Vegetariánsky koláč
2,5 hod.
10 porcií
Popis
Tento jesenný koláčik by som chcela venovať Lacimu z divadla, ktorý vždy v lete príde k nám do kaviarne na okno a povie „Timka, daj pohár“ a už mi ho vráti plný čerstvého ovocia zo svojej záhradky. Je to rodinný priateľ mojich rodičov a ocko mojej najlepšej kamarátky z detstva. Trávila som u nich veľa času a Laci nám vždy niečo dobré navaril. A keďže preferuje viac slané ako sladké, tak tento koláč je pre neho ako stvorený.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 4 g soli
- 18 g sušeného mlieka
- 227 g studeného masla
- 57 – 113 g studenej vody
- 10 g kurkumy
Plnka
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g mrkvy
- 300 g mixu húb (hliva, shitake, shimeji)
- 300 g pečených nesladených gaštanov
- 20 g sezamového oleja
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 225 g krémového syra
- 20 g sušených brusníc
- soľ
- 1 vajce
Omáčka
- 1 PL masla
- 150 g mixu húb
- 100 g pečených gaštanov
- 250 g smotany na šľahanie 40%
- soľ
- korenie
- mletý klinček
Postup
- Maslové cesto - Múku, soľ, sušené mlieko, kurkumu rozmixujeme v robote. Medzičasom nakrájame na kocky studené maslo. Pridáme k múke a postupne mixujeme. Ostane nám sypká zmes, cesto však nesmieme prepracovať. Zmes dáme do misky a postupne pridávame vodu, kým nám vznikne kompaktné cesto – znovu nesmieme premiešať. Miešame, len kým sa zmes spojí s vodou. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút až 1 h do chladničky. Zatiaľ si vyhrejeme rúru s ventilátorom na 195 °C. Následne si cesto rozdelíme na dve polovice, trochu pomúčime rozvaľkáme na tenšie cesto a dáme do okrúhlej formy (20 – 24 cm). Prebytok cesta odrežeme a postláčame okraje, cesto popicháme vidličkou. Dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme guličkami alebo strukovinou a dáme piecť na 10 - 15 minút. Vyberieme, dáme dole papier s guličkami a necháme vychladnúť. Zo zvyšnej časti cesta si môžeme vyrezať mriežku, ktorý pokladáme na vrch koláča pred pečením.
- Plnka – Cibuľu nadrobno nakrájame. Zatiaľ zohrejeme olej na panvici a pridáme cibuľu, ktorú opražíme. Pretlačíme cesnak a pridáme k cibuli. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme k cibuli a opražíme. Zatiaľ nakrájame všetky huby a pridáme k mrkve. Jemne osolíme. Podusíme približne 10 minút. Pridáme tymián a krémový syr. Miešame, kým sa zmes spojí a je krásne krémová. Vypneme a pridáme gaštany a brusnice. Zmes dáme na predpečený korpus, a na vrch dáme naše ozdobené zvyšné cesto a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť na 15 - 25 minút na 195°C.
- Omáčka - Huby nakrájame, roztopíme maslo na panvici a pridáme huby a opražíme do zlatista. Pridáme gaštany a opäť opražíme. Zalejeme šľahačkou, podľa chuti okoreníme a necháme zredukovať do hustej omáčky. Podávame ku koláču.
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 4 g soli
- 18 g sušeného mlieka
- 227 g studeného masla
- 57 – 113 g studenej vody
- 10 g kurkumy
Plnka
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g mrkvy
- 300 g mixu húb (hliva, shitake, shimeji)
- 300 g pečených nesladených gaštanov
- 20 g sezamového oleja
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 225 g krémového syra
- 20 g sušených brusníc
- soľ
- 1 vajce
Omáčka
- 1 PL masla
- 150 g mixu húb
- 100 g pečených gaštanov
- 250 g smotany na šľahanie 40%
- soľ
- korenie
- mletý klinček
- Maslové cesto - Múku, soľ, sušené mlieko, kurkumu rozmixujeme v robote. Medzičasom nakrájame na kocky studené maslo. Pridáme k múke a postupne mixujeme. Ostane nám sypká zmes, cesto však nesmieme prepracovať. Zmes dáme do misky a postupne pridávame vodu, kým nám vznikne kompaktné cesto – znovu nesmieme premiešať. Miešame, len kým sa zmes spojí s vodou. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút až 1 h do chladničky. Zatiaľ si vyhrejeme rúru s ventilátorom na 195 °C. Následne si cesto rozdelíme na dve polovice, trochu pomúčime rozvaľkáme na tenšie cesto a dáme do okrúhlej formy (20 – 24 cm). Prebytok cesta odrežeme a postláčame okraje, cesto popicháme vidličkou. Dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme guličkami alebo strukovinou a dáme piecť na 10 - 15 minút. Vyberieme, dáme dole papier s guličkami a necháme vychladnúť. Zo zvyšnej časti cesta si môžeme vyrezať mriežku, ktorý pokladáme na vrch koláča pred pečením.
- Plnka – Cibuľu nadrobno nakrájame. Zatiaľ zohrejeme olej na panvici a pridáme cibuľu, ktorú opražíme. Pretlačíme cesnak a pridáme k cibuli. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme k cibuli a opražíme. Zatiaľ nakrájame všetky huby a pridáme k mrkve. Jemne osolíme. Podusíme približne 10 minút. Pridáme tymián a krémový syr. Miešame, kým sa zmes spojí a je krásne krémová. Vypneme a pridáme gaštany a brusnice. Zmes dáme na predpečený korpus, a na vrch dáme naše ozdobené zvyšné cesto a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť na 15 - 25 minút na 195°C.
- Omáčka - Huby nakrájame, roztopíme maslo na panvici a pridáme huby a opražíme do zlatista. Pridáme gaštany a opäť opražíme. Zalejeme šľahačkou, podľa chuti okoreníme a necháme zredukovať do hustej omáčky. Podávame ku koláču.