Vianočné poleno
Popis
Francúzsky recept na vianočné polevo posadí celú rodinu k sviatočnému stolu a spoločne si pochutnajú na lahodnej kombinácii orieškovej a čokoládovej plnky doladenej pikantným džemom.Ingrediencie
Suroviny
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 2 PL oleja
- 2 PL kakaového prášku
Plnka č.1 oriešková
- 80 g lieskových orechov
- 1 ks zlatého klasu - krémový prášok
- 200 ml mlieka
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
Plnka č.2 čokoládová
- 100 g čokolády na varenie
- 2 žĺtka
- 300 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 30 g hladkej múky
- 125 g masla
na potretie
- džem pikantný
Postup
- Oddelíme si žĺtky od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
- Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
- Nakoniec preosejeme kakao.
- Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
- Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
- Takto necháme roládu vychladnúť.
- Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich.
- Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
- Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
- Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
- Cesto rozvinieme, natrieme ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
- Znovu zvinieme do rolády, ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Zo zafarebnej poťahovej hmoty si môžeme pomocou silikónovej formy pripraviť niečo na ozdobu. Necháme stuhnúť.
Ingrediencie
Suroviny
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 2 PL oleja
- 2 PL kakaového prášku
Plnka č.1 oriešková
- 80 g lieskových orechov
- 1 ks zlatého klasu - krémový prášok
- 200 ml mlieka
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
Plnka č.2 čokoládová
- 100 g čokolády na varenie
- 2 žĺtka
- 300 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 30 g hladkej múky
- 125 g masla
na potretie
- džem pikantný
Postup
- Oddelíme si žĺtky od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
- Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
- Nakoniec preosejeme kakao.
- Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
- Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
- Takto necháme roládu vychladnúť.
- Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich.
- Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
- Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
- Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
- Cesto rozvinieme, natrieme ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
- Znovu zvinieme do rolády, ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Zo zafarebnej poťahovej hmoty si môžeme pomocou silikónovej formy pripraviť niečo na ozdobu. Necháme stuhnúť.