Jačmenné krúpy s červenou repou a hubami

Jačmenné krúpy s červenou repou a hubami

Ingrediencie (4 porcie)

  • 300 g jačmenných krúp
  • 2 šalotky
  • 60 g masla
  • 20 g čerstvého tymianu
  • 100 g parmezánu
  • 100 ml bieleho vína
  • 20 g sušených húb
  • 100 g šampiňónov
  • 1 citrón
  • 3 malé červené repy
  • 20 g petržlenovej vňate
  • bylinky

Postup

  1. Repu uvaríme domäkka v osolenej vode (asi 20 minút).
  2. Sušené huby namočíme a necháme luhovať.
  3. Šalotku očistíme a najemno nasekáme.
  4. Šampiňóny umyjeme, osušíme a nakrájame na štvrtiny.
  5. Parmezán nastrúhame.
  6. Petržlenovú vňať najemno nasekáme.
  7. V strednom hrnci na masle orestujeme šalotku, šampiňóny, pridáme tymian a sušené huby (môžeme aj s vodou z húb), posolíme, trošku podlejeme vínom a podusíme. Pridáme krúpy a dôkladne celé premiešame, ešte podlejeme vínom, vodou a necháme spolu variť domäkka (asi 20-25 minút). Počas varenia miešame a podlievame, aby krúpy neprihoreli. Snažíme sa udržiavať riedku konzistenciu, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo.
  8. Uvarenú repu očistíme, nakrájame na menšie kocky a dáme do misky.
  9. Keď sú krúpy mäkké, zmiešame ich s kockami červenej repy a ak by bola konzistencia hustá, pridáme aj trochu vody. Pred záverom jemne vareškou zašľaháme maslo a parmezán, dochutíme soľou a korením. Na záver pridáme kôru z citróna, pár kvapiek citrónovej šťavy a petržlenovú vňať. Premiešame.
  10. „Hubové krúpoto“ servírujeme posypané parmezánom a ozdobené bylinkami podľa chuti.