Logo Pečie celé Slovensko

Veľkonočný čierny baran

Veľkonočný čierny baran

Kreatívna
výzva

Recept od Miňa

Ingrediencie

Cesto

  • 300 g polohrubá múka
  • 200 g maslo
  • 250 g jemného tvarohu alebo kyslej smotany
  • 4 vajcia
  • 4 PL mlieka
  • 80 g kryštálový cukor
  • Zlatý klas premium vanilkovú pastu
  • Citrónová kôra
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 vanilkový cukor
  • Práškový cukor na posypanie alebo čokoládová poleva

Plnka

  • 250 g mascarpone
  • 70 g práškov0ho cukru
  • 250 g gaštanového pyré
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 232 g pyré z čiernych ríbezlí (vložka)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 3,8 g pektínu

Swiss krém

  • 220 g bielok
  • 360 g práškového cukru
  • 500 g masla
  • Čierne kakao
  • 200 g bielej polevy
  • 200 g čierne polevy
  • 200 g potahovej hmoty
  • Zlatý prášok, jedlé zlato
  • 100 g čierneho kakaového masla
  • 100 g horkej čokolády

Postup

  1. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.
  2. Vymiešame maslo s cukrom do hustého krému.
  3. V druhej miske rozmiešame pudingový prášok a mlieko, primiešame tvaroh alebo kyslú smotanu a vanilkový cukor.
  4. Tvarohovú zmes pridáme do zmiešaného masla s cukrom, za pribežného miešania. (postupne)
  5. Postupne pridávame žĺtky (po jednom)
  6. Zmiešame si múku s kypriacim práškom a pridáme do zmesi.
  7. Nakoniec opatrne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
  8. Pečieme cca 55 minút na 180° na teplovzduch.