Paštrnáková polievka s jablkami a píniovými orieškami
Ingrediencie (4 porcie)
- 400 g paštrnáku
- 200 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 ml sladkej smotany
- 120 g masla
- 100 ml slnečnicového oleja
- 5 g semienok feniklu
- 15 g píniových orieškov
- 1 citrón
- 2 jablká Granny Smith
- 500 ml mlieka
- 100 g hrudkového tvarohu
- 3 bobkové listy
- kryštálový cukor
- nové korenie
- soľ
Postup
- Paštrnák, cibuľu a cesnak očistíme, vložíme do pripraveného hrnca s olejom, jemne orestujeme, pridáme koreniny a feniklové semienka.
- Jablká očistíme a nakrájame na štvrtiny.
- Píniové oriešky uložíme na plech s papierom na pečenie, vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňoch Celzia asi 8-10 minút. Dbáme na to, aby boli rovnomerne upečené.
- Do orestovanej zeleniny pridáme nakrájané jablká, chvíľku spoločne podusíme, podlejeme vodou alebo vývarom a uvaríme do mäkka (asi 20 minút).
- Tvaroh rozmiešame s malým množstvom sladkej smotany, pridáme citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením.
- Ak máme zeleninu mäkkú, pridáme smotanu, maslo, dochutíme a ešte asi 5 minút povaríme. Polievku rozmixujeme dohladka, môžeme ju aj precediť a na záver pridáme šťavu z citróna a trochu cukru, aby bola chuť vyvážená.
- Polievku servírujeme s opečenými píniovými orieškami, tvarohom a bylinkami.