Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ja osobne som veľmi teplomilný človek a dokonalou idylkou je pre mňa more, slnko a dobré jedlo. S rodičmi sme od detstva chodievali na dovolenky k moru a našou obľúbenou destináciou boli grécke ostrovy. Nezmenilo sa to ani teraz, a ako sa moje chute menili, práve tu som objavila čaro krásne dozretých čerstvých fíg. V spojení s gréckym jogurtom, chrumkavou granolou, preliate medom a doplnené jemným mandľovým korpusom, a môžeme začať snívať. Už len si predstaviť vlny na pláži a pustiť sa do dokonalej, sviežej chuti trifle.

Ingrediencie

Mandľový korpus
  • 80 g mandľovej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 100 g bielkov
  • 20 g kryštálového cukru
  • 10 g oleja
  • 20 g hladkej múky
Domáca granola
  • 140 g ovsených vločiek
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g mandlí
  • 100 g pistácií
  • 100 g sušených fíg
  • 200 g medu
  • 110 g kokosového oleja
  • 2 bielky
Grilované figy
  • 4 ks čerstvých fíg
  • 10 g masla 82 %
  • 3 - 4 PL medu
  • 3 - 4 PL koňaku
  • 1 hrsť blanšírovaných nakrájaných mandlí
Jogurtový krém
  • 180 g bielej čokolády
  • 800 g mascarpone
  • 800 g gréckeho jogurtu
  • 800 g roztierateľného plnotučného tvarohu
  • 150 g medu
Bielkové vlny
  • 3 bielky
  • 225 g kryštálového cukru
Na spájanie a zdobenie
  • 12 ks čerstvách fíg
  • 50 g blanšírovaných nakrájaných mandlí

Postup

  1. Mandľový korpus

    Bielky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do peny. Vajcia s práškovým cukrom a mandľovou múkou vyšľaháme. Do vyšľahanej peny pridáme olej a po zapracovaní aj preosiatu múku. Nakoniec pridáme vyšľahané bielky. Cesto si rozdelíme do 2 foriem s priemerom 24 cm a 18 cm a dáme piecť do rozohriatej rúry na cca 10 – 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.

  2. Domáca granola

    V mise zmiešame zmes orechov a sušených fíg. V druhej nádobe zmiešame bielky, med a kokosový olej. Túto zmes vylejeme na orechy a poriadne premiešame. Vystelieme papierom na pečenie plech a nahrubo rozotrieme granolu, ktorú dáme piecť hneď po korpuse na 180 °C približne na 30 - 40 minút. Každých 10 minút granolu v rúre premiešame. Po upečení necháme granolu vychladnúť v pootvorenej rúre.

  3. Grilované figy

    Zo 4 fíg odrežeme stopky a prerežeme ich do kríža tak hlboko, aby sa nám do nich zmestila malá kocka masla. Poukladáme na grilovaciu panvicu a prelejeme medom, koňakom a posypeme mandľami. Grilujeme ich približne 5 – 10 minút a necháme vychladnúť.

  4. Jogurtový krém

    Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. Takto roztopenú čokoládu necháme chvíľku vychladnúť. Vo väčšej nádobe zmiešame mascarpone, tvaroh, med a grécky jogurt. Mixérom vyšľaháme do polotuha a následne prilejeme bielu čokoládu. Šľaháme, až kým nám zmes nevytvorí hustý krém.

  5. Bielková pena

    Nad parou našľaháme bielky spolu s cukrom do veľmi hustej peny.

  6. Skladanie

    Do sklenenej misy na stopke dáme najprv mandľový korpus s priemerom 24 cm, na ktorý rovnomerne nanesieme cukrárskym vreckom jogurtový krém. Sedem až osem fíg rozrežeme na polovicu a poukladáme po obvode sklenenej misy. Priestor medzi nimi môžeme vyplniť trochou domácej granoly a nanesieme vrstvu jogurtového krému tesne pod polovicu rozrezaných fíg. Do stredu položíme mandľový korpus s priemerom 18 cm, jemne ho pokvapkáme výpekom z grilovaných fíg a uložíme naň ugrilované figy. Pridáme ďalšiu vrstvu jogurtového krému, približne 1 cm nad figy. Do sklenenej misy potom dáme hrubú vrstvu domácej granoly a na ňu opätovne nanesieme jogurtový krém, asi 0,5 cm pod okraj misy. Na vrstvu jogurtového krému nanesieme hustý bielkový sneh, z ktorého „vytvarujeme“ vlny, ktoré budeme flambovať.

  7. Zdobenie

    Napokon už iba dozdobíme trifle čerstvými figami, domácou granolou a plátkami mandlí.

Mandľový korpus
  • 80 g mandľovej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 100 g bielkov
  • 20 g kryštálového cukru
  • 10 g oleja
  • 20 g hladkej múky
Domáca granola
  • 140 g ovsených vločiek
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g mandlí
  • 100 g pistácií
  • 100 g sušených fíg
  • 200 g medu
  • 110 g kokosového oleja
  • 2 bielky
Grilované figy
  • 4 ks čerstvých fíg
  • 10 g masla 82 %
  • 3 - 4 PL medu
  • 3 - 4 PL koňaku
  • 1 hrsť blanšírovaných nakrájaných mandlí
Jogurtový krém
  • 180 g bielej čokolády
  • 800 g mascarpone
  • 800 g gréckeho jogurtu
  • 800 g roztierateľného plnotučného tvarohu
  • 150 g medu
Bielkové vlny
  • 3 bielky
  • 225 g kryštálového cukru
Na spájanie a zdobenie
  • 12 ks čerstvách fíg
  • 50 g blanšírovaných nakrájaných mandlí
  1. Mandľový korpus

    Bielky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do peny. Vajcia s práškovým cukrom a mandľovou múkou vyšľaháme. Do vyšľahanej peny pridáme olej a po zapracovaní aj preosiatu múku. Nakoniec pridáme vyšľahané bielky. Cesto si rozdelíme do 2 foriem s priemerom 24 cm a 18 cm a dáme piecť do rozohriatej rúry na cca 10 – 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.

  2. Domáca granola

    V mise zmiešame zmes orechov a sušených fíg. V druhej nádobe zmiešame bielky, med a kokosový olej. Túto zmes vylejeme na orechy a poriadne premiešame. Vystelieme papierom na pečenie plech a nahrubo rozotrieme granolu, ktorú dáme piecť hneď po korpuse na 180 °C približne na 30 - 40 minút. Každých 10 minút granolu v rúre premiešame. Po upečení necháme granolu vychladnúť v pootvorenej rúre.

  3. Grilované figy

    Zo 4 fíg odrežeme stopky a prerežeme ich do kríža tak hlboko, aby sa nám do nich zmestila malá kocka masla. Poukladáme na grilovaciu panvicu a prelejeme medom, koňakom a posypeme mandľami. Grilujeme ich približne 5 – 10 minút a necháme vychladnúť.

  4. Jogurtový krém

    Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. Takto roztopenú čokoládu necháme chvíľku vychladnúť. Vo väčšej nádobe zmiešame mascarpone, tvaroh, med a grécky jogurt. Mixérom vyšľaháme do polotuha a následne prilejeme bielu čokoládu. Šľaháme, až kým nám zmes nevytvorí hustý krém.

  5. Bielková pena

    Nad parou našľaháme bielky spolu s cukrom do veľmi hustej peny.

  6. Skladanie

    Do sklenenej misy na stopke dáme najprv mandľový korpus s priemerom 24 cm, na ktorý rovnomerne nanesieme cukrárskym vreckom jogurtový krém. Sedem až osem fíg rozrežeme na polovicu a poukladáme po obvode sklenenej misy. Priestor medzi nimi môžeme vyplniť trochou domácej granoly a nanesieme vrstvu jogurtového krému tesne pod polovicu rozrezaných fíg. Do stredu položíme mandľový korpus s priemerom 18 cm, jemne ho pokvapkáme výpekom z grilovaných fíg a uložíme naň ugrilované figy. Pridáme ďalšiu vrstvu jogurtového krému, približne 1 cm nad figy. Do sklenenej misy potom dáme hrubú vrstvu domácej granoly a na ňu opätovne nanesieme jogurtový krém, asi 0,5 cm pod okraj misy. Na vrstvu jogurtového krému nanesieme hustý bielkový sneh, z ktorého „vytvarujeme“ vlny, ktoré budeme flambovať.

  7. Zdobenie

    Napokon už iba dozdobíme trifle čerstvými figami, domácou granolou a plátkami mandlí.