Holandský rezeň so špargľou a kôprovou omáčkou

Holandský rezeň so špargľou a kôprovou omáčkou

Ingrediencie

  • 250 g mletého mäsa
  • 80 g syra čedar
  • 4 vajcia
  • 350 ml sladkej smotany
  • 150 g strúhanky
  • 150 g hladkej múky
  • 10 g pažítky
  • 2 šalotky
  • 250 g zelenej špargle
  • 1 citrón
  • 200 ml mlieka
  • 200 ml bieleho vína
  • 150 g masla
  • 20 g čerstvého kôpru
  • 3 bobkové listy
  • 3 ks nového korenia
  • olej na vyprážanie
  • 2 PL cukru
  • soľ
  • mletá rasca
  • mleté čierne korenie
  • bylinky na dozdobenia

Postup

  1. Mleté mäso zmiešame s nastrúhaným syrom, 1 vajcom, 2 PL smotany, dochutíme soľou, korením a rascou, poriadne premiešame a uložíme na 15 minút do chladničky.
  2. Očistenú šalotku nadrobno nakrájame a orestujeme na masle. Potom pridáme 1 PL múky, dôkladne opečieme a zalejeme cca 150 ml vína, pridáme bobkový list, nové korenie a pomaly varíme asi 15 minút. Potom pridáme mlieko, dochutíme soľou, korením a zvyškom vína. Omáčka bude hustnúť, ale je potrebné ju priebežne pomaly riediť mliekom, príp.smotanou, kým z nej neodstránime chuť múky. Na záver vyberieme koreniny, omáčku precedíme, pridáme 50 g masla, rozmixujeme ponorným mixérom a vmiešame nadrobno nasekaný kôpor.
  3. Z mäsovej masy tvarujeme malé a nie príliš hrubé rezne, ktoré obalíme v klasickom trojobale a v oleji vyprážame do zlatista.
  4. Špargľu očistíme. Vodu na varenie špargle ochutíme šťavou z ½ citróna, soľou a cukrom a v takto ochutenej vode uvaríme špargľu do mäkka. Na panvici rozpustíme maslo a uvarenú špargľu na ňom opečieme. Na záver ešte dochutíme šťavou z druhej poloce citróna, soľou a korením.
  5. Rezne podávame s opečenou špargľou, kôprovou omáčkou, všetko dozdobené bylinkami.