Zasnežená hora
4 hod.
15 porcií
Popis
Torta je venovaná kamošovi Sakimu, ktorému po tridsiatke zistili viaceré potravinové intolerancie. Saki je vášnivý turista, pochodil náš krásny Slovenský raj, Tatry, vrátane Gerlachovského štítu, Dolomity, Alpy… V partii máme tradíciu každoročného výletu na Kláštorisko, kam sa s nami toho roku snáď vyberie aj najmladšia členka - Sakiho ročná dcérka Julča.
Ingrediencie
Telo hortenzie
- 1 kg mliečnej čokolády
Korpus
- 130 g kryštálového cukru
- 130 g kokosového cukru
- 250 g bezlepkovej múky
- 220 g bielkov
- 115 g žĺtkov
- 15 g pomarančovej kôry
- 6 g sódy bikarbóny
- 4 g prášku do pečiva
- 1 g muškátového orieška
- 10 g zázvoru
- 2 g škorice
- 65 g kokosového oleja
- 55 g pomarančovej šťavy
- 450 g mrkvy
- 90 g kandizovaného pomaranča
- 60 g kandizovanej limetky/ alebo citróna
- 40 g sušených brusníc
- 60 g lúpaných mandlí
- 1 g soli
Vanilkový krém
- 350 g plnotučného mlieka
- 150 g smotany na šľahanie 40 %
- 3 ks vanilkového struku
- 200 g žĺtkov
- 60 g cukru
- 130 g čokolády 28 %
Mrkvový krém
- 350 g smotany na šľahanie 40 %
- 300 g mrkvy
- 75 g kryštálového cukru
- 5 g pomarančovej kôry
- 2 g zázvoru
- 2 plátky želatiny
Obter
- 200 g čokolády 54,5 %
- 50 g masla
Obter farebný
- 350 g čokolády 28 %
- 65 g masla
- 125 g smotany na šľahanie 33 %
Kamzík a dekorácie
- 150 g modelovaca hmota
- potravinárske farby prachové a gélové
- vafľový papier
- floristický drôtik
- fixka potravinárska
Postup
-
Korpus
Rúru predohrejeme na 170 °C. Múku, soľ, prášok do pečiva, sódu a ko reniny zmiešame. Kokosový olej izbovej teploty, pomarančovú šťavu a vajcia vyšľaháme do svetlej peny, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Mrkvu nasekáme najemno, zázvor nastrúhame a zmiešame spolu s kandizovaným ovocím, a nadrobno nasekanými brusnicami a mandľami. Do vaječnej zmesi zľahka vmiešame suché prísady a mrkvu s ovocím. Pečieme približne 30 minút.
-
Vanilkový krém
Všetky prísady okrem čokolády zmiešame a varíme do zovretia. Pridáme čokoládu a miešame do roztopenia. Krém prelejeme do nádoby a prikryjeme fóliou, necháme chladiť.
-
Mrkvový krém
Želatínu necháme napučať v studenej vode. Vyberieme a necháme bokom. Smotanu s mrkvou, cukrom a koreninami varíme, kým mrkva nezmäkne. Vmiešame želatínu do rozpustenia a rozmixujeme do hladka. Necháme zamraziť.
-
Obter
Čokoládu s maslom necháme roztopiť nad parou. Miešame do spojenia Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
-
Obter farebný
Smotanu necháme zovrieť, pridáme maslo a vsypeme čokoládu. Miešame do rozpustenia čokolády. Pridáme gélové farbivo podľa potrebného odtieňa. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
-
Skladanie
Korpusy prerežeme na rovnako vysoké pláty a striedavo plníme vanilkovým a mrkvovým krémom. Vytvarujeme hory, obtrieme krémom, necháme vychladiť. Obtrieme tmavou čokoládou, necháme zatuhnúť. Počas tuhnutia vymodelujeme kamzíka a komixovú bublinu, final dotvoríme farbenou čokoládou. Pre efekt zasneženej hory poprášime nevlhnúcim cukrom.
Telo hortenzie
- 1 kg mliečnej čokolády
Korpus
- 130 g kryštálového cukru
- 130 g kokosového cukru
- 250 g bezlepkovej múky
- 220 g bielkov
- 115 g žĺtkov
- 15 g pomarančovej kôry
- 6 g sódy bikarbóny
- 4 g prášku do pečiva
- 1 g muškátového orieška
- 10 g zázvoru
- 2 g škorice
- 65 g kokosového oleja
- 55 g pomarančovej šťavy
- 450 g mrkvy
- 90 g kandizovaného pomaranča
- 60 g kandizovanej limetky/ alebo citróna
- 40 g sušených brusníc
- 60 g lúpaných mandlí
- 1 g soli
Vanilkový krém
- 350 g plnotučného mlieka
- 150 g smotany na šľahanie 40 %
- 3 ks vanilkového struku
- 200 g žĺtkov
- 60 g cukru
- 130 g čokolády 28 %
Mrkvový krém
- 350 g smotany na šľahanie 40 %
- 300 g mrkvy
- 75 g kryštálového cukru
- 5 g pomarančovej kôry
- 2 g zázvoru
- 2 plátky želatiny
Obter
- 200 g čokolády 54,5 %
- 50 g masla
Obter farebný
- 350 g čokolády 28 %
- 65 g masla
- 125 g smotany na šľahanie 33 %
Kamzík a dekorácie
- 150 g modelovaca hmota
- potravinárske farby prachové a gélové
- vafľový papier
- floristický drôtik
- fixka potravinárska
-
Korpus
Rúru predohrejeme na 170 °C. Múku, soľ, prášok do pečiva, sódu a ko reniny zmiešame. Kokosový olej izbovej teploty, pomarančovú šťavu a vajcia vyšľaháme do svetlej peny, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Mrkvu nasekáme najemno, zázvor nastrúhame a zmiešame spolu s kandizovaným ovocím, a nadrobno nasekanými brusnicami a mandľami. Do vaječnej zmesi zľahka vmiešame suché prísady a mrkvu s ovocím. Pečieme približne 30 minút.
-
Vanilkový krém
Všetky prísady okrem čokolády zmiešame a varíme do zovretia. Pridáme čokoládu a miešame do roztopenia. Krém prelejeme do nádoby a prikryjeme fóliou, necháme chladiť.
-
Mrkvový krém
Želatínu necháme napučať v studenej vode. Vyberieme a necháme bokom. Smotanu s mrkvou, cukrom a koreninami varíme, kým mrkva nezmäkne. Vmiešame želatínu do rozpustenia a rozmixujeme do hladka. Necháme zamraziť.
-
Obter
Čokoládu s maslom necháme roztopiť nad parou. Miešame do spojenia Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
-
Obter farebný
Smotanu necháme zovrieť, pridáme maslo a vsypeme čokoládu. Miešame do rozpustenia čokolády. Pridáme gélové farbivo podľa potrebného odtieňa. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
-
Skladanie
Korpusy prerežeme na rovnako vysoké pláty a striedavo plníme vanilkovým a mrkvovým krémom. Vytvarujeme hory, obtrieme krémom, necháme vychladiť. Obtrieme tmavou čokoládou, necháme zatuhnúť. Počas tuhnutia vymodelujeme kamzíka a komixovú bublinu, final dotvoríme farbenou čokoládou. Pre efekt zasneženej hory poprášime nevlhnúcim cukrom.