Špenátová polievka so strateným vajcom, krutónmi a údeným lososom
Špenátová polievka so strateným vajcom, krutónmi a údeným lososom
Ingrediencie (4 porcie)
- 500 g mrazeného špenátu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 menšie šalotky
- 100 ml olivového oleja
- 1 muškátový oriešok
- 250 ml sladkej smotany
- 60 g masla
- 2 ks toastového chleba
- 180 g údeného lososa
- 4 vajcia
- 200 ml octu do vody
- lístky čerstvého baby špenátu
- soľ
- biele mleté korenie
- voda
Postup
- Cesnak a šalotku očistíme, nakrájame na tenké plátky a jemne orestujeme v hrnci s olejom. Pridáme špenát, podusíme a zalejeme vodou alebo vývarom. Polievku varíme približne 15-20 minút.
- Toastový chlieb nakrájame na rovnaké menšie kocky, tieto krutónky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne posolíme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre s teplotou 180 °C asi 8-10 min. Počas pečenia kontrolujeme, aby nám krutónky neprihoreli.
- Údeného lososa nakrájame a vytvarujeme malé rolky.
- V hrnci necháme zovrieť asi 1l vody, pridáme ocot a potom vajíčka, ktoré sme si predtým opatrne po jednom rozbili do malých misiek, jemne, aby sa nepoškodili, vkladáme do vody. Varíme ich asi 2-3 minúty, vyberieme a dáme do teplej čistej vody, aby sme ich zbavili octovej pachute.
- Do špenátovej polievky po 15-20 min pridáme sladkú smotanu a maslo, ktoré nám zostalo, trochu nastrúhaného muškátového oriešku a všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom.
- Na tanier servírujeme špenátovú polievku s krutónmi, vajcom, lososom a čerstvým baby špenátom.