Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vianočné poleno

Vianočné poleno

Popis

Francúzsky recept na vianočné polevo posadí celú rodinu k sviatočnému stolu a spoločne si pochutnajú na lahodnej kombinácii orieškovej a čokoládovej plnky doladenej pikantným džemom.

Ingrediencie

Suroviny
  • 5 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 PL oleja
  • 2 PL kakaového prášku
Plnka č.1 oriešková
  • 80 g lieskových orechov
  • 1 ks zlatého klasu - krémový prášok
  • 200 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
Plnka č.2 čokoládová
  • 100 g čokolády na varenie
  • 2 žĺtka
  • 300 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 30 g hladkej múky
  • 125 g masla
na potretie
  • džem pikantný

Postup

  1. Oddelíme si žĺtky od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
  2. Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
  3. Nakoniec preosejeme kakao.
  4. Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
  5. Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
  6. Takto necháme roládu vychladnúť.
  7. Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich.
  8. Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
  9. Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
  10. Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
  11. Cesto rozvinieme, natrieme ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
  12. Znovu zvinieme do rolády, ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Zo zafarebnej poťahovej hmoty si môžeme pomocou silikónovej formy pripraviť niečo na ozdobu. Necháme stuhnúť.
Suroviny
  • 5 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 PL oleja
  • 2 PL kakaového prášku
Plnka č.1 oriešková
  • 80 g lieskových orechov
  • 1 ks zlatého klasu - krémový prášok
  • 200 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
Plnka č.2 čokoládová
  • 100 g čokolády na varenie
  • 2 žĺtka
  • 300 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 30 g hladkej múky
  • 125 g masla
na potretie
  • džem pikantný
  1. Oddelíme si žĺtky od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
  2. Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
  3. Nakoniec preosejeme kakao.
  4. Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
  5. Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
  6. Takto necháme roládu vychladnúť.
  7. Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich.
  8. Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
  9. Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
  10. Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
  11. Cesto rozvinieme, natrieme ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
  12. Znovu zvinieme do rolády, ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Zo zafarebnej poťahovej hmoty si môžeme pomocou silikónovej formy pripraviť niečo na ozdobu. Necháme stuhnúť.