Mäsom plnené zemiakové pirohy s bryndzovou omáčkou

Mäsom plnené zemiakové pirohy s bryndzovou omáčkou

Ingrediencie

  • 300 g uvarených zemiakov
  • 150 g hrubej múky
  • 2 vajcia (1 vajce + 1 žĺtok)
  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • 150 g tvrdého syra
  • 100 g slaniny
  • 120 g bryndze
  • 40 g masla
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 jarné cibuľky
  • 150 ml smotany na varenie
  • 2 PL olivového oleja
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • rasca
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Šalotku a cesnak očistíme, nakrájame na menšie kúsky, orestujeme v hrnci s olejom, pridáme mleté mäso, čierne korenie, petržlenovú vňať, rascu a dusíme asi 15-20 minút. Plnku necháme jemne vychladnúť a potom vmiešame nastrúhaný syr.
  2. Slaninu nakrájame na malé kocky a pomaly opečieme na suchej panvici.
  3. Jarnú cibuľku najemno nakrájame.
  4. Uvarené zemiaky najemno nastrúhame, pridáme múku, vajcia, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme 15-20 minút odpočívať v chladničke. Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na pomúčenej doske, pripravíme tvar na plnenie, naplníme ho mäsovou plnkou, poriadne uzavrieme, uložíme na plech a potrieme vaječným žĺtkom. Pečieme v rúre rozohriatej na 160°C asi 15-20 minút.
  5. Konce ( zvyšky po strúhaní) uvarených zemiakov dáme do hrnca, zalejeme smotanou, pridáme, maslo, soľ a necháme pomaly vrieť asi 10 minút. Potom pridáme bryndzu a všetko spolu dohladka rozmixujeme.
  6. Podávame plnené pirohy s omáčkou, slaninkou a jarnou cibuľkou. Môžeme dozdobiť bylinkami podľa chuti.