne rýchlymi pohybmi na papieri na pečenie vytvoríme vlasy. Pomôžeme si aj 2 vareškami. Na hlboký plech položíme 2 dlhé varechy a cez ne nám bude chladnúť karamel, ktorý potom stočíme do hniezda.
-
Skladanie
Korpus po upečení rozdelíme na 3 časti. Potrieme rumom. Na plát natrieme tofu plnku a karamelové banány. Na banány nalejeme praliné. Tortu potrieme maslovým krémom a poťahovou hmotou a dokončíme zdobenie kresbou vtáka a karamelovým hniezdom.
Cesto
- 8 veľkých vajec
- štipka soli
- 180 g kryštálového cukru
- 130 g bezlepkovej zmesi
- 120 g mletých lieskovcových orechov
- 1 prášok do pečiva bez lepku
- 0,5 dl rumu
Lieskovcové praliné
- 300 g lieskových orechov
- 200 g kryštálového cukru
Plnka
- 320 g bieleho tofu
- 4 banány
- med podľa chuti
Karamel
- 120 g kryštálového cukru
- 85 g šľahačkovej smotany
Maslový krém na potiahnutie
- 230 g masla izbovej teploty
- 370 g práškového cukru
- štipka soli
- 1 – 2 lyžice smotany na šľahanie
Na dokončenie
- 1 kg poťahovej hmoty bielej
- rôzne farby
Na hniezdo z vlasov
- 100 g kryštálového cukru
-
Cesto
Bielky rozmixujeme do peny a následne po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Šľaháme do tuha.
Do cesta zamiešame zľahka žĺtky. Potom pridáme bezlepkovú zmes s práškom do pečiva bez lepku a orechy. Všetko opatrne premiešame.
Tortovú formu s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie. Zmes vylejeme do formy a pečieme 45 minút na 160 °C. -
Praliné
Lieskovce opečieme v trúbe na 160 °C a pečieme približne 20 minút. Skaramelizujeme cukor a následne pridáme opečené lieskovce. Skaramelizované lieskovce necháme stuhnúť a rozomelieme v mixéri na pastu.
-
Plnka
Tofu rozmixujeme s 2 banánmi a dochutíme 2 lyžicami medu, pridávame podľa chuti.
-
Karamel
Cukor (120 g) necháme rozpustiť na karamel a pridáme teplú smotanu. Následne do karamelu primiešame na plátky nakrájané 2 banány z predchádzajúcej plnky.
-
Maslový krém
Všetko spolu vyšľaháme tak, aby v kréme neboli kryštáliky cukru.
-
Hniezdo
Kryštálový cukor rozpustíme, skaramelizujeme a pomocou lyžice následne rýchlymi pohybmi na papieri na pečenie vytvoríme vlasy. Pomôžeme si aj 2 vareškami. Na hlboký plech položíme 2 dlhé varechy a cez ne nám bude chladnúť karamel, ktorý potom stočíme do hniezda.
-
Skladanie
Korpus po upečení rozdelíme na 3 časti. Potrieme rumom. Na plát natrieme tofu plnku a karamelové banány. Na banány nalejeme praliné. Tortu potrieme maslovým krémom a poťahovou hmotou a dokončíme zdobenie kresbou vtáka a karamelovým hniezdom.