Lososová štrúdľa so špenátom a kôprovou omáčkou

Lososová štrúdľa so špenátom a kôprovou omáčkou

Ingrediencie

  • 600 g filetu z lososa
  • 275 g lístkového cesta
  • 100 g mrazených špenátových listov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • 50 g masla
  • 2 vaječné žĺtky
  • strúhanka
  • soľ
  • biele korenie
  • sušený kôpor
  • čerstvý kôpor
  • 40 g hladkej múky
  • 250 ml bieleho suchého vína
  • 4 ks nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • 100 ml mlieka
  • 150 ml smotany na varenie
  • 1/2 KL kryštálového cukru
  • 2 KL hrubozrnnej soli

Postup

  1. Lososa nasolíme.
  2. Šalotku a cesnak očistíme, nakrájame a orestujeme na masle. Pridáme vyžmýkaný špenát a ešte spolu pomaly orestujeme, osolíme, okoreníme, pridáme sušený kôpor a necháme vychladnúť.
  3. V druhom hrnci rozpustíme maslo, pridáme 1,5 PL múky, orestujeme, pridáme bobkový list, nové korenie, biele víno a rozmiešame dohladka. Potom na zriedenie pridáme mlieko a smotanu a varíme ďalej, pokiaľ neodstránime surovú chuť múky. Na záver dochutíme soľou a korením. Bobkový list vyberieme.
  4. Lístkové cesto rozvaľkáme na papieri, posypeme strúhankou, uložíme vrstvu špenátu, na ňu uložíme lososa a štrúdľu uzatvoríme, hlavne z bočných strán. Vrch potrieme žĺtkom, posypeme hrubozrnnou soľou a narežeme. Štrúdľu pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C asi 25-30 minút do zlatista.
  5. Omáčku precedíme, dochutíme a pridáme najemno nasekaný čerstvý kôpor.
  6. Podávame lososovú štrúdľu so špenátom a s omáčkou.