Špenátová polievka so strateným vajcom, krutónmi a údeným lososom

Špenátová polievka so strateným vajcom, krutónmi a údeným lososom

Špenátová polievka so strateným vajcom, krutónmi a údeným lososom

Ingrediencie (4 porcie)

  • 500 g mrazeného špenátu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 menšie šalotky
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 muškátový oriešok
  • 250 ml sladkej smotany
  • 60 g masla
  • 2 ks toastového chleba
  • 180 g údeného lososa
  • 4 vajcia
  • 200 ml octu do vody
  • lístky čerstvého baby špenátu
  • soľ
  • biele mleté korenie
  • voda

Postup

  1. Cesnak a šalotku očistíme, nakrájame na tenké plátky a jemne orestujeme v hrnci s olejom. Pridáme špenát, podusíme a zalejeme vodou alebo vývarom. Polievku varíme približne 15-20 minút.
  2. Toastový chlieb nakrájame na rovnaké menšie kocky, tieto krutónky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne posolíme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre s teplotou 180 °C asi 8-10 min. Počas pečenia kontrolujeme, aby nám krutónky neprihoreli.
  3. Údeného lososa nakrájame a vytvarujeme malé rolky.
  4. V hrnci necháme zovrieť asi 1l vody, pridáme ocot a potom vajíčka, ktoré sme si predtým opatrne po jednom rozbili do malých misiek, jemne, aby sa nepoškodili, vkladáme do vody. Varíme ich asi 2-3 minúty, vyberieme a dáme do teplej čistej vody, aby sme ich zbavili octovej pachute.
  5. Do špenátovej polievky po 15-20 min pridáme sladkú smotanu a maslo, ktoré nám zostalo, trochu nastrúhaného muškátového oriešku a všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom.
  6. Na tanier servírujeme špenátovú polievku s krutónmi, vajcom, lososom a čerstvým baby špenátom.