Vianočné cannoli
4 hod.
25 porcií
Popis
Keby mi teraz niekto oznámil, že Vianoce strávim v Taliansku, skôr ako by som začala výskať od samotnej radosti, okamžite by mi skrsol v hlave nápad, čím by som obohatila vianočnú tabuľu – a bolo by to prepojenie talianskej tradičnej kuchyne s tou našou. Cannoli, ktoré sú historicky tradičným dezertom Sicílie, s našou príchuťou a vôňou Vianoc.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 40 g bravčovej masti
- 30 g kryštálového cukru
- 4 g mletej škorice
- 1 g soli
- 200 ml sladkého vina Marsala
- 1 l oleja
Vklad
- 3 ks červených jabĺk
- 4 g škorice
- 40 g cukru
- šťava z 1 pomaranča
- 50 ml rumu na flambovanie
- 200 g čerstvých sliviek
- 50 g kryštálového cukru
Krém
- 1200 g ricotty
- 360 g práškového cukru
- 10 g škorice
- 10 g perníkového korenia
Mäkký karamel
- 150 g cukru
- 40 ml smotany sladkej 40%
- 20 g masla
Krokant
- 300 g lieskových blanšírovaných orechov
- 120 g cukru
Postup
- Cesto - Bravčovú masť roztopíme. Všetky ingrediencie v robote zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice, dáme do fólie a do chladničky vychladiť.
- Mäkký karamel - Cukor upálime na karamel, pridáme zohriatu smotanu a za stáleho miešania maslo. Dáme vychladiť.
- Krokant - Lieskovce opečieme v trúbe na 160 °C na 10 minút. Z cukru urobíme suchý karamel a nalejeme na orechy. Po vytuhnutí polámeme a dáme medzi nože do robota rozsekať, ale nie na úplne malé kúsky. Nasypeme do urobeného mäkkého karamelu, premiešame a v tom budeme namáčať hotové upečené cannoli trubičky ešte pred plnením.
- Ricottu treba nechať v utierke cez noc stiecť. Rozdelíme ricottu a cukor na polovicu, do jednej primiešame škoricu a do druhej polovice zas perníkové korenie. Všade pridáme štipku soli.
- Vklady - slivky s cukrom povaríme, rozmixujeme a na miernom ohni varíme do konzistencie lekváru. Očistené jablká nakrájané na menšie kúsky dáme na panvicu, pridáme všetky suroviny, okrem rumu. Najskôr podusíme, zredukujeme, nech trochu zmäknú, a potom pridámerum a oflambujeme. Zapaľujeme mimo variča len výpary pomocou špajle.
- Olej zohrejeme na 180 °C a snažíme sa udržiavať túto teplotu.
- Cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 10 cm. Tie postupne navinieme na trubičku a pomocou vody zlepujeme. Vyprážame, regulujeme teplotu a sledujeme. Čím viac narábame s cestom, je prepracovanejšie a bublinky, ktoré sú typické pre cannoli, sa budú vytrácať.
- Po vychladnutí, namáčame kraje v karmele s krokantom a plníme. Do stredu dáme vklad - kde dáme slivkový lekvár, tam z bokov plníme s ricottou s perníkovým korením. Kde máme vklad s jablkami, plníme s ricottou so škoricou.
- Skladanie – Canolli ukladáme na jednotlivé poschodia od najväčšieho priemeru po menší, striedavo. Tým, že kraje canolli sú máčané v karameli, pomáha to pri zlepovaní a následnej stabilite.
- Dozdobíme stuhou a prskavkami.
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 40 g bravčovej masti
- 30 g kryštálového cukru
- 4 g mletej škorice
- 1 g soli
- 200 ml sladkého vina Marsala
- 1 l oleja
Vklad
- 3 ks červených jabĺk
- 4 g škorice
- 40 g cukru
- šťava z 1 pomaranča
- 50 ml rumu na flambovanie
- 200 g čerstvých sliviek
- 50 g kryštálového cukru
Krém
- 1200 g ricotty
- 360 g práškového cukru
- 10 g škorice
- 10 g perníkového korenia
Mäkký karamel
- 150 g cukru
- 40 ml smotany sladkej 40%
- 20 g masla
Krokant
- 300 g lieskových blanšírovaných orechov
- 120 g cukru
- Cesto - Bravčovú masť roztopíme. Všetky ingrediencie v robote zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice, dáme do fólie a do chladničky vychladiť.
- Mäkký karamel - Cukor upálime na karamel, pridáme zohriatu smotanu a za stáleho miešania maslo. Dáme vychladiť.
- Krokant - Lieskovce opečieme v trúbe na 160 °C na 10 minút. Z cukru urobíme suchý karamel a nalejeme na orechy. Po vytuhnutí polámeme a dáme medzi nože do robota rozsekať, ale nie na úplne malé kúsky. Nasypeme do urobeného mäkkého karamelu, premiešame a v tom budeme namáčať hotové upečené cannoli trubičky ešte pred plnením.
- Ricottu treba nechať v utierke cez noc stiecť. Rozdelíme ricottu a cukor na polovicu, do jednej primiešame škoricu a do druhej polovice zas perníkové korenie. Všade pridáme štipku soli.
- Vklady - slivky s cukrom povaríme, rozmixujeme a na miernom ohni varíme do konzistencie lekváru. Očistené jablká nakrájané na menšie kúsky dáme na panvicu, pridáme všetky suroviny, okrem rumu. Najskôr podusíme, zredukujeme, nech trochu zmäknú, a potom pridámerum a oflambujeme. Zapaľujeme mimo variča len výpary pomocou špajle.
- Olej zohrejeme na 180 °C a snažíme sa udržiavať túto teplotu.
- Cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 10 cm. Tie postupne navinieme na trubičku a pomocou vody zlepujeme. Vyprážame, regulujeme teplotu a sledujeme. Čím viac narábame s cestom, je prepracovanejšie a bublinky, ktoré sú typické pre cannoli, sa budú vytrácať.
- Po vychladnutí, namáčame kraje v karmele s krokantom a plníme. Do stredu dáme vklad - kde dáme slivkový lekvár, tam z bokov plníme s ricottou s perníkovým korením. Kde máme vklad s jablkami, plníme s ricottou so škoricou.
- Skladanie – Canolli ukladáme na jednotlivé poschodia od najväčšieho priemeru po menší, striedavo. Tým, že kraje canolli sú máčané v karameli, pomáha to pri zlepovaní a následnej stabilite.
- Dozdobíme stuhou a prskavkami.