Paštrnáková polievka s jablkami a píniovými orieškami

Paštrnáková polievka s jablkami a píniovými orieškami

Ingrediencie (4 porcie)

  • 400 g paštrnáku
  • 200 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 ml sladkej smotany
  • 120 g masla
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 5 g semienok feniklu
  • 15 g píniových orieškov
  • 1 citrón
  • 2 jablká Granny Smith
  • 500 ml mlieka
  • 100 g hrudkového tvarohu
  • 3 bobkové listy
  • kryštálový cukor
  • nové korenie
  • soľ

Postup

  1. Paštrnák, cibuľu a cesnak očistíme, vložíme do pripraveného hrnca s olejom, jemne orestujeme, pridáme koreniny a feniklové semienka.
  2. Jablká očistíme a nakrájame na štvrtiny.
  3. Píniové oriešky uložíme na plech s papierom na pečenie, vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňoch Celzia asi 8-10 minút. Dbáme na to, aby boli rovnomerne upečené.
  4. Do orestovanej zeleniny pridáme nakrájané jablká, chvíľku spoločne podusíme, podlejeme vodou alebo vývarom a uvaríme do mäkka (asi 20 minút).
  5. Tvaroh rozmiešame s malým množstvom sladkej smotany, pridáme citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením.
  6. Ak máme zeleninu mäkkú, pridáme smotanu, maslo, dochutíme a ešte asi 5 minút povaríme. Polievku rozmixujeme dohladka, môžeme ju aj precediť a na záver pridáme šťavu z citróna a trochu cukru, aby bola chuť vyvážená.
  7. Polievku servírujeme s opečenými píniovými orieškami, tvarohom a bylinkami.