Jahodové kapučíno s vanilkou a zázvorom

Jahodové kapučíno s vanilkou a zázvorom

Ingrediencie

  • 250 g čerstvých jahôd
  • 1 vanilkový struk
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • štipka sušeného zázvoru
  • 220-230 g kryštálového cukru
  • 300 ml vody
  • 1 citrón
  • 6 vaječných bielkov
  • zmes drobného ovocia (čučoriedky, maliny, černice)
  • 4 PL vanilkovej zmrzliny
  • 100 g lieskových orechov

Postup

  1. Lieskové orechy dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10-15 minút, záleží od konkrétnej rúry.
  2. V hrnci rozmiešame 150 g kryštálového cukru s 300 ml vody a prevaríme, aby sa voda primerane vyredukovala a vznikol nám hustejší sirup. Necháme vychladnúť.
  3. Zázvor ošúpeme a nastrúhame najemno.
  4. Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame do misky.
  5. Vanilkový struk vydlabeme a vnútro dáme do misky k nakrájaným jahodám. Pridáme aj trošku strúhaného zázvoru, citrónovú kôru a polejeme šťavou z polovice citróna. Potom posypeme 70 g kryštálového cukru, premiešame a necháme odležať, aby jahody pustili šťavu.
  6. Keď sa lieskovce v rúre začnú odlupovať od šupky, vysypeme ich na utierku, zabalíme, rukami jemne povaľkáme a tým lieskovce v utierke ošúpeme. Potom ich na panvici jemne posypeme cukrom a opražíme. Na záver lieskovce v papieri na pečenie rozdrvíme tĺčikom.
  7. Bielky v robote začneme šľahať, jemne ich osolíme a v druhej polovici šľahania veľmi pomaly prilievame vychladnutý sirup. Vznikne lahodný bielkový krém, ktorý preložíme do cukrárskeho vrecúška a odložíme do chladničky.
  8. Odležané jahody rozmixujeme, môžeme ešte podľa chuti osladiť, prepasírujeme a necháme schladiť.
  9. Na dno pohára dáme kopček vanilkovej zmrzliny, prelejeme vychladnutým jahodovým kapučínom, prikryjeme bielkovým krémom, posypeme opraženými lieskovcami a dozdobíme drobným ovocím podľa vlastnej chuti a fantázie.