Biela špargľa so špenátom a holandskou omáčkou

Biela špargľa so špenátom a holandskou omáčkou

Ingrediencie

  • 250 g bielej špargle
  • 250 g zelenej špargle
  • 200 g masla
  • 4 vaječné žĺtky
  • 100 ml vínneho octu
  • 1 citrón
  • 30 g kryštálového cukru
  • 10 čerstvého estragónu
  • 125 g baby špenátu
  • 1 šalotka
  • 150 g strúhanky
  • 10 g píniových orieškov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bylinky na dozdobenie

Postup

  1. Bielu aj zelenú špargľu očistíme.
  2. Píniové oriešky nasucho opečieme.
  3. V panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku, dochutíme soľou, štipkou cukru a opekáme do zlatista a do chrumkava. Takúto strúhanku necháme mimo panvice vychladnúť a zmiešame s píniovými orieškami.
  4. Vo vodnom kúpeli zohrievame osolené žĺtky. Hneď, ako začne voda vrieť, stiahneme zo sporáka a žĺtky vyšľaháme. Potom pomaly a za stáleho miešania prilievame rozpustené maslo, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Na záver dochutíme a opatrne pridáme vínny ocot.
  5. V menšom hrnci orestujeme šalotku, pridáme špenát, ešte trochu orestujeme a dochutíme soľou a korením.
  6. Špargľu uvaríme vo vode dochutenej soľou, cukrom a citrónom, môžeme pridať aj pár kvapiek olivového oleja alebo trošku masla. Keď je špargľa uvarená, môžeme ju opiecť na masle, pridáme estragón a na záver dochutíme soľou, korením a šťavou aj kôrou z citróna.
  7. Podávame špargľu preliatu holandskou omáčkou s restovaným špenátom , všetko dozdobené bylinkami.