Perlička so zelerovým pyré, zelenými fazuľkami a hubovou omáčkou
Ingrediencie (4 porcie)
- 1 kg pŕs z perličky
- 1 veľký zeler
- 500 ml sladkej smotany
- 75 g masla
- 100 ml bieleho vína
- 200 g šampiňónov
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 120 g slaniny
- 100 g zelených fazuliek
- slnečnicový olej
- tymian
- bazalka
- nové korenie
- bobkový list
- biele korenie
- soľ
- kryštálový cukor
Postup
- Zeler očistíme, nakrájame na menšie kocky a vložíme do osolenej vody spolu s bobkovým listom a novým korením. Varíme domäkka asi 20minút.
- Perličku osušíme, osolíme, okoreníme a necháme postáť.
- Šampiňóny umyjeme, nakrájame na štvrtiny, vložíme do hrnca s olejom, pridáme očistenú cibuľu a cesnak, mierne zarestujeme, podusíme, pridáme 300 ml smotany a 100 g masla a pomaly varíme asi 20 minút.
- Zelené fazuľky oblanšírujeme v osolenej vode, vyberieme a osušíme papierovým obrúskom.
- Slaninu nakrájame na malé kocky a na panvici pomaly orestujeme.
- Mäkký zeler scedíme, rozmixujeme dohladka, pričom počas mixovania pridávame zvyšok smotany a maslo, dochutíme soľou a bielym korením. Šampiňóny rozmixujeme spolu s bazalkou a 100 ml bieleho vína dohladka, na záver dochutíme soľou a korením, chuť môžeme vyvážiť troškou cukru. Všetko dôkladne prepasírujeme.
- Perličku opečieme na predhriatej panvici s malým množstvom oleja, uložíme ju na plech s papierom na pečenie kožou nahor, pridáme čerstvý tymian, maslo a pečieme v rúre predhriatej na 185 stupňov Celzia asi 15 minút.
- Fazuľky nakrájame na čo najtenšie kúsky, pridáme na panvicu ku slanine, premiešame, zarestujeme a dochutíme.
- Podávame perličku so zelerovým pyré, hubovou omáčkou a fazuľkami so slaninkou, dozdobené bylinkami.