Rizoto s medvedím cesnakom, kuracím mäsom a tekvicovými semienkami
Ingrediencie
- 200 g ryže arborio
- 250 ml bieleho vína
- 2 šalotky
- 40 g tymianu
- 200 ml olivového oleja
- ½ KL kryštálového cukru
- 1 KL soli
- 150 g medvedieho cesnaku
- 100 g parmezánu
- 65 g kešu orechov
- 30 g tekvicových semienok
- 100 g petržlenovej vňate
- 200 g kuracích pŕs
- 1 citrón
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- biele korenie
- voda alebo vývar
Postup
- Jeden a pol šalotky očistíme, nakrájame na jemno a orestujeme na olivovom oleji. Potom pridáme ryžu a spolu ešte zarestujeme, dochutíme soľou, pridáme vetvičky tymianu, podlejeme vodou alebo vývarom a za stáleho miešania varíme asi 15-20 minút. Keď začne ryža hustnúť, vyberieme tymian a odstavíme ju, aby sme zastavili proces varenia. Potom ryžu preložíme na plech, roztiahneme a vložíme ju do chladničky poriadne vychladnúť.
- Do mixéra dáme olivový olej, cesnak, kešu orechy, soľ, citrónovú šťavu, lístky z petržlenovej vňate, medvedí cesnak bez stopiek a rozmixujeme na hladkú zmes, ešte raz podľa svojej chuti dochutíme a odložíme.
- Kuracie prsia nakrájame pozdĺžne na tenké pásiky a na panvici s 20 g masla ich pomaly oestujeme, osolíme, okoreníme.
- Na suchej panvici orestujeme tekvicové semienka, pomaly pridáme trochu cukru na skaramelizovanie a na záver osolíme.
- V hrnci orestujeme na oleji nakrájanú zvyšnú polovicu šalotky, pridáme vychladnutú ryžu a podlejeme vodou, všetko premiešame a povaríme, pokým sa zmes prehreje. Potom do nej vmiešame pripravené pesto z medvedieho cesnaku a na záver parmezán, soľ, kôru z ¼ citróna a asi 30 g masla, aby malo rizoto jemnú ale nie hustú konzistenciu.