![Tajomstvo mojej kuchyne](https://www.rtvs.sk/media/a501/image/file/12/0651/mL9v.tajomstvo_jpg.jpg)
Veľkonočný baránok od Katky
![Veľkonočný baránok od Katky](https://www.rtvs.sk/media/a501/image/file/1/0952/pcs2-ep13-kreativna-katka.jpg)
Kreatívna
výzva
![](https://www.rtvs.sk/media/a501/image/file/1/0865/katarina-novotna-sutaziaci-pecie-cele-slovensko.jpg)
Recept od Katky
Ingrediencie
Cesto
- 8 vajec
- 8 PL kryštálového cukru
- 8 PL polohrubej múky
- 140 g mletých lieskovcov(múky)
- 100 ml horúcej vodz
- 8 PL oleja
- 1/2 prášku do pečiva
Krém
- 2 ČL kávy nescafe
- 1 dcl amareta
- 500 g mascarpone
- 250 g šľahačky
- 2 PL banánovej pasty
- 1 PL karamelovej pasty/alebo karamelu
- 3 PL práškového cukru
Obter
- 250 g masla izbovej teploty
- 200 g chladeného salka
Mach zelený
- Zelené gélové farbivo
- 3 vajcia
- 39 g kryštálového cukru
- 90 g medu
- 12 g prášku do pečiva
- 75 g hladkej múky
Mach biely
- Biele farbivo
- 6 vajec
- 80 g cukru
- 180 g medu
- 24g prášku do pečiva
- 150 g hladkej múky
Postup
- Ako prvé si upečieme korpus, žĺtka oddelíme od bielkov a z bielkov ušľaháme hustý sneh. Žĺtka prešľaháme s cukrom vodou a olejom, pridáme múku, lieskovce a prášok do pečiva. Formu vymažeme maslom a vysypeme lieskovcami. Do každej formy vylejeme polku cesta a dáme piecť cca na 35 minút na 180 stupňov.
- Kým sa nám pečie korpus pripravíme si kávu, ktorú zalejeme horúcou vodou a do nej dáme podľa chuti amareto.
- Pripravíme si zelený mach. Zmiešame vajcia s cukrom, medom a pridáme múku s práškom do pečiva. Na záver pridáme zelenú farbu. Prikryjeme fóliou a dáme do mikrovlnky na cca necelé dve minúty.
- Takýmto istým spôsobom si pripravíme aj biely mach.
- Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou a práškovým cukrom do husta. Pridáme banánovú pastu a premiešame. Nakoniec pridáme karamelovú pastu a premiešame.
- Keď máme upečeného barančeka necháme ho kúsok vychladnúť a potom vyklopíme. Prerežeme ho na polovicu pozdĺžne, pokvapkáme ho kávovou zmesou a dáme vrstvu krému. Ako tretiu vrstvu pridám jeden orezaný plát z druhej formy aby sme baránka mali hrubšieho a mali aspoň 2x plnenie krémom.
- Naskladáme si ho naspäť do formy a necháme vytuhnúť.
- Medzitým si urobím obťahový krém. Maslo vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme zachladené salko. Krémom obtrieme baránka a necháme vytuhnúť.
- Potom ho už len dozdobíme bielym machom a tvár mu dokončíme z modelovacej hmoty. Naservírujeme na pekný podnos a ozdobíme zeleným machom, kvietkami a vajíčkami.