Jačmenné krúpy s červenou repou a hubami
Ingrediencie (4 porcie)
- 300 g jačmenných krúp
- 2 šalotky
- 60 g masla
- 20 g čerstvého tymianu
- 100 g parmezánu
- 100 ml bieleho vína
- 20 g sušených húb
- 100 g šampiňónov
- 1 citrón
- 3 malé červené repy
- 20 g petržlenovej vňate
- bylinky
Postup
- Repu uvaríme domäkka v osolenej vode (asi 20 minút).
- Sušené huby namočíme a necháme luhovať.
- Šalotku očistíme a najemno nasekáme.
- Šampiňóny umyjeme, osušíme a nakrájame na štvrtiny.
- Parmezán nastrúhame.
- Petržlenovú vňať najemno nasekáme.
- V strednom hrnci na masle orestujeme šalotku, šampiňóny, pridáme tymian a sušené huby (môžeme aj s vodou z húb), posolíme, trošku podlejeme vínom a podusíme. Pridáme krúpy a dôkladne celé premiešame, ešte podlejeme vínom, vodou a necháme spolu variť domäkka (asi 20-25 minút). Počas varenia miešame a podlievame, aby krúpy neprihoreli. Snažíme sa udržiavať riedku konzistenciu, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo.
- Uvarenú repu očistíme, nakrájame na menšie kocky a dáme do misky.
- Keď sú krúpy mäkké, zmiešame ich s kockami červenej repy a ak by bola konzistencia hustá, pridáme aj trochu vody. Pred záverom jemne vareškou zašľaháme maslo a parmezán, dochutíme soľou a korením. Na záver pridáme kôru z citróna, pár kvapiek citrónovej šťavy a petržlenovú vňať. Premiešame.
- „Hubové krúpoto“ servírujeme posypané parmezánom a ozdobené bylinkami podľa chuti.