Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Trojposchodová štafetková torta

Trojposchodová štafetková torta

Popis

Od detstva som mal rád hru na hľadanie pokladu s indíciami a myslím si, že určite nie som sám. Pamätám sa, že sme si kreslili farebné mapy a podľa nich hľadali poklady od výmyslu sveta. Jednoduchá hra a pri tom taká zábavná. Čo by mohlo potešiť deti viac ako poklad, ktorý si môžu celý zjesť. Preto som sa rozhodol im jeden takýto pripraviť.

Ingrediencie

Korpus (2 kusy)
  • 500 g bielkov (330 + 170)
  • 320 g kryštálového cukru (215 + 105)
  • 135 g hladkej múky (90 + 45)
  • 135 g mix orechov (lieskové, mandle, pistácie) (90 + 45)
Vanilkový krém
  • 750 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 3 žĺtky
  • 60 g pudingového prášku
  • 570 ml plnotučného mlieka
  • 2 g tahitskej vanilky
Dekorácia z ryžového papiera
  • Ryžový papier
  • 1 l oleja
  • červená prášková farba
  • ružová prášková farba
  • ryža
Čokoládová poleva
  • 200 g bielej čokolády
  • 100 g kakaového masla
  • ružová olejová farba

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
  2. Keďže na poschodovú tortu potrebujeme štafetky z 1 a pol dávky, budeme cesto šľahať na dvakrát. Najprv vyšľaháme sneh z 330 g bielkov. Bielky začneme šľahať v robote, a keď sa začne vytvárať sneh, tak začneme pridávať pomaly cukor.
  3. Do hustého snehu pomaly zamiešame preosiatu múku a nakoniec najemno pomleté lieskové orechy.
  4. Cesto si rozdelíme na 2 plechy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme postupne približne 9 - 10minút.
  5. Upečené cesto preklopíme na nový papier na pečenie a ten, na ktorom sa pieklo stiahneme opatrne dole.
  6. To isté zopakujeme aj so zvyšnými 170 g bielkov.
  7. Uvaríme žĺtkový krém. Dáme variť mlieko spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vanilkou. Žĺtky a pudingový prášok rozmiešame približne v 100 ml mlieka. Vylejeme do horúceho mlieka a miešame, až kým nám krém nezhustne. Necháme vychladnúť. Vychladnutý krém šľaháme ručným mixérom a postupne pridávame maslo izbovej teploty.
  8. Čokoládu rozpustíme spolu s kakaovým maslom vo vodnom kúpeli, pridáme ružovú farbu.
  9. Kvety z ryžového papiera – uvaríme si 1 vrecúško ryže, ryžu po uvarení zafarbíme práškovou farbou na požadovaný odtieň. Z ryžového papier vystrihneme kruhy v 2 rozmeroch a okraje nastrihneme smerom do stredu. Rozpálime hrnci olej. Menší kruh položíme na väčší, uložíme na nich 1 čajovú lyžičku ryže a vložíme do oleja a drevenou vareškou pritláčame na dno hrnca. Pomocou kliešťov vyberieme hotový kvet a necháme vychladnúť na papieri.
  10. 2 cestá rozrežeme pozdĺžne na polovicu, každú časť natrieme vanilkovým krémom a stočíme. Pokrájame na 6 cm dlhé štafetky, ktorých konce namočíme v čokoláde. Necháme zatuhnúť na mriežke.
  11. 1 cesto si rozrežeme po šírke na 6cm dlhé pásy. Natrieme rovnomerne krémom a stočíme do veľkej štafetky, ktorú tiež namočíme do čokolády a posypeme orechmi.
  12. Zo vzniknutých štafetiek si urobíme poschodovú tortu a to tak, že na spodnú časť naukladáme malé štafetky na stojato. Na ďalšie poschodie uložíme 1 veľkú štafetku. A na tretie poschodie zasa malé. Ozdobíme kvetmi z ryžového papiera.
    Korpus (2 kusy)
    • 500 g bielkov (330 + 170)
    • 320 g kryštálového cukru (215 + 105)
    • 135 g hladkej múky (90 + 45)
    • 135 g mix orechov (lieskové, mandle, pistácie) (90 + 45)
    Vanilkový krém
    • 750 g masla
    • 200 g kryštálového cukru
    • 20 g vanilínového cukru
    • 3 žĺtky
    • 60 g pudingového prášku
    • 570 ml plnotučného mlieka
    • 2 g tahitskej vanilky
    Dekorácia z ryžového papiera
    • Ryžový papier
    • 1 l oleja
    • červená prášková farba
    • ružová prášková farba
    • ryža
    Čokoládová poleva
    • 200 g bielej čokolády
    • 100 g kakaového masla
    • ružová olejová farba
    1. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
    2. Keďže na poschodovú tortu potrebujeme štafetky z 1 a pol dávky, budeme cesto šľahať na dvakrát. Najprv vyšľaháme sneh z 330 g bielkov. Bielky začneme šľahať v robote, a keď sa začne vytvárať sneh, tak začneme pridávať pomaly cukor.
    3. Do hustého snehu pomaly zamiešame preosiatu múku a nakoniec najemno pomleté lieskové orechy.
    4. Cesto si rozdelíme na 2 plechy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme postupne približne 9 - 10minút.
    5. Upečené cesto preklopíme na nový papier na pečenie a ten, na ktorom sa pieklo stiahneme opatrne dole.
    6. To isté zopakujeme aj so zvyšnými 170 g bielkov.
    7. Uvaríme žĺtkový krém. Dáme variť mlieko spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vanilkou. Žĺtky a pudingový prášok rozmiešame približne v 100 ml mlieka. Vylejeme do horúceho mlieka a miešame, až kým nám krém nezhustne. Necháme vychladnúť. Vychladnutý krém šľaháme ručným mixérom a postupne pridávame maslo izbovej teploty.
    8. Čokoládu rozpustíme spolu s kakaovým maslom vo vodnom kúpeli, pridáme ružovú farbu.
    9. Kvety z ryžového papiera – uvaríme si 1 vrecúško ryže, ryžu po uvarení zafarbíme práškovou farbou na požadovaný odtieň. Z ryžového papier vystrihneme kruhy v 2 rozmeroch a okraje nastrihneme smerom do stredu. Rozpálime hrnci olej. Menší kruh položíme na väčší, uložíme na nich 1 čajovú lyžičku ryže a vložíme do oleja a drevenou vareškou pritláčame na dno hrnca. Pomocou kliešťov vyberieme hotový kvet a necháme vychladnúť na papieri.
    10. 2 cestá rozrežeme pozdĺžne na polovicu, každú časť natrieme vanilkovým krémom a stočíme. Pokrájame na 6 cm dlhé štafetky, ktorých konce namočíme v čokoláde. Necháme zatuhnúť na mriežke.
    11. 1 cesto si rozrežeme po šírke na 6cm dlhé pásy. Natrieme rovnomerne krémom a stočíme do veľkej štafetky, ktorú tiež namočíme do čokolády a posypeme orechmi.
    12. Zo vzniknutých štafetiek si urobíme poschodovú tortu a to tak, že na spodnú časť naukladáme malé štafetky na stojato. Na ďalšie poschodie uložíme 1 veľkú štafetku. A na tretie poschodie zasa malé. Ozdobíme kvetmi z ryžového papiera.