Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Včeličkovská želé torta

Včeličkovská želé torta

Popis

Pred rokom som prvýkrát skúsila makrónky vďaka mojej kamarátke Lucke a od vtedy sme v každodenom kontakte a vzájomne si radíme v našej skupine. Práve vďaka nej som začala piecť a zistila, že to je to, čo chcem v živote robiť. A preto chcem tento koláčik venovať Luckinej dcérke Alžbetke, ktorá miluje včielky a med.

Ingrediencie

Sušienkový korpus
  • 60 g zmäknutého masla
  • 50 g práškového cukru
  • 12 g žĺtkov
  • 100 g hladkej múky
  • 6 g kukuričného škrobu
  • 45 g namletých lieskových orechov
  • 1 g soli
Korpus
  • 10 g zmäknutého masla
  • 15 g kokosového masla
Biela plnka
  • 600 g krémového syra
  • 90 g práškového cukru
  • 12 g plátkovej želatíny
  • 300 g smotany na šľahanie 36 %
Šľahačka
  • 4 g plátkovej želatíny
  • 200 g smotany na šľahanie 36 %
  • 20 g práškového cukru
  • 50 g medu
Pomarančové želé
  • 250 g pomarančového pyré
  • 120 g studenej vody
  • 20 g práškovej želatíny (220 g blooM)
  • 50 g medu
Acai želé
  • 250 g acai pyré
  • 120 g studenej vody
  • 20 g práškovej želatíny (220 g blooM)
  • 50 g medu
Medové pláty
  • 113 g mandarínkového pyré
  • 60 g pomarančového pyré
  • 1 PL agar
  • ½ citrónová šťava (šťava z polovice citróna?)
  • 145 g vody
  • 50 g kryštálového cukru
Včielky
  • 100 g žltej modelovacej hmoty
  • 30 g čiernej modelovacej hmoty
  • 50 g bielej modelovacej hmoty

Postup

  1. Korpus - Maslo vyšľaháme s cukrom do hladka. Potom pridáme žĺtok a znovu vymixujeme ručným mixérom. Pridáme preosiatu múku, oriešky, škrob a soľ a všetko vymixujeme ručným mixérom do omrviniek. Potom cesto nasypeme a rozotrieme na papier na pečenie a dáme na 30 minút do mrazničky. Zatiaľ vyhrejeme rúru na 170 °C. Cesto potom vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Sušienky môžeme počas pečenia premiešať, aby sa nám nepripálili. Necháme vychladnúť. Sušienky si v pulzoch rozmixujeme a pridáme 10 g zmäknutého masla a kokosového masla a ručne zamiešame, aby vznikla pevnejšia hmota. Všetko spolu dobre premiešame. Nasypeme do 20 cm formy vystlanej papierom na pečenie a okolo si vložíme acetátovú fóliu. Cesto dobre pozatláčame a dáme do mrazničky.
  2. Želé - Želatínu na obe želé si zalejeme 168 g vody a necháme napučať približne 10 minút. Následne zohrejeme pyré s medom na 80°C a pridáme napučanú želatínu Dobre premiešame a dáme do naolejovanej plytšej sklenenej nádoby a vložíme do chladničky, kým želé zatuhne. Potom ho ľubovoľne nakrájame na rôzne kocky.
  3. Plnka - Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody. Zatiaľ vyšľaháme ½ šľahačky (150 g) s krémovým syrom a cukrom do hladka. Potom zohrejeme druhú ½ šľahačky (150 g), pridáme dobre vyžmýkanú želatínu a premiešame. Zmes nalejeme do hmoty z krémového syra a všetko spolu dobre premiešame. Odoberieme 1/3 plnky. Do väčšej časti nasypeme nakrájané ovocné želé a dobre premiešame. Plnku nalejeme do formy a zvyšnú 1/3 plnky potrieme na vrch. A dáme zatuhnúť do chladničky.
  4. Šľahačka - Želatínu dáme do studenej vody napučať na 10 minút. Zatiaľ zohrejeme 50 g šľahačky s cukrom na 80°C. Potom pridáme vyžmýkanú želatínu do teplej šľahačky a premiešame. Zmes nalejeme do zvyšných 150 g šľahačky, premiešame a nalejeme na vrch cheesecakeu. Necháme dobre zatuhnúť v chladničke do druhého dňa.
  5. Medové pláty - Vodu a agar zmiešame v panvici. Pridáme cukor a citrónovú šťavu, pomarančové pyré a privedieme k varu. Následne pridáme mandarínkové pyré a povaríme 1 – 2 min. Potom nalejeme do foriem a necháme zatuhnúť. Z modelovacej hmoty si vytvoríme včielky.
    Sušienkový korpus
    • 60 g zmäknutého masla
    • 50 g práškového cukru
    • 12 g žĺtkov
    • 100 g hladkej múky
    • 6 g kukuričného škrobu
    • 45 g namletých lieskových orechov
    • 1 g soli
    Korpus
    • 10 g zmäknutého masla
    • 15 g kokosového masla
    Biela plnka
    • 600 g krémového syra
    • 90 g práškového cukru
    • 12 g plátkovej želatíny
    • 300 g smotany na šľahanie 36 %
    Šľahačka
    • 4 g plátkovej želatíny
    • 200 g smotany na šľahanie 36 %
    • 20 g práškového cukru
    • 50 g medu
    Pomarančové želé
    • 250 g pomarančového pyré
    • 120 g studenej vody
    • 20 g práškovej želatíny (220 g blooM)
    • 50 g medu
    Acai želé
    • 250 g acai pyré
    • 120 g studenej vody
    • 20 g práškovej želatíny (220 g blooM)
    • 50 g medu
    Medové pláty
    • 113 g mandarínkového pyré
    • 60 g pomarančového pyré
    • 1 PL agar
    • ½ citrónová šťava (šťava z polovice citróna?)
    • 145 g vody
    • 50 g kryštálového cukru
    Včielky
    • 100 g žltej modelovacej hmoty
    • 30 g čiernej modelovacej hmoty
    • 50 g bielej modelovacej hmoty
    1. Korpus - Maslo vyšľaháme s cukrom do hladka. Potom pridáme žĺtok a znovu vymixujeme ručným mixérom. Pridáme preosiatu múku, oriešky, škrob a soľ a všetko vymixujeme ručným mixérom do omrviniek. Potom cesto nasypeme a rozotrieme na papier na pečenie a dáme na 30 minút do mrazničky. Zatiaľ vyhrejeme rúru na 170 °C. Cesto potom vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Sušienky môžeme počas pečenia premiešať, aby sa nám nepripálili. Necháme vychladnúť. Sušienky si v pulzoch rozmixujeme a pridáme 10 g zmäknutého masla a kokosového masla a ručne zamiešame, aby vznikla pevnejšia hmota. Všetko spolu dobre premiešame. Nasypeme do 20 cm formy vystlanej papierom na pečenie a okolo si vložíme acetátovú fóliu. Cesto dobre pozatláčame a dáme do mrazničky.
    2. Želé - Želatínu na obe želé si zalejeme 168 g vody a necháme napučať približne 10 minút. Následne zohrejeme pyré s medom na 80°C a pridáme napučanú želatínu Dobre premiešame a dáme do naolejovanej plytšej sklenenej nádoby a vložíme do chladničky, kým želé zatuhne. Potom ho ľubovoľne nakrájame na rôzne kocky.
    3. Plnka - Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody. Zatiaľ vyšľaháme ½ šľahačky (150 g) s krémovým syrom a cukrom do hladka. Potom zohrejeme druhú ½ šľahačky (150 g), pridáme dobre vyžmýkanú želatínu a premiešame. Zmes nalejeme do hmoty z krémového syra a všetko spolu dobre premiešame. Odoberieme 1/3 plnky. Do väčšej časti nasypeme nakrájané ovocné želé a dobre premiešame. Plnku nalejeme do formy a zvyšnú 1/3 plnky potrieme na vrch. A dáme zatuhnúť do chladničky.
    4. Šľahačka - Želatínu dáme do studenej vody napučať na 10 minút. Zatiaľ zohrejeme 50 g šľahačky s cukrom na 80°C. Potom pridáme vyžmýkanú želatínu do teplej šľahačky a premiešame. Zmes nalejeme do zvyšných 150 g šľahačky, premiešame a nalejeme na vrch cheesecakeu. Necháme dobre zatuhnúť v chladničke do druhého dňa.
    5. Medové pláty - Vodu a agar zmiešame v panvici. Pridáme cukor a citrónovú šťavu, pomarančové pyré a privedieme k varu. Následne pridáme mandarínkové pyré a povaríme 1 – 2 min. Potom nalejeme do foriem a necháme zatuhnúť. Z modelovacej hmoty si vytvoríme včielky.