Biela špargľa so špenátom a holandskou omáčkou
Ingrediencie
- 250 g bielej špargle
- 250 g zelenej špargle
- 200 g masla
- 4 vaječné žĺtky
- 100 ml vínneho octu
- 1 citrón
- 30 g kryštálového cukru
- 10 čerstvého estragónu
- 125 g baby špenátu
- 1 šalotka
- 150 g strúhanky
- 10 g píniových orieškov
- soľ
- mleté čierne korenie
- bylinky na dozdobenie
Postup
- Bielu aj zelenú špargľu očistíme.
- Píniové oriešky nasucho opečieme.
- V panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku, dochutíme soľou, štipkou cukru a opekáme do zlatista a do chrumkava. Takúto strúhanku necháme mimo panvice vychladnúť a zmiešame s píniovými orieškami.
- Vo vodnom kúpeli zohrievame osolené žĺtky. Hneď, ako začne voda vrieť, stiahneme zo sporáka a žĺtky vyšľaháme. Potom pomaly a za stáleho miešania prilievame rozpustené maslo, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Na záver dochutíme a opatrne pridáme vínny ocot.
- V menšom hrnci orestujeme šalotku, pridáme špenát, ešte trochu orestujeme a dochutíme soľou a korením.
- Špargľu uvaríme vo vode dochutenej soľou, cukrom a citrónom, môžeme pridať aj pár kvapiek olivového oleja alebo trošku masla. Keď je špargľa uvarená, môžeme ju opiecť na masle, pridáme estragón a na záver dochutíme soľou, korením a šťavou aj kôrou z citróna.
- Podávame špargľu preliatu holandskou omáčkou s restovaným špenátom , všetko dozdobené bylinkami.