Jahodové knedličky s tvarohovou posýpkou

Jahodové knedličky s tvarohovou posýpkou

Jahodové knedličky s tvarohovou posýpkou

Ingrediencie

  • 4-5 zemiakov
  • 2 PL krupice
  • 150 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 12 jahôd
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 200 g hrudkovitého tvarohu
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 50 g ovsených vločiek
  • 20 g masla
  • 1 PL cukru
  • citrón
  • soľ
  • 150 g masla na poliatie
  • 10 lístkov mäty
  • 10 lístkov bazalky

Postup

  1. V šupe uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme cez sitko, zmiešame s múkou, krupicou, vajcom a vypracujeme cesto.
  2. Ovsené vločky dáme na plech s papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10-12 minút. Potom ešte teplé posypeme cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou a necháme odstáť.
  3. Tvaroh vymiešame so smotanou, pridáme citrónovú šťavu z 1 citróna a 1 PL cukru a na záver pridáme vychladnuté opečené ovsené vločky.
  4. Jahody nakrájame na polovice, posypeme 2 PL kryštálového cukru a ochutíme vydlabaným vnútrom vanilkového struku. Premiešame a necháme asi 15 minút odstáť.
  5. Z odležaného cesta tvarujeme guľôčky, ktoré plníme marinovanými polovicami jahôd ( do každej guľky dáme 2 polovice) a varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
  6. V hrnčeku rozpustíme 150 g masla, vložíme doň lístky bazalky, mäty a necháme asi 10 minút odstáť. Potom lístky vyberieme.
  7. Zvyšok jahôd aj so sladkou šťavou ponorným mixérom vymixujeme dohladka a použijeme ako podklad na servírovanie. Na jahodovú omáčku položíme uvarenú knedličku, posypeme tvarohovou posýpkou a prelejeme maslom, v ktorom sme lúhovali lístky.