Jahodové kapučíno s vanilkou a zázvorom
Jahodové kapučíno s vanilkou a zázvorom
Ingrediencie
- 250 g čerstvých jahôd
- 1 vanilkový struk
- 10 g čerstvého zázvoru
- štipka sušeného zázvoru
- 220-230 g kryštálového cukru
- 300 ml vody
- 1 citrón
- 6 vaječných bielkov
- zmes drobného ovocia (čučoriedky, maliny, černice)
- 4 PL vanilkovej zmrzliny
- 100 g lieskových orechov
Postup
- Lieskové orechy dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10-15 minút, záleží od konkrétnej rúry.
- V hrnci rozmiešame 150 g kryštálového cukru s 300 ml vody a prevaríme, aby sa voda primerane vyredukovala a vznikol nám hustejší sirup. Necháme vychladnúť.
- Zázvor ošúpeme a nastrúhame najemno.
- Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame do misky.
- Vanilkový struk vydlabeme a vnútro dáme do misky k nakrájaným jahodám. Pridáme aj trošku strúhaného zázvoru, citrónovú kôru a polejeme šťavou z polovice citróna. Potom posypeme 70 g kryštálového cukru, premiešame a necháme odležať, aby jahody pustili šťavu.
- Keď sa lieskovce v rúre začnú odlupovať od šupky, vysypeme ich na utierku, zabalíme, rukami jemne povaľkáme a tým lieskovce v utierke ošúpeme. Potom ich na panvici jemne posypeme cukrom a opražíme. Na záver lieskovce v papieri na pečenie rozdrvíme tĺčikom.
- Bielky v robote začneme šľahať, jemne ich osolíme a v druhej polovici šľahania veľmi pomaly prilievame vychladnutý sirup. Vznikne lahodný bielkový krém, ktorý preložíme do cukrárskeho vrecúška a odložíme do chladničky.
- Odležané jahody rozmixujeme, môžeme ešte podľa chuti osladiť, prepasírujeme a necháme schladiť.
- Na dno pohára dáme kopček vanilkovej zmrzliny, prelejeme vychladnutým jahodovým kapučínom, prikryjeme bielkovým krémom, posypeme opraženými lieskovcami a dozdobíme drobným ovocím podľa vlastnej chuti a fantázie.