Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Milujem letný čas, ktorý môžem tráviť s mojou milovanou sestrou u nej... v príjemnom tieni stromov, ktoré majú na dvore. Chcela som vymyslieť výnimočnú tortu s prekvapením dnu. A tak vznikla táto torta pre moju milovanú sestru.

Ingrediencie

Korpus
  • 9 ks “L” vajec
  • 300 g bezlepkovej múky
  • 220 g kryštálového cukru
  • 60 g mandľovej múky
Krém z lesného ovocia
  • 270 g mrazeného lesného ovocia mix
  • 120 g masla
  • 23 g kukuričného škrobu
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 ČL limetovej šťavy
  • 2 žĺtky
  • 200 g krémového syra
Mascarpone krém
  • 500 g mascarpone
  • 60 g vanilkového cukru
  • 400 ml šľahačky 40 %
Roláda
  • 3 vajcia
  • 20 g kakaa
  • 50 g kryštálového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 80 g bezlepkovej múky
Vrchný maslový krém
  • 375 g masla izbovej teploty
  • 277 g kryštálového cukru
  • 165 g bielkov
  • vanilkového extraktu
Rozvar z lesného ovocia
  • 200 g zmesi lesného ovocia
  • 3 ks vanilínového cukru
  • 2 g pektínu
Ostatné
  • 250 g čerstvých malín
  • 125 g čučoriedok
Chrumkavá zložka
  • 50 g tigrích orechov
  • 150 g bielej čokolády

Postup

  1. Korpus

    V jednej mise vyšľaháme bielky do tuhého snehu s cukrom. Na nízkych otáčkach pridáme po jednom žĺtku, vanilkového extraktu. Nakoniec ručne so stierkou zapracujeme preosiatu múku a mandľovú múku. Cesto rozdelíme do 2 foriem s priemerom 24 cm vystlanými papierom na pečenie. Pečieme na 150°C, horko vzduch cca 35 minút.

  2. Krém z lesného ovocia

    Mrazené ovocie vložíme do hrnca, mierne rozvaríme a premixujeme na pyré. Pridáme cukor, škrob, limetkovú šťavu a 2 žĺtky. Uvaríme hustý puding, ktorý preložíme do misky a prekryjeme natesno potravinárskou fóliou. Do vychladnutého pudingu zašľaháme maslo izbovej teploty a nakoniec ručne krémového syra. Preložíme do cukrárskeho vrecka a necháme mierne schladnúť.

  3. Krém

    Všetky suroviny vložíme do misy a vyšľaháme hustý krém, ktorý preložíme do cukrárenského vrecka.

  4. Rozvar

    Lesné ovocie rozvaríme v hrnci spolu s cukrom. Pridáme pektín a chvíľu povaríme.

  5. Roláda

    Bielky vyšľaháme s ½ cukru do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme do peny s druhou ½ cukru. Obe zmesi spojíme ručne. Ručne primiešame múku s kakaom. Rozotrieme v rovnomernej vrstve na plech 30 x 40 cm. Pečieme na 200 ºC cca 6 minút. Po vychladnutí natrieme kakaový plát s krémom z lesného ovocia a polovicou rozvaru z lesného ovocia (stočíme do rolády po kratšej strane a dáme poriadne zatuhnúť.

  6. Chrumkavá zložka

    Orechy nasekáme na drobné kúsky. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Do čokolády nasypeme nasekané orechy.

  7. Vrchný maslový krém

    Bielky spolu s cukrom zohrejeme nad parou na 70 ºC. Premiestnime ich do misy robota, vyšľaháme na tuhý sneh. Následne po kockách zašľaháme maslo. Šľaháme až pokiaľ krém nie je krásne hladký a nadýchaný.

  8. Kvety

    Z gum pasty vymodelujeme 2 divé maky, uchytíme ich na drôtiky spolu s piestikmi. Drôtiky obalíme vo floristickej páske.

  9. Skladanie torty

    Korpusy rozrežeme každý na dva pláty. V strede každého plátu vykrojíme kruh s priemerom aký má roláda.
    Prvý plát potrieme zmesou tigrích orechov a čokolády a cukrárskym vreckom nastriekame mascarpone krém. Posypeme časťou malín a čučoriedok. Položíme druhý plát. Ten natrieme mliekom (aby zvláčnel korpus) nastriekame opäť mascarpone krém. Naň dáme jemnú vrstvu rozvaru z lesného ovocia. Prikryjeme tretím plátom. Ten potrieme mliekom, navrstvíme mascarpone krém a nahusto posypeme zvyšnými malinami a čučoriedkami. Tunel v strede torty jemne obtrieme mascarpone krémom, aby sa nám roláda lepšie vsunula do torty. Dáme poriadne zatuhnúť. Ideálne cez noc.
    Po zatuhnutí si odmeriame výšku torty. Podľa toho zrežeme aj roládu. Z rolády nám kus ostane ku kávičke nazvyš. Roládu opatrne vložíme do tunela v strede torty. Celú tortu obtrieme maslovým krémom. Zahladíme hrany.

Korpus
  • 9 ks “L” vajec
  • 300 g bezlepkovej múky
  • 220 g kryštálového cukru
  • 60 g mandľovej múky
Krém z lesného ovocia
  • 270 g mrazeného lesného ovocia mix
  • 120 g masla
  • 23 g kukuričného škrobu
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 ČL limetovej šťavy
  • 2 žĺtky
  • 200 g krémového syra
Mascarpone krém
  • 500 g mascarpone
  • 60 g vanilkového cukru
  • 400 ml šľahačky 40 %
Roláda
  • 3 vajcia
  • 20 g kakaa
  • 50 g kryštálového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 80 g bezlepkovej múky
Vrchný maslový krém
  • 375 g masla izbovej teploty
  • 277 g kryštálového cukru
  • 165 g bielkov
  • vanilkového extraktu
Rozvar z lesného ovocia
  • 200 g zmesi lesného ovocia
  • 3 ks vanilínového cukru
  • 2 g pektínu
Ostatné
  • 250 g čerstvých malín
  • 125 g čučoriedok
Chrumkavá zložka
  • 50 g tigrích orechov
  • 150 g bielej čokolády
  1. Korpus

    V jednej mise vyšľaháme bielky do tuhého snehu s cukrom. Na nízkych otáčkach pridáme po jednom žĺtku, vanilkového extraktu. Nakoniec ručne so stierkou zapracujeme preosiatu múku a mandľovú múku. Cesto rozdelíme do 2 foriem s priemerom 24 cm vystlanými papierom na pečenie. Pečieme na 150°C, horko vzduch cca 35 minút.

  2. Krém z lesného ovocia

    Mrazené ovocie vložíme do hrnca, mierne rozvaríme a premixujeme na pyré. Pridáme cukor, škrob, limetkovú šťavu a 2 žĺtky. Uvaríme hustý puding, ktorý preložíme do misky a prekryjeme natesno potravinárskou fóliou. Do vychladnutého pudingu zašľaháme maslo izbovej teploty a nakoniec ručne krémového syra. Preložíme do cukrárskeho vrecka a necháme mierne schladnúť.

  3. Krém

    Všetky suroviny vložíme do misy a vyšľaháme hustý krém, ktorý preložíme do cukrárenského vrecka.

  4. Rozvar

    Lesné ovocie rozvaríme v hrnci spolu s cukrom. Pridáme pektín a chvíľu povaríme.

  5. Roláda

    Bielky vyšľaháme s ½ cukru do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme do peny s druhou ½ cukru. Obe zmesi spojíme ručne. Ručne primiešame múku s kakaom. Rozotrieme v rovnomernej vrstve na plech 30 x 40 cm. Pečieme na 200 ºC cca 6 minút. Po vychladnutí natrieme kakaový plát s krémom z lesného ovocia a polovicou rozvaru z lesného ovocia (stočíme do rolády po kratšej strane a dáme poriadne zatuhnúť.

  6. Chrumkavá zložka

    Orechy nasekáme na drobné kúsky. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Do čokolády nasypeme nasekané orechy.

  7. Vrchný maslový krém

    Bielky spolu s cukrom zohrejeme nad parou na 70 ºC. Premiestnime ich do misy robota, vyšľaháme na tuhý sneh. Následne po kockách zašľaháme maslo. Šľaháme až pokiaľ krém nie je krásne hladký a nadýchaný.

  8. Kvety

    Z gum pasty vymodelujeme 2 divé maky, uchytíme ich na drôtiky spolu s piestikmi. Drôtiky obalíme vo floristickej páske.

  9. Skladanie torty

    Korpusy rozrežeme každý na dva pláty. V strede každého plátu vykrojíme kruh s priemerom aký má roláda.
    Prvý plát potrieme zmesou tigrích orechov a čokolády a cukrárskym vreckom nastriekame mascarpone krém. Posypeme časťou malín a čučoriedok. Položíme druhý plát. Ten natrieme mliekom (aby zvláčnel korpus) nastriekame opäť mascarpone krém. Naň dáme jemnú vrstvu rozvaru z lesného ovocia. Prikryjeme tretím plátom. Ten potrieme mliekom, navrstvíme mascarpone krém a nahusto posypeme zvyšnými malinami a čučoriedkami. Tunel v strede torty jemne obtrieme mascarpone krémom, aby sa nám roláda lepšie vsunula do torty. Dáme poriadne zatuhnúť. Ideálne cez noc.
    Po zatuhnutí si odmeriame výšku torty. Podľa toho zrežeme aj roládu. Z rolády nám kus ostane ku kávičke nazvyš. Roládu opatrne vložíme do tunela v strede torty. Celú tortu obtrieme maslovým krémom. Zahladíme hrany.