Jahodové knedličky s tvarohovou posýpkou
Ingrediencie
- 4-5 zemiakov
- 2 PL krupice
- 150 g hladkej múky
- 1 vajce
- 12 jahôd
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový struk
- 200 g hrudkovitého tvarohu
- 50 ml smotany na šľahanie
- 50 g ovsených vločiek
- 20 g masla
- 1 PL cukru
- citrón
- soľ
- 150 g masla na poliatie
- 10 lístkov mäty
- 10 lístkov bazalky
Postup
- V šupe uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme cez sitko, zmiešame s múkou, krupicou, vajcom a vypracujeme cesto.
- Ovsené vločky dáme na plech s papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10-12 minút. Potom ešte teplé posypeme cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou a necháme odstáť.
- Tvaroh vymiešame so smotanou, pridáme citrónovú šťavu z 1 citróna a 1 PL cukru a na záver pridáme vychladnuté opečené ovsené vločky.
- Jahody nakrájame na polovice, posypeme 2 PL kryštálového cukru a ochutíme vydlabaným vnútrom vanilkového struku. Premiešame a necháme asi 15 minút odstáť.
- Z odležaného cesta tvarujeme guľôčky, ktoré plníme marinovanými polovicami jahôd ( do každej guľky dáme 2 polovice) a varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
- V hrnčeku rozpustíme 150 g masla, vložíme doň lístky bazalky, mäty a necháme asi 10 minút odstáť. Potom lístky vyberieme.
- Zvyšok jahôd aj so sladkou šťavou ponorným mixérom vymixujeme dohladka a použijeme ako podklad na servírovanie. Na jahodovú omáčku položíme uvarenú knedličku, posypeme tvarohovou posýpkou a prelejeme maslom, v ktorom sme lúhovali lístky.