Logo Pečie celé Slovensko

Vanilkové rožky od Borisa

Vanilkové rožky od Borisa

Vianočný
špeciál

Boris z PCS

Recept od Borisa

Ingrediencie

Cesto

  • 300 g masla
  • 450 g hladkej múky
  • 30 g vanilkového cukru
  • 120 g práškového cukru
  • 270 g mletých vlašských orechov
  • 3 žĺtky
  • Práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie v pomere 1:1

Postup

  1. Zmiešajte maslo nakrájané na kocky s cukrami, pridajte preosiatu múku a mleté orechy. Borisov tip – orechy pred mletím upečte na 150°C do zlatista. Vychladnuté ich pomeľte. Budú mať výraznejšiu chuť.
  2. Na záver pridajte žĺtky a vytvorí sa Vám cesto.
  3. Dajte ho zachladiť, aby sa Vám s ním lepšie pracovalo.
  4. Z vychladnutého cesta si odoberajte menšie kusy. Ten si v rukách spracujte, vlastne ho zohrejete a vytvorte z neho vaľkaním valec. Vaľkajte rovnomerne oboma rukami.
  5. Určte si požadovanú dĺžku a odkrajujte rovnaké kusy, aby vaše rožky boli rovnakej veľkosti. Dodržujte aj rovnakú hrúbku valca.
  6. Rukami dotvorte-zatočte oba konca do tvaru rožka. Ukladajte ich na plech s papierom na pečenie.
  7. Pečte na 170°C dokým okraje budú jemne zlatisté.
  8. Po vytiahnutí nechajte rožky vychladnúť na plechu. V opačnom prípade sa Vám budú lámať.
  9. Na záver ich obaľte v zmesi vanilkového a práškového cukru zmiešaného v pomere 1:1.