Tekvicová polievka s marinovaným zázvorom a kokosovým mliekom
Ingrediencie
- 750 g maslovej tekvice
- 25 g tekvicových semienok
- 75 g šalotky
- 1 ks stonkového zeleru
- 75 g mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 ml sladkej smotany
- 75 g masla
- 500 ml kokosového mlieka
- 100 g creme fraiche
- 25 g marinovaného zázvoru
- pažítka
- šalvia
- biele korenie
- kryštálový cukor
- soľ
- olej
Postup
- Šalotku a cesnak nakrájame, tekvicu, mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na kocky.
- Creme fraiche rozmiešame s trochou sladkej smotany a pridáme najemno nasekanú pažítku.
- Do pripraveného hrnca dáme olej, na rozohriatom oleji orestujeme šalotku, cesnak, tekvicu, mrkvu a sedano zeler, jemne podusíme a posolíme.
- Potom pridáme šalviu, podlejeme vodou, krátko povaríme, pridáme kokosové mlieko, sladkú smotanu a na záver maslo s marinovaným zázvorom. Takto spolu povaríme ešte asi 10 minút a tesne pred rozmixovaním dochutíme soľou, korením a šťavou z marinovaného zázvoru.
- Rozmixujeme, aby bola polievka čo najjemnejšia.
- Na panvici zľahka nasucho opražíme tekvicové semienka a pri pukavom zvuku pridáme 1 KL cukru, pomaly ho necháme rozpustiť, aby sa semienka jemne skaramelizovali.