Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta pre ornitológa

Torta pre ornitológa

Popis

Každý z nás asi pozná bezlepkovú osobu. Môj známy je nielen bezlepkový ale aj bezlaktózový. Jeho vášňou je ornitológia. Vo svojom voľnom čase sleduje vtáctvo vo voľnej prírode. K oslave jeho narodením som mu chcela prichystať tortu. Celá torta sa totiž dá vytvoriť aj v bezlaktózovej verzii. Inšpiráciu na dizajn som vzala na výlete s ním, kde sme pozorovali vtáctvo. Videla som množstvo druhov v rôznych podmienkach. Nakoľko viem, že sa o svoje telo veľmi stará, zvolila som naozaj tortu plnú bielkovín z tofu. S tofu tortou pochodí aj vo fitku!

Ingrediencie

Cesto
  • 8 veľkých vajec
  • štipka soli
  • 180 g kryštálového cukru
  • 130 g bezlepkovej zmesi
  • 120 g mletých lieskovcových orechov
  • 1 prášok do pečiva bez lepku
  • 0,5 dl rumu
    Lieskovcové praliné
      • 300 g lieskových orechov
      • 200 g kryštálového cukru
        Plnka
          • 320 g bieleho tofu
          • 4 banány
          • med podľa chuti
            Karamel
              • 120 g kryštálového cukru
              • 85 g šľahačkovej smotany
                Maslový krém na potiahnutie
                  • 230 g masla izbovej teploty
                  • 370 g práškového cukru
                  • štipka soli
                  • 1 – 2 lyžice smotany na šľahanie
                    Na dokončenie
                      • 1 kg poťahovej hmoty bielej
                      • rôzne farby
                        Na hniezdo z vlasov
                          • 100 g kryštálového cukru

                            Postup

                            1. Cesto

                              Bielky rozmixujeme do peny a následne po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Šľaháme do tuha.
                              Do cesta zamiešame zľahka žĺtky. Potom pridáme bezlepkovú zmes s práškom do pečiva bez lepku a orechy. Všetko opatrne premiešame.
                              Tortovú formu s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie. Zmes vylejeme do formy a pečieme 45 minút na 160 °C.

                            2. Praliné

                              Lieskovce opečieme v trúbe na 160 °C a pečieme približne 20 minút. Skaramelizujeme cukor a následne pridáme opečené lieskovce. Skaramelizované lieskovce necháme stuhnúť a rozomelieme v mixéri na pastu.

                            3. Plnka

                              Tofu rozmixujeme s 2 banánmi a dochutíme 2 lyžicami medu, pridávame podľa chuti.

                            4. Karamel

                              Cukor (120 g) necháme rozpustiť na karamel a pridáme teplú smotanu. Následne do karamelu primiešame na plátky nakrájané 2 banány z predchádzajúcej plnky.

                            5. Maslový krém

                              Všetko spolu vyšľaháme tak, aby v kréme neboli kryštáliky cukru.

                            6. Hniezdo

                              Kryštálový cukor rozpustíme, skaramelizujeme a pomocou lyžice následne rýchlymi pohybmi na papieri na pečenie vytvoríme vlasy. Pomôžeme si aj 2 vareškami. Na hlboký plech položíme 2 dlhé varechy a cez ne nám bude chladnúť karamel, ktorý potom stočíme do hniezda.

                            7. Skladanie

                              Korpus po upečení rozdelíme na 3 časti. Potrieme rumom. Na plát natrieme tofu plnku a karamelové banány. Na banány nalejeme praliné. Tortu potrieme maslovým krémom a poťahovou hmotou a dokončíme zdobenie kresbou vtáka a karamelovým hniezdom.

                            Ingrediencie

                            Cesto
                            • 8 veľkých vajec
                            • štipka soli
                            • 180 g kryštálového cukru
                            • 130 g bezlepkovej zmesi
                            • 120 g mletých lieskovcových orechov
                            • 1 prášok do pečiva bez lepku
                            • 0,5 dl rumu
                              Lieskovcové praliné
                                • 300 g lieskových orechov
                                • 200 g kryštálového cukru
                                  Plnka
                                    • 320 g bieleho tofu
                                    • 4 banány
                                    • med podľa chuti
                                      Karamel
                                        • 120 g kryštálového cukru
                                        • 85 g šľahačkovej smotany
                                          Maslový krém na potiahnutie
                                            • 230 g masla izbovej teploty
                                            • 370 g práškového cukru
                                            • štipka soli
                                            • 1 – 2 lyžice smotany na šľahanie
                                              Na dokončenie
                                                • 1 kg poťahovej hmoty bielej
                                                • rôzne farby
                                                  Na hniezdo z vlasov
                                                    • 100 g kryštálového cukru

                                                      Postup

                                                      1. Cesto

                                                        Bielky rozmixujeme do peny a následne po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Šľaháme do tuha.
                                                        Do cesta zamiešame zľahka žĺtky. Potom pridáme bezlepkovú zmes s práškom do pečiva bez lepku a orechy. Všetko opatrne premiešame.
                                                        Tortovú formu s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie. Zmes vylejeme do formy a pečieme 45 minút na 160 °C.

                                                      2. Praliné

                                                        Lieskovce opečieme v trúbe na 160 °C a pečieme približne 20 minút. Skaramelizujeme cukor a následne pridáme opečené lieskovce. Skaramelizované lieskovce necháme stuhnúť a rozomelieme v mixéri na pastu.

                                                      3. Plnka

                                                        Tofu rozmixujeme s 2 banánmi a dochutíme 2 lyžicami medu, pridávame podľa chuti.

                                                      4. Karamel

                                                        Cukor (120 g) necháme rozpustiť na karamel a pridáme teplú smotanu. Následne do karamelu primiešame na plátky nakrájané 2 banány z predchádzajúcej plnky.

                                                      5. Maslový krém

                                                        Všetko spolu vyšľaháme tak, aby v kréme neboli kryštáliky cukru.

                                                      6. Hniezdo

                                                        Kryštálový cukor rozpustíme, skaramelizujeme a pomocou lyžice následne rýchlymi pohybmi na papieri na pečenie vytvoríme vlasy. Pomôžeme si aj 2 vareškami. Na hlboký plech položíme 2 dlhé varechy a cez ne nám bude chladnúť karamel, ktorý potom stočíme do hniezda.

                                                      7. Skladanie

                                                        Korpus po upečení rozdelíme na 3 časti. Potrieme rumom. Na plát natrieme tofu plnku a karamelové banány. Na banány nalejeme praliné. Tortu potrieme maslovým krémom a poťahovou hmotou a dokončíme zdobenie kresbou vtáka a karamelovým hniezdom.