Pečená cuketa s hovädzím mäsom, chrumkavou strúhankou a syrovou omáčkou

Pečená cuketa s hovädzím mäsom, chrumkavou strúhankou a syrovou omáčkou

Ingrediencie (4 porcie)

  • 2 cukety
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 250 g sterilizovaných lúpaných paradajok
  • 100 g strúhanky
  • 80 g masla
  • 150 ml sladkej smotany
  • 150 ml olivového oleja
  • 80 g parmezánu
  • píniové oriešky
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • sušené oregano
  • soľ
  • bylinky

Postup

  1. Cuketu pozdĺžne prekrojíme, lyžicou vydlabeme stred a polovice cukiet uložíme na plech s papierom na pečenie, osolíme a jemne pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme na 10-15 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.
  2. Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame na malé kúsky, dáme do menšieho hrnca s olejom, pridáme mleté mäso a všetko dôkladne zarestujeme. Potom pridáme lúpané paradajky a necháme asi 20 minút redukovať.
  3. V druhom kastróliku rozpustíme maslo, pridáme strúhanku, opražíme ju do zlatista a dochutíme soľou.
  4. V treťom kastróliku rozpustíme syr so smotanou a dochutíme soľou. Môžeme domixovať ponorným mixérom.
  5. Ragú z mletého mäsa a paradajok dochutíme soľou, korením, oreganom a na záver pridáme čerstvú petržlenovú vňať a píniové oriešky. Premiešame a necháme vychladnúť.
  6. Pripravenú cuketu naplníme mäsovou plnkou, na vrch nastrúhame parmezán a pečieme asi 10-15 minút v rúre predhriatej na 220 °C.
  7. Podávame plnenú cuketu so syrovou omáčkou a maslovou strúhankou, dozdobenú čerstvými bylinkami podľa chuti.