Trifle s figami
3 hod.
20 porcií
Popis
Ja osobne som veľmi teplomilný človek a dokonalou idylkou je pre mňa more, slnko a dobré jedlo. S rodičmi sme od detstva chodievali na dovolenky k moru a našou obľúbenou destináciou boli grécke ostrovy. Nezmenilo sa to ani teraz, a ako sa moje chute menili, práve tu som objavila čaro krásne dozretých čerstvých fíg. V spojení s gréckym jogurtom, chrumkavou granolou, preliate medom a doplnené jemným mandľovým korpusom, a môžeme začať snívať. Už len si predstaviť vlny na pláži a pustiť sa do dokonalej, sviežej chuti trifle.
Ingrediencie
Mandľový korpus
- 80 g mandľovej múky
- 80 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 100 g bielkov
- 20 g kryštálového cukru
- 10 g oleja
- 20 g hladkej múky
Domáca granola
- 140 g ovsených vločiek
- 100 g vlašských orechov
- 100 g mandlí
- 100 g pistácií
- 100 g sušených fíg
- 200 g medu
- 110 g kokosového oleja
- 2 bielky
Grilované figy
- 4 ks čerstvých fíg
- 10 g masla 82 %
- 3 - 4 PL medu
- 3 - 4 PL koňaku
- 1 hrsť blanšírovaných nakrájaných mandlí
Jogurtový krém
- 180 g bielej čokolády
- 800 g mascarpone
- 800 g gréckeho jogurtu
- 800 g roztierateľného plnotučného tvarohu
- 150 g medu
Bielkové vlny
- 3 bielky
- 225 g kryštálového cukru
Na spájanie a zdobenie
- 12 ks čerstvách fíg
- 50 g blanšírovaných nakrájaných mandlí
Postup
-
Mandľový korpus
Bielky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do peny. Vajcia s práškovým cukrom a mandľovou múkou vyšľaháme. Do vyšľahanej peny pridáme olej a po zapracovaní aj preosiatu múku. Nakoniec pridáme vyšľahané bielky. Cesto si rozdelíme do 2 foriem s priemerom 24 cm a 18 cm a dáme piecť do rozohriatej rúry na cca 10 – 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
-
Domáca granola
V mise zmiešame zmes orechov a sušených fíg. V druhej nádobe zmiešame bielky, med a kokosový olej. Túto zmes vylejeme na orechy a poriadne premiešame. Vystelieme papierom na pečenie plech a nahrubo rozotrieme granolu, ktorú dáme piecť hneď po korpuse na 180 °C približne na 30 - 40 minút. Každých 10 minút granolu v rúre premiešame. Po upečení necháme granolu vychladnúť v pootvorenej rúre.
-
Grilované figy
Zo 4 fíg odrežeme stopky a prerežeme ich do kríža tak hlboko, aby sa nám do nich zmestila malá kocka masla. Poukladáme na grilovaciu panvicu a prelejeme medom, koňakom a posypeme mandľami. Grilujeme ich približne 5 – 10 minút a necháme vychladnúť.
-
Jogurtový krém
Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. Takto roztopenú čokoládu necháme chvíľku vychladnúť. Vo väčšej nádobe zmiešame mascarpone, tvaroh, med a grécky jogurt. Mixérom vyšľaháme do polotuha a následne prilejeme bielu čokoládu. Šľaháme, až kým nám zmes nevytvorí hustý krém.
-
Bielková pena
Nad parou našľaháme bielky spolu s cukrom do veľmi hustej peny.
-
Skladanie
Do sklenenej misy na stopke dáme najprv mandľový korpus s priemerom 24 cm, na ktorý rovnomerne nanesieme cukrárskym vreckom jogurtový krém. Sedem až osem fíg rozrežeme na polovicu a poukladáme po obvode sklenenej misy. Priestor medzi nimi môžeme vyplniť trochou domácej granoly a nanesieme vrstvu jogurtového krému tesne pod polovicu rozrezaných fíg. Do stredu položíme mandľový korpus s priemerom 18 cm, jemne ho pokvapkáme výpekom z grilovaných fíg a uložíme naň ugrilované figy. Pridáme ďalšiu vrstvu jogurtového krému, približne 1 cm nad figy. Do sklenenej misy potom dáme hrubú vrstvu domácej granoly a na ňu opätovne nanesieme jogurtový krém, asi 0,5 cm pod okraj misy. Na vrstvu jogurtového krému nanesieme hustý bielkový sneh, z ktorého „vytvarujeme“ vlny, ktoré budeme flambovať.
-
Zdobenie
Napokon už iba dozdobíme trifle čerstvými figami, domácou granolou a plátkami mandlí.
Mandľový korpus
- 80 g mandľovej múky
- 80 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 100 g bielkov
- 20 g kryštálového cukru
- 10 g oleja
- 20 g hladkej múky
Domáca granola
- 140 g ovsených vločiek
- 100 g vlašských orechov
- 100 g mandlí
- 100 g pistácií
- 100 g sušených fíg
- 200 g medu
- 110 g kokosového oleja
- 2 bielky
Grilované figy
- 4 ks čerstvých fíg
- 10 g masla 82 %
- 3 - 4 PL medu
- 3 - 4 PL koňaku
- 1 hrsť blanšírovaných nakrájaných mandlí
Jogurtový krém
- 180 g bielej čokolády
- 800 g mascarpone
- 800 g gréckeho jogurtu
- 800 g roztierateľného plnotučného tvarohu
- 150 g medu
Bielkové vlny
- 3 bielky
- 225 g kryštálového cukru
Na spájanie a zdobenie
- 12 ks čerstvách fíg
- 50 g blanšírovaných nakrájaných mandlí
-
Mandľový korpus
Bielky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do peny. Vajcia s práškovým cukrom a mandľovou múkou vyšľaháme. Do vyšľahanej peny pridáme olej a po zapracovaní aj preosiatu múku. Nakoniec pridáme vyšľahané bielky. Cesto si rozdelíme do 2 foriem s priemerom 24 cm a 18 cm a dáme piecť do rozohriatej rúry na cca 10 – 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
-
Domáca granola
V mise zmiešame zmes orechov a sušených fíg. V druhej nádobe zmiešame bielky, med a kokosový olej. Túto zmes vylejeme na orechy a poriadne premiešame. Vystelieme papierom na pečenie plech a nahrubo rozotrieme granolu, ktorú dáme piecť hneď po korpuse na 180 °C približne na 30 - 40 minút. Každých 10 minút granolu v rúre premiešame. Po upečení necháme granolu vychladnúť v pootvorenej rúre.
-
Grilované figy
Zo 4 fíg odrežeme stopky a prerežeme ich do kríža tak hlboko, aby sa nám do nich zmestila malá kocka masla. Poukladáme na grilovaciu panvicu a prelejeme medom, koňakom a posypeme mandľami. Grilujeme ich približne 5 – 10 minút a necháme vychladnúť.
-
Jogurtový krém
Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. Takto roztopenú čokoládu necháme chvíľku vychladnúť. Vo väčšej nádobe zmiešame mascarpone, tvaroh, med a grécky jogurt. Mixérom vyšľaháme do polotuha a následne prilejeme bielu čokoládu. Šľaháme, až kým nám zmes nevytvorí hustý krém.
-
Bielková pena
Nad parou našľaháme bielky spolu s cukrom do veľmi hustej peny.
-
Skladanie
Do sklenenej misy na stopke dáme najprv mandľový korpus s priemerom 24 cm, na ktorý rovnomerne nanesieme cukrárskym vreckom jogurtový krém. Sedem až osem fíg rozrežeme na polovicu a poukladáme po obvode sklenenej misy. Priestor medzi nimi môžeme vyplniť trochou domácej granoly a nanesieme vrstvu jogurtového krému tesne pod polovicu rozrezaných fíg. Do stredu položíme mandľový korpus s priemerom 18 cm, jemne ho pokvapkáme výpekom z grilovaných fíg a uložíme naň ugrilované figy. Pridáme ďalšiu vrstvu jogurtového krému, približne 1 cm nad figy. Do sklenenej misy potom dáme hrubú vrstvu domácej granoly a na ňu opätovne nanesieme jogurtový krém, asi 0,5 cm pod okraj misy. Na vrstvu jogurtového krému nanesieme hustý bielkový sneh, z ktorého „vytvarujeme“ vlny, ktoré budeme flambovať.
-
Zdobenie
Napokon už iba dozdobíme trifle čerstvými figami, domácou granolou a plátkami mandlí.