Sviežosť vianočnej roláde od Dominiky Kavaschovej dodáva tvaroh v plnke a maliny na vrchu. V jednoduchosti je krása a výborná chuť zaručená.
Ingrediencie
Suroviny
5 vajec
štipka soli
125 g kryštálového cukru
125 g hladkej múky
6 g prášku do pečiva
Na plnku
200 g čokolády na varenie
250 g hladkého tvarohu
250 g mascarpone
2 balíčky vanilkového cukru
Na dozdobenie
200 g maliny
Postup
Rúru vyhrejme na 180 ̊C. Vajcia oddelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme cez sitko. Po lyžiciach pridávame do žĺtkovej hmoty. Po tretinách, jemne, do cesta primiešame sneh.
Plech na pečenie s rozmerom 30 x 40 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme naň cesto, rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme dozlatista asi 10 - 12 minút.
Na pracovnú dosku rozprestrieme čistú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku papierom navrch a opatrne ho stiahneme z rolády. Ešte horúce cesto zrolujeme spolu s utierkou ako roládu a necháme vychladnúť.
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť. Dohladka ju rozmiešame s tvarohom a vanilkovým cukrom. Nakoniec jemne primiešame mascarpone. Nešľaháme, aby nám plnka držala tvar.
Dvoma tretinami plnky naplníme vychladnutú roládu. Zrolujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu stuhnúť v chladnička. Zvyšnú plnku nafarbíme gélovou zelenou farbou a naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a dozdobíme vrch rolády. Nakoniec dozdobíme roládu malinami. Môžeme poprášiť práškovým cukrom.
Rúru vyhrejme na 180 ̊C. Vajcia oddelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme cez sitko. Po lyžiciach pridávame do žĺtkovej hmoty. Po tretinách, jemne, do cesta primiešame sneh.
Plech na pečenie s rozmerom 30 x 40 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme naň cesto, rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme dozlatista asi 10 - 12 minút.
Na pracovnú dosku rozprestrieme čistú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku papierom navrch a opatrne ho stiahneme z rolády. Ešte horúce cesto zrolujeme spolu s utierkou ako roládu a necháme vychladnúť.
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť. Dohladka ju rozmiešame s tvarohom a vanilkovým cukrom. Nakoniec jemne primiešame mascarpone. Nešľaháme, aby nám plnka držala tvar.
Dvoma tretinami plnky naplníme vychladnutú roládu. Zrolujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu stuhnúť v chladnička. Zvyšnú plnku nafarbíme gélovou zelenou farbou a naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a dozdobíme vrch rolády. Nakoniec dozdobíme roládu malinami. Môžeme poprášiť práškovým cukrom.