Holandský rezeň so špargľou a kôprovou omáčkou
Ingrediencie
- 250 g mletého mäsa
- 80 g syra čedar
- 4 vajcia
- 350 ml sladkej smotany
- 150 g strúhanky
- 150 g hladkej múky
- 10 g pažítky
- 2 šalotky
- 250 g zelenej špargle
- 1 citrón
- 200 ml mlieka
- 200 ml bieleho vína
- 150 g masla
- 20 g čerstvého kôpru
- 3 bobkové listy
- 3 ks nového korenia
- olej na vyprážanie
- 2 PL cukru
- soľ
- mletá rasca
- mleté čierne korenie
- bylinky na dozdobenia
Postup
- Mleté mäso zmiešame s nastrúhaným syrom, 1 vajcom, 2 PL smotany, dochutíme soľou, korením a rascou, poriadne premiešame a uložíme na 15 minút do chladničky.
- Očistenú šalotku nadrobno nakrájame a orestujeme na masle. Potom pridáme 1 PL múky, dôkladne opečieme a zalejeme cca 150 ml vína, pridáme bobkový list, nové korenie a pomaly varíme asi 15 minút. Potom pridáme mlieko, dochutíme soľou, korením a zvyškom vína. Omáčka bude hustnúť, ale je potrebné ju priebežne pomaly riediť mliekom, príp.smotanou, kým z nej neodstránime chuť múky. Na záver vyberieme koreniny, omáčku precedíme, pridáme 50 g masla, rozmixujeme ponorným mixérom a vmiešame nadrobno nasekaný kôpor.
- Z mäsovej masy tvarujeme malé a nie príliš hrubé rezne, ktoré obalíme v klasickom trojobale a v oleji vyprážame do zlatista.
- Špargľu očistíme. Vodu na varenie špargle ochutíme šťavou z ½ citróna, soľou a cukrom a v takto ochutenej vode uvaríme špargľu do mäkka. Na panvici rozpustíme maslo a uvarenú špargľu na ňom opečieme. Na záver ešte dochutíme šťavou z druhej poloce citróna, soľou a korením.
- Rezne podávame s opečenou špargľou, kôprovou omáčkou, všetko dozdobené bylinkami.