Perlička so zelerovým pyré, zelenými fazuľkami a hubovou omáčkou

Perlička so zelerovým pyré, zelenými fazuľkami a hubovou omáčkou

Perlička so zelerovým pyré, zelenými fazuľkami a hubovou omáčkou

Ingrediencie (4 porcie)

  • 1 kg pŕs z perličky
  • 1 veľký zeler
  • 500 ml sladkej smotany
  • 75 g masla
  • 100 ml bieleho vína
  • 200 g šampiňónov
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 120 g slaniny
  • 100 g zelených fazuliek
  • slnečnicový olej
  • tymian
  • bazalka
  • nové korenie
  • bobkový list
  • biele korenie
  • soľ
  • kryštálový cukor

Postup

  1. Zeler očistíme, nakrájame na menšie kocky a vložíme do osolenej vody spolu s bobkovým listom a novým korením. Varíme domäkka asi 20minút.
  2. Perličku osušíme, osolíme, okoreníme a necháme postáť.
  3. Šampiňóny umyjeme, nakrájame na štvrtiny, vložíme do hrnca s olejom, pridáme očistenú cibuľu a cesnak, mierne zarestujeme, podusíme, pridáme 300 ml smotany a 100 g masla a pomaly varíme asi 20 minút.
  4. Zelené fazuľky oblanšírujeme v osolenej vode, vyberieme a osušíme papierovým obrúskom.
  5. Slaninu nakrájame na malé kocky a na panvici pomaly orestujeme.
  6. Mäkký zeler scedíme, rozmixujeme dohladka, pričom počas mixovania pridávame zvyšok smotany a maslo, dochutíme soľou a bielym korením. Šampiňóny rozmixujeme spolu s bazalkou a 100 ml bieleho vína dohladka, na záver dochutíme soľou a korením, chuť môžeme vyvážiť troškou cukru. Všetko dôkladne prepasírujeme.
  7. Perličku opečieme na predhriatej panvici s malým množstvom oleja, uložíme ju na plech s papierom na pečenie kožou nahor, pridáme čerstvý tymian, maslo a pečieme v rúre predhriatej na 185 stupňov Celzia asi 15 minút.
  8. Fazuľky nakrájame na čo najtenšie kúsky, pridáme na panvicu ku slanine, premiešame, zarestujeme a dochutíme.
  9. Podávame perličku so zelerovým pyré, hubovou omáčkou a fazuľkami so slaninkou, dozdobené bylinkami.