Francúzsky recept na vianočné polevo posadí celú rodinu k sviatočnému stolu a spoločne si pochutnajú na lahodnej kombinácii orieškovej a čokoládovej plnky doladenej pikantným džemom.
Ingrediencie
Suroviny
5 vajec
150 g kryštálového cukru
100 g polohrubej múky
2 PL oleja
2 PL kakaového prášku
Plnka č.1 oriešková
80 g lieskových orechov
1 ks zlatého klasu - krémový prášok
200 ml mlieka
125 g masla
100 g práškového cukru
Plnka č.2 čokoládová
100 g čokolády na varenie
2 žĺtka
300 ml mlieka
100 g práškového cukru
30 g hladkej múky
125 g masla
na potretie
džem pikantný
Postup
Oddelíme si žĺtky od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
Nakoniec preosejeme kakao.
Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
Takto necháme roládu vychladnúť.
Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich.
Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
Znovu zvinieme do rolády, ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Zo zafarebnej poťahovej hmoty si môžeme pomocou silikónovej formy pripraviť niečo na ozdobu. Necháme stuhnúť.
Oddelíme si žĺtky od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
Nakoniec preosejeme kakao.
Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
Takto necháme roládu vychladnúť.
Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich.
Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
Znovu zvinieme do rolády, ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Zo zafarebnej poťahovej hmoty si môžeme pomocou silikónovej formy pripraviť niečo na ozdobu. Necháme stuhnúť.