Sivoň s paštrnákom, lieskovcami a kelom

Sivoň s paštrnákom, lieskovcami a kelom

Ingrediencie (4 porcie)

  • 150 g filetu sivoňa
  • 350 g paštrnáku
  • 1 menší kel
  • 2 šalotky
  • 300 ml jablkovej šťavy
  • 1 citrón
  • 80 g masla
  • 250 ml sladkej smotany
  • 20 g lúpaných lieskovcov
  • bylinky
  • biele korenie
  • soľ
  • olej

Postup

  1. Filety sivoňa narežeme na rovnaké kusy, osolíme, okoreníme a odložíme do chladničky.
  2. Na plechu s papierom na pečenie pečieme lieskovce asi 10 minút pri 180 stupňoch.
  3. Paštrnák očistíme a nakrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca s osolenou vodou a asi 15-20 minút varíme domäkka.
  4. Šalotku očistíme, nakrájame na menšie plátky a na malom množstve oleja jemne orestujeme.
  5. Z kelu vyberieme 2 pekné listy, tie domäkka oblanšírujeme v osolenej vode a necháme na papieri vysušiť. Štvrtinu kelu nakrájame na tenké pásy a vložíme do hrnca so šalotkou, osolíme, pridáme trošku cukru a asi 15-20 minút pomaly dusíme.
  6. Ak je paštrnák uvarený, scedíme ho a mixujeme, pričom postupne pridávame maslo a smotanu, na záver dochutíme a pridáme aj trochu citrónovej šťavy.
  7. Ak je kel udusený, dochutíme ho, pridáme jablkovú šťavu, citrónovú šťavu podľa chuti, soľ, biele korenie, smotanu, maslo a všetko zmiešame.
  8. Kelové listy naplníme a zrolujeme.
  9. Rybu na panvici s papierom na pečenie a olejom opečieme najskôr kožou dole, zaťažíme, následne po otočení pridáme maslo, tymian a už mimo plameňa rybu jemne pooblievame maslom. Na záver môžeme nastrúhať kôru z citróna.
  10. Servírujeme filety sivoňa s paštrnákovou omáčkou, kelovými rolkami, lieskovcami a bylinkami.