Kačacie prsia so zemiakovo-horčicovým pyré, mrkvičkami a pomarančovou omáčkou
Ingrediencie
- 1,5 kg kačacích pŕs
- 30 g tymiánu
- 1 strúčik cesnaku
- 400 g baby mrkvy
- 1 kg zemiakov
- 150 g masla
- 200 ml sladkej smotany
- 300 g soli
- čierne korenie
- 200 ml oleja
- 50 g hrubozrnnej dijonskej horčice
- 1 l pomarančového džúsu
- mix mikrobyliniek
- 200 g bruselského kelu
- 200 ml bieleho vína
- 100 g cibule
- nové korenie
- bobkový list
- 30 g kryštálového cukru
Postup
- Bruselský kel rozkrojíme na polovice. Zemiaky vložíme na plech vysypaný soľou a pečieme v rúre predhriatej na teplote 195 stupňov asi 25 minút.
- Baby mrkvu a očistený prekrojený kel vložíme do hrnca s pol litrom pomarančového džúsu s kryštálovým cukrom a pomaly varíme domäkka.
- Na kačacích prsiach narežeme kožu a odstránime spodnú časť.
- Do malého hrnca dáme ½ litra pomarančového džúsu, biele víno, cibuľu, koreniny a necháme redukovať.
- Upečené zemiaky si pomocou utierky a lyžice vydlabeme a prepasírujeme.
- Do menšieho hrnca dáme šupy zo zemiakov a spolu so smotanou a maslom necháme variť asi 5 až 10 minút.
- Postupne pridávame prepasírované zemiaky, je dôležité sledovať hustotu pyré. Všetko spolu vyšlaháme mixérom s metličkou do hladka.
- Nakoniec ešte pridáme horčicu a dochutíme soľou.
- Baby mrkvičky a kel vyberieme z hrnca a necháme odstáť na papieri.
- Kačacie prsia dáme na vopred rozpálenú panvicu bez tuku a dôkladne opečieme. Je dôležité opiecť najmä stranu s kožou.
- Na prsia pridáme tymián, cesnak a po opečení vložíme do rúry predhriatej na 140 stupňov Celzia. Podľa toho, aké hrubé sú kačacie prsia, pečieme asi 12 minút.
- Malý hrniec s redukovaným pomarančovým džúsom, vínom a cibuľkou odstavíme, pridáme maslo, ponorným mixérom zmixujeme do hladkej omáčky a na záver dochutíme horčicou.
- Na panvici, na ktorej sme predtým restovali kačacie prsia, orestujeme mrkvičky a kel s maslom.
- Upečené kačacie prsia necháme jemne vychladnúť a môžeme podávať.