Záhradná roláda
2 hod.
8 porcií
Popis
Túto roládu venujem svojej sestre Janke. Tá má pri dome veľkú bylinkovú záhradu a vždy, keď nejakú bylinku potrebujem, viem, že ju u nej nájdem. Vytvoril som teda roládu plnú bazalky, jahôd a cheesecakeu, ktorú spolu zjeme v jej záhradnom altánku a zapijeme chladeným nápojom.
Ingrediencie
Roláda
- 210 g bielkov
- 240 g kryštálového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 PL vínneho octu
Cheesecake krém
- 105 g smotany na šľahanie 33 %
- 20 g citrónového pyré
- 160 g bielej čokolády
- 10 g invertného cukru
- 100 g nátierky z krémového čerstvého syra
- 32 g masla
- citrónová kôra z 1 citróna
Bazalková chantilly (sladená luxusná šľahačka)
- 250 g smotany na šľahanie 33 %
- 100 g mascarpone
- 25 g práškového cukru
- 20 lístkov bazalky
Bazalkovo - jahodové compoté:
- 150 g jahodového pyré
- 180 g jahôd
- 30 g kryštálového cukru
- 3 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
- 30 lístkov bazalky
Mousse z bielej čokolády na ozdobu
- 25 g smotany na šľahanie 33 %
- 40 g bielej čokolády
- 45 g vyšľahanej smotany 33 %
- 0,75 PL želatíny
Ozdoba
- 10 lístkov bazalky
- 5 čerstvých jahôd
Postup
-
Roláda
Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Hmotu rozotrieme na plech a vložíme do rúry. Prvých 10 minút na 180 °C, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 20 - 25 minút.
-
Cheesecake krém
Privedieme k varu smotanu s citrónovou kôrou a invertným cukrom. Nalejeme zmes na čokoládu s čerstvým krémovým syrom a premxujeme ponorným mixérom. Zapracujeme citrónové pyré a trošku znovu premixujeme. Dáme schladiť.
-
Bazalková chantilly
Ponorným mixérom zmiešame smotanu a bazalku a pripravíme tak základ pre chantilly. Tekutinu vyšľaháme a pridáme cukor a mascarpone.
-
Compoté
Jahodové pyré zohrejeme na 40 °C a pridáme do neho cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme do varu, pridáme kyselinu citrónovú a znovu povaríme. Pridáme bazalku a premixujeme ponorným mixérom. Na záver pridáme nadrobno nakrájané jahody.
-
Ozdobný mousse
Na ozdobný mousse zohrejeme v mikrovlnke bielu čokoládu so smotanou na 50 °C a pridáme želatínu. Necháme vychladiť na 35 °C a zmiešame s vyšľahanou smotanou. Tekutinu nalejeme do silikónovej formy a dáme zamraziť.
-
Na záver
Na vychladený korpus natrieme krém a lyžičkou rozotrieme compoté. Roládu opatrne zrolujeme. Na vrch poukladáme 4 mousse z bielej čokolády a zvyšok povrchu ozdobíme bazalkovým chantilly. Ozdobíme čerstvými jahodami a lístkami bazalky.
Roláda
- 210 g bielkov
- 240 g kryštálového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 PL vínneho octu
Cheesecake krém
- 105 g smotany na šľahanie 33 %
- 20 g citrónového pyré
- 160 g bielej čokolády
- 10 g invertného cukru
- 100 g nátierky z krémového čerstvého syra
- 32 g masla
- citrónová kôra z 1 citróna
Bazalková chantilly (sladená luxusná šľahačka)
- 250 g smotany na šľahanie 33 %
- 100 g mascarpone
- 25 g práškového cukru
- 20 lístkov bazalky
Bazalkovo - jahodové compoté:
- 150 g jahodového pyré
- 180 g jahôd
- 30 g kryštálového cukru
- 3 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
- 30 lístkov bazalky
Mousse z bielej čokolády na ozdobu
- 25 g smotany na šľahanie 33 %
- 40 g bielej čokolády
- 45 g vyšľahanej smotany 33 %
- 0,75 PL želatíny
Ozdoba
- 10 lístkov bazalky
- 5 čerstvých jahôd
-
Roláda
Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Hmotu rozotrieme na plech a vložíme do rúry. Prvých 10 minút na 180 °C, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 20 - 25 minút.
-
Cheesecake krém
Privedieme k varu smotanu s citrónovou kôrou a invertným cukrom. Nalejeme zmes na čokoládu s čerstvým krémovým syrom a premxujeme ponorným mixérom. Zapracujeme citrónové pyré a trošku znovu premixujeme. Dáme schladiť.
-
Bazalková chantilly
Ponorným mixérom zmiešame smotanu a bazalku a pripravíme tak základ pre chantilly. Tekutinu vyšľaháme a pridáme cukor a mascarpone.
-
Compoté
Jahodové pyré zohrejeme na 40 °C a pridáme do neho cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme do varu, pridáme kyselinu citrónovú a znovu povaríme. Pridáme bazalku a premixujeme ponorným mixérom. Na záver pridáme nadrobno nakrájané jahody.
-
Ozdobný mousse
Na ozdobný mousse zohrejeme v mikrovlnke bielu čokoládu so smotanou na 50 °C a pridáme želatínu. Necháme vychladiť na 35 °C a zmiešame s vyšľahanou smotanou. Tekutinu nalejeme do silikónovej formy a dáme zamraziť.
-
Na záver
Na vychladený korpus natrieme krém a lyžičkou rozotrieme compoté. Roládu opatrne zrolujeme. Na vrch poukladáme 4 mousse z bielej čokolády a zvyšok povrchu ozdobíme bazalkovým chantilly. Ozdobíme čerstvými jahodami a lístkami bazalky.