Včelia kráľovná
3 hod.
12 porcií
Popis
Ak by bola moja mamka zvieraťom, bola by to práve včela. Najdôležitejší člen rodiny, starostlivá, neúnavná, pracovitá, skromná a nenápadná. Preto som sa rozhodla povýšiť ju na kráľovnú, moju, našej rodiny a jej včiel, keďže sa venuje aj včelárstvu.
Torta skrýva všetky jej obľúbené chute. Orechový korpus, slivky, škoricu a horkú čokoládu.
Dekor je okrem včely tiež malou symbolikou. Inšpirovala som sa vitrážou z dverí nášho rodinného domu, ktorú sme so sestrou mamke vyrobili k výročiu svadby.
Ingrediencie
Orechový korpus
- 600 g vlašských orechov
- 600 g kryštálového cukru
- 800 g bielkov
- 400 g žĺtkov
- 120 g hladkej múky pšeničnej
- 20 g strúhanky
- 12g prášku do pečiva
Škoricový krém
- 500 g mascarpone
- 175 g jemného tvarohu
- 130 g kyslej smotany
- 15 g trstinového cukru
- 1 ks škoricového cukru
- 5 g mletej škorice
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 150 g bielej čokolády
Slivkové pyré
- 7 dcl sliviek zaváranej vo vlastnej šťave
- 70 g trstinového cukru
- 20 g kokosového cukru
- 1 PL rumu
- 2 KL škorice
- 1 KL perníkového korenia
- 1 PL pudingového prášku
Pečené orechy
- 90 g vlašských orechov
- 25 g cukru
- 90 g vody
Na obtretie torty
- 350 g čokolády 28 %
- 60 g masla 52 %
Zdobenie
- 0,1 l vodky na riedenie farieb
- 400 g poťahovej hmoty
- 50 g modelovacej hmoty
- gélové a prachové farby mix farieb
Postup
-
Korpus
Rúru rozohrejeme na 170 °C. Plechy v priemere 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli a cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme žĺtky a vymiešame.
Spojíme všetky suché prísady – orechy, strúhanku, hladkú múku a prášok do pečiva, dôkladne premiešame. Suché prísady zapracujeme do bielkovej hmoty stierkou po poloviciach. Cesto rozdelíme do štyroch plechov. -
Slivkové pyré
Slivky vo vlastnej šťave precedíme, ⅓ sliviek nakrájame na menšie kúsky a odložíme bokom - tie budeme ukladať pri plnení. Zvyšné slivky so šťavou, trstinovým cukrom, kokosovým cukrom, rumom, škoricou a korením varíme, kým sa slivky nerozvaria. Pridáme 1 PL pudingového prášku na zahustenie. Prepasírujeme a necháme vychladiť.
-
Škoricový krém
Bielu čokoládu necháme roztopiť na vodnom kúpeli, zatiaľ vyšľaháme všetky suroviny s koreninami a cukrom na hladký krém. Za stáleho miešania na nízkych otáčkach prilievame čokoládu. Hotový krém dáme chladiť.
-
Pečené orechy
Vlašské orechy nasekáme. Na panvici roztopíme cukor s vodou na sirup, prisypeme orechy. Pečieme, kým sa orechy neobalia a povrch neskaramelizuje. Zmes vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
-
Skladanie
Orechový korpus potrieme slivkovým pyré, poukladáme kúsky sliviek, prikryjeme krémom, priložíme ďalší korpus, potrieme tenkou vrstvou krému, posypeme karamelizovanými orechmi, zabalíme krémom. Opakujeme vrstvy. Zvyšným krémom obtrieme tortu a necháme zachladiť, Ideálne cez noc, minimálne 5 hodín.
-
Obter
Pripravíme čokoládu na obter - bielu čokoládu s maslom nakrájaným na kocky roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme mierne vychladnúť. Tortu poťahujeme čokoládou po vrstvách.
-
Na záver
Z poťahovej hmoty oddelíme časť na biele pozadie za včelou, zvyšok zafarbíme na požadovaný odtieň, vyváľame na tenký plát. Potiahneme tortu. Bielu hmotu vyváľame, vyrežeme do tvaru oblúka a prilepíme.
Farbami domaľujeme včelu a štylizované rastliny.
Orechový korpus
- 600 g vlašských orechov
- 600 g kryštálového cukru
- 800 g bielkov
- 400 g žĺtkov
- 120 g hladkej múky pšeničnej
- 20 g strúhanky
- 12g prášku do pečiva
Škoricový krém
- 500 g mascarpone
- 175 g jemného tvarohu
- 130 g kyslej smotany
- 15 g trstinového cukru
- 1 ks škoricového cukru
- 5 g mletej škorice
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 150 g bielej čokolády
Slivkové pyré
- 7 dcl sliviek zaváranej vo vlastnej šťave
- 70 g trstinového cukru
- 20 g kokosového cukru
- 1 PL rumu
- 2 KL škorice
- 1 KL perníkového korenia
- 1 PL pudingového prášku
Pečené orechy
- 90 g vlašských orechov
- 25 g cukru
- 90 g vody
Na obtretie torty
- 350 g čokolády 28 %
- 60 g masla 52 %
Zdobenie
- 0,1 l vodky na riedenie farieb
- 400 g poťahovej hmoty
- 50 g modelovacej hmoty
- gélové a prachové farby mix farieb
-
Korpus
Rúru rozohrejeme na 170 °C. Plechy v priemere 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli a cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme žĺtky a vymiešame.
Spojíme všetky suché prísady – orechy, strúhanku, hladkú múku a prášok do pečiva, dôkladne premiešame. Suché prísady zapracujeme do bielkovej hmoty stierkou po poloviciach. Cesto rozdelíme do štyroch plechov. -
Slivkové pyré
Slivky vo vlastnej šťave precedíme, ⅓ sliviek nakrájame na menšie kúsky a odložíme bokom - tie budeme ukladať pri plnení. Zvyšné slivky so šťavou, trstinovým cukrom, kokosovým cukrom, rumom, škoricou a korením varíme, kým sa slivky nerozvaria. Pridáme 1 PL pudingového prášku na zahustenie. Prepasírujeme a necháme vychladiť.
-
Škoricový krém
Bielu čokoládu necháme roztopiť na vodnom kúpeli, zatiaľ vyšľaháme všetky suroviny s koreninami a cukrom na hladký krém. Za stáleho miešania na nízkych otáčkach prilievame čokoládu. Hotový krém dáme chladiť.
-
Pečené orechy
Vlašské orechy nasekáme. Na panvici roztopíme cukor s vodou na sirup, prisypeme orechy. Pečieme, kým sa orechy neobalia a povrch neskaramelizuje. Zmes vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
-
Skladanie
Orechový korpus potrieme slivkovým pyré, poukladáme kúsky sliviek, prikryjeme krémom, priložíme ďalší korpus, potrieme tenkou vrstvou krému, posypeme karamelizovanými orechmi, zabalíme krémom. Opakujeme vrstvy. Zvyšným krémom obtrieme tortu a necháme zachladiť, Ideálne cez noc, minimálne 5 hodín.
-
Obter
Pripravíme čokoládu na obter - bielu čokoládu s maslom nakrájaným na kocky roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme mierne vychladnúť. Tortu poťahujeme čokoládou po vrstvách.
-
Na záver
Z poťahovej hmoty oddelíme časť na biele pozadie za včelou, zvyšok zafarbíme na požadovaný odtieň, vyváľame na tenký plát. Potiahneme tortu. Bielu hmotu vyváľame, vyrežeme do tvaru oblúka a prilepíme.
Farbami domaľujeme včelu a štylizované rastliny.