Trojposchodová štafetková torta
3 hod.
25 porcií
Popis
Od detstva som mal rád hru na hľadanie pokladu s indíciami a myslím si, že určite nie som sám. Pamätám sa, že sme si kreslili farebné mapy a podľa nich hľadali poklady od výmyslu sveta. Jednoduchá hra a pri tom taká zábavná. Čo by mohlo potešiť deti viac ako poklad, ktorý si môžu celý zjesť. Preto som sa rozhodol im jeden takýto pripraviť.
Ingrediencie
Korpus (2 kusy)
- 500 g bielkov (330 + 170)
- 320 g kryštálového cukru (215 + 105)
- 135 g hladkej múky (90 + 45)
- 135 g mix orechov (lieskové, mandle, pistácie) (90 + 45)
Vanilkový krém
- 750 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 20 g vanilínového cukru
- 3 žĺtky
- 60 g pudingového prášku
- 570 ml plnotučného mlieka
- 2 g tahitskej vanilky
Dekorácia z ryžového papiera
- Ryžový papier
- 1 l oleja
- červená prášková farba
- ružová prášková farba
- ryža
Čokoládová poleva
- 200 g bielej čokolády
- 100 g kakaového masla
- ružová olejová farba
Postup
- Rúru vyhrejeme na 180 °C.
- Keďže na poschodovú tortu potrebujeme štafetky z 1 a pol dávky, budeme cesto šľahať na dvakrát. Najprv vyšľaháme sneh z 330 g bielkov. Bielky začneme šľahať v robote, a keď sa začne vytvárať sneh, tak začneme pridávať pomaly cukor.
- Do hustého snehu pomaly zamiešame preosiatu múku a nakoniec najemno pomleté lieskové orechy.
- Cesto si rozdelíme na 2 plechy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme postupne približne 9 - 10minút.
- Upečené cesto preklopíme na nový papier na pečenie a ten, na ktorom sa pieklo stiahneme opatrne dole.
- To isté zopakujeme aj so zvyšnými 170 g bielkov.
- Uvaríme žĺtkový krém. Dáme variť mlieko spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vanilkou. Žĺtky a pudingový prášok rozmiešame približne v 100 ml mlieka. Vylejeme do horúceho mlieka a miešame, až kým nám krém nezhustne. Necháme vychladnúť. Vychladnutý krém šľaháme ručným mixérom a postupne pridávame maslo izbovej teploty.
- Čokoládu rozpustíme spolu s kakaovým maslom vo vodnom kúpeli, pridáme ružovú farbu.
- Kvety z ryžového papiera – uvaríme si 1 vrecúško ryže, ryžu po uvarení zafarbíme práškovou farbou na požadovaný odtieň. Z ryžového papier vystrihneme kruhy v 2 rozmeroch a okraje nastrihneme smerom do stredu. Rozpálime hrnci olej. Menší kruh položíme na väčší, uložíme na nich 1 čajovú lyžičku ryže a vložíme do oleja a drevenou vareškou pritláčame na dno hrnca. Pomocou kliešťov vyberieme hotový kvet a necháme vychladnúť na papieri.
- 2 cestá rozrežeme pozdĺžne na polovicu, každú časť natrieme vanilkovým krémom a stočíme. Pokrájame na 6 cm dlhé štafetky, ktorých konce namočíme v čokoláde. Necháme zatuhnúť na mriežke.
- 1 cesto si rozrežeme po šírke na 6cm dlhé pásy. Natrieme rovnomerne krémom a stočíme do veľkej štafetky, ktorú tiež namočíme do čokolády a posypeme orechmi.
- Zo vzniknutých štafetiek si urobíme poschodovú tortu a to tak, že na spodnú časť naukladáme malé štafetky na stojato. Na ďalšie poschodie uložíme 1 veľkú štafetku. A na tretie poschodie zasa malé. Ozdobíme kvetmi z ryžového papiera.
Korpus (2 kusy)
- 500 g bielkov (330 + 170)
- 320 g kryštálového cukru (215 + 105)
- 135 g hladkej múky (90 + 45)
- 135 g mix orechov (lieskové, mandle, pistácie) (90 + 45)
Vanilkový krém
- 750 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 20 g vanilínového cukru
- 3 žĺtky
- 60 g pudingového prášku
- 570 ml plnotučného mlieka
- 2 g tahitskej vanilky
Dekorácia z ryžového papiera
- Ryžový papier
- 1 l oleja
- červená prášková farba
- ružová prášková farba
- ryža
Čokoládová poleva
- 200 g bielej čokolády
- 100 g kakaového masla
- ružová olejová farba
- Rúru vyhrejeme na 180 °C.
- Keďže na poschodovú tortu potrebujeme štafetky z 1 a pol dávky, budeme cesto šľahať na dvakrát. Najprv vyšľaháme sneh z 330 g bielkov. Bielky začneme šľahať v robote, a keď sa začne vytvárať sneh, tak začneme pridávať pomaly cukor.
- Do hustého snehu pomaly zamiešame preosiatu múku a nakoniec najemno pomleté lieskové orechy.
- Cesto si rozdelíme na 2 plechy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme postupne približne 9 - 10minút.
- Upečené cesto preklopíme na nový papier na pečenie a ten, na ktorom sa pieklo stiahneme opatrne dole.
- To isté zopakujeme aj so zvyšnými 170 g bielkov.
- Uvaríme žĺtkový krém. Dáme variť mlieko spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vanilkou. Žĺtky a pudingový prášok rozmiešame približne v 100 ml mlieka. Vylejeme do horúceho mlieka a miešame, až kým nám krém nezhustne. Necháme vychladnúť. Vychladnutý krém šľaháme ručným mixérom a postupne pridávame maslo izbovej teploty.
- Čokoládu rozpustíme spolu s kakaovým maslom vo vodnom kúpeli, pridáme ružovú farbu.
- Kvety z ryžového papiera – uvaríme si 1 vrecúško ryže, ryžu po uvarení zafarbíme práškovou farbou na požadovaný odtieň. Z ryžového papier vystrihneme kruhy v 2 rozmeroch a okraje nastrihneme smerom do stredu. Rozpálime hrnci olej. Menší kruh položíme na väčší, uložíme na nich 1 čajovú lyžičku ryže a vložíme do oleja a drevenou vareškou pritláčame na dno hrnca. Pomocou kliešťov vyberieme hotový kvet a necháme vychladnúť na papieri.
- 2 cestá rozrežeme pozdĺžne na polovicu, každú časť natrieme vanilkovým krémom a stočíme. Pokrájame na 6 cm dlhé štafetky, ktorých konce namočíme v čokoláde. Necháme zatuhnúť na mriežke.
- 1 cesto si rozrežeme po šírke na 6cm dlhé pásy. Natrieme rovnomerne krémom a stočíme do veľkej štafetky, ktorú tiež namočíme do čokolády a posypeme orechmi.
- Zo vzniknutých štafetiek si urobíme poschodovú tortu a to tak, že na spodnú časť naukladáme malé štafetky na stojato. Na ďalšie poschodie uložíme 1 veľkú štafetku. A na tretie poschodie zasa malé. Ozdobíme kvetmi z ryžového papiera.